Yüksek yakıt fiyatları ve uygulanan vergiler, yeni otomobil sahibi olmayı düşünen potansiyel alıcıların elini zora sokuyor. Peki, hangi durumlarda dizel, hangi durumlarda benzinli araç tercih etmek gerekiyor? Benzinli otomobiller yüksek yakıt tüketimi ve benzin fiyatlarının yüksekliği nedeniyle ikinci plana atılırken, dizel araçların da vergi ve bakım maliyetleri kafaları karıştırıyor.

Hangi otomobilin sizin için daha uygun olacağını belirlemenin matematiksel hesaplamalarını yapmak mümkün, ancak bu oldukça yorucu bir işlem. O araçla her yıl arşınlayacağınız ortalama yol mesafesini, nasıl bir araç tipi tercih edeceğinizi ve şehir içi ya da şehir dışı kullanım seçeneklerini göz önünde bulundurmak, bunlara motorlu taşıt vergilerini ve bakım masraflarını eklemek gerekiyor.

Neyse ki tüm bu işlemler, basit bir tablo halinde elimizde mevcut. Hem de bu veriler Bosch tarafından hesaplanmış ve genel geçer bir kurallar dizisi halinde sunuluyor. Buna göre Türkiye’de trafik kaydı yeni yaptırılan her yüz araçtan 58,8’i dizel olarak belirlenirken, yüzde 41,2’si de benzinli araç kategorisine giriyor. Emisyon değeri düşük olan dizel araçlar aynı zamanda yakıt tasarrufu da sağlıyor. Benzinli araçlar ise ilk alım maliyeti, sigorta ve bakım masraflarında avantaj sunuyor.

14-09/02/bosch1.jpg

15 bin çizgisine dikkat

Bu veriler ışığında yapılan hesaplamada, yılda 15 bin km’den az yol kat edilmesi durumunda benzinli araç daha makul bir seçeneğe dönüşebiliyor. Dizel otomobilin uzun yolda daha iyi sonuç vermesi de aracı çoğunlukla şehir içi dur-kalk trafikte kullanacaklar için benzinli motor kullanan araçlara yeşil ışık yakıyor. Bir diğer etken ise araç boyutu: Özellikle SUV gibi büyük araçlar almayı düşünenlere Bosch dizel önerirken, B sınıfı ya da spor otomobillerde tercih benzinliden yana kullanılıyor.

14-09/02/bosch2.jpg

:: Siz bu tabloyu nasıl yorumluyorsunuz? Otomobil alırken başka nelere dikkat etmek gerekiyor?