Microsoft‘un halen lider olduğu tarayıcı pazarındaki yarışçı sayısı az olduğu zamanlarda rekabeti izlemek, bizim gibi teknoloji tutkunları için büyük bir keyifti. Bir sürümden sonra yeni bir sürüm numarasına geçmek, o günün en önemli olayıydı.
Haberi erkenden vermek ve ilk duyuran olmak için tarayıcının resmi web sitesinde sabahladığımız zamanları hatırlıyorum. Hoş, aradan yıllar geçti, yine ilk duyuran site olma özelliğini elimizden bırakmadık.
Tarayıcılarda yapılan değişikliklerin listesi de (Change Log denen hadise) bunu gösterirdi. Yeni teknolojiler, keşifler, alışkanlık değiştirecek buluşlar, daha neler neler…
Ne Zaman 15 Oldu?
Oysa şimdi aynı tadı vermiyorlar. Örneğin Google Chrome. 15 numaralı sürümü duyurmaya başlamış. Son çıkan sürümün numarasını veriyorum şimdi sizlere, sıkı durun.
Google Chrome 15.0.849.0 Beta…
Bu rakama baktığınızda zaten olayın ne kadar saçma olduğunu sizler de görüyorsunuz. 15’i anladım da, yanındaki 0’ı da anladım, onun yanındaki 849 nedir Allah aşkına? Sondaki 0’a hiç dokunmuyorum.
Bu gelişmeleri ciddi anlamda, heyecanlı bir şekilde takip ediyordum ama bu saçmalıklardan sonra özellikle Google tarafını sallamamaya karar verdim.
Hepsi Aynı mı?
Firefox deseniz, her hafta yeni bir beta çıkarıyor. Eklentilerle olan uyumsuzluk aldı başını gidiyor. Safari ve Opera, zaten koptu yarıştan.
Kızıyoruz, söyleniyoruz ama yine en istikrarlısı Internet Explorer. Yeni sürüm denildiği zaman her ne kadar Google Chrome ve Firefox‘tan araklanmış olsa da gerçekten yeniliklerle geliyor adamlar.
Belki de sıcakların etkisiyle bu heyecanımı kaybettim 🙂
Siz ne diyorsunuz? Tıklayın, SDN Forum’da
sohbete devam edelim.
Kızıyoruz, söyleniyoruz ama yine en istikrarlısı Internet Explorer. Yeni sürüm denildiği zaman her ne kadar Google Chrome ve Firefox‘tan araklanmış olsa da gerçekten yeniliklerle geliyor adamlar.
Bura güzel
Kızıyoruz, söyleniyoruz ama yine en istikrarlısı Internet Explorer. Yeni sürüm denildiği zaman her ne kadar Google Chrome ve Firefox‘tan araklanmış olsa da gerçekten yeniliklerle geliyor adamlar.
Bura güzel
———- Post added at 01:10 ———- Previous post was at 01:10 ———-
Şuan ben kullandığım Chrome’a baktımda 7. sürümmüş yuhh bana
Seni de cahil bıraktılarsa @1907, söyleyecek söz yok o zaman
Google Chrome 15.0.849.0 Beta…
Bu rakama baktığınızda zaten olayın ne kadar saçma olduğunu sizler de görüyorsunuz. 15’i anladım da, yanındaki 0’ı da anladım, onun yanındaki 849 nedir Allah aşkına? Sondaki 0’a hiç dokunmuyorum.
Sahi, bunun cevabı ne? Ben de merak ediyorum.
Bir Chrome kullanıcısı olarak hiçbir sorun yaşamıyorum. Çünkü ruhum duymadan kendisi güncelliyor.
Google Chrome 15.0.849.0 Beta…
iyi güldüm gece gece tespit çok yerinde olmuş
Opera’nın yarıştan koptuğunu pek sanmıyorum. Istediğiniz her şeyi fazlasıyla barındırıyor..
15 ile aslında çok iyi yenilikler geldi fakat kimse farkında değil Sondaki numaralar minor updateler için değişebilir normaldir. 15 ile gelen en önemli özellik ise JavaScript’e meydan okuyabilecek kadar iddialı gelen Native Client (NaCl) desteği. Peki nedir bu native client? Native Client ile browser üzerinde C yada C++ ile kodlanmış native code’a sahip (direk cpu üzerinden çalışan browser dilleri gibi interpreter üzerinden değil) yazılım çalışabilecek ve browser için çok ciddi yazılımlar ve eklentiler yazılabilecek. Ayrıca bu uygulamalar JavaScript gibi diller ile de uyarılabilecek ve etkileşimli çalışabilecek. Hatta Web Browser içinde çok kaliteli (MW2, Crysis gibi) oyunlar oynayabileceğiz. Bunlar bir bakıma ChromeOS için önemli geliştirmeler Google çok fena geliyor çok
Bu arada Native Client için seminer videosu:
yazar kodları anlamamıs. bu kadar cahilsin madem sus ta biliyor sansınlar. 2 kelime yazmakla yazar olunmuyor demekki
@cgrszone olayın damarına basmışsın parmağı
Bir çok kişinin bundan haberi yok ve Chrome bu olay ile browserlar arasında yeni bir sayfa açacak…
bir kızgınlıkla yazılmış saçma bir yazı. hala ie9 piyasada ve html5’e tam destek veremeyen bir tarayıcı için, diğer tarayıcıların hızlı gelişmesine kızarak en iyisi demek doğru değil. lütfen insanları bilinçsizce yönlendirmeyin. tarayıcı altyapılarında değişiklik yapmadıklarını konusunda bilginiz var mı? yok. internet explorer, internet teknolojilerinin (html5, css3 vb) gelişmesini engelleyen en büyük faktördür. Daha hızlı ve daha görsel, daha güvenli web siteleri kullanamamızın en az P sebebi ie’dir.
ie9’u tuttum. firefox kadar güzel çalışıyor. Zaten tr’nin geneli bilişim sektöründe olmayanlar ie kullanıyor. Yaptığımız sitelerin vb testleri için her zaman ie avantajlı. ie’ye göre yaz zaten diğerinlerinde çalışıyor.
Aralarda bazı küçük farklar var ve bu farklar sıkıntı yaratabiliyor ve objeler kayabiliyor. Bu yüzden tüm browserlarda siteleri test edip kodları düzenlemeli ve CSS kodunu cross-browser için yazmak gerekir. Yoksa yaptığınız işler hiç de profesyonel gözükmez…
Cok guzel yazmissin valla, klavyene ve eline saglik 🙂
Baştaki "15" Uygulamanın temelden değiştiğini geliştirici ekibindeki herkesin kendi yazdığı kısmı kontrol etmesini gerektirecek ana sürüm atlaması. "0" geliştirme gruplarından sadece bir veya bir kaçının yazdıklarını kontrol etmesini gerektirecek alt yenilik. "849" ise build numarası. Yeni sürüme geçildiğinde kod repository sinde / deposunda kaçıncı commit /yollama ile derleme yapıldığı bilgisi. sonraki "0" ise muhtemelen paralel geliştirmelerde alternatif sürüm numarası olmalı. Az çok buna benzer bir mantık ile sürüm numaralandırması yapılıyor. Programcılar ve geliştiriciler için özellikle 849 daha fazla mana içeriyor. Kod ekip içinde geliştirilirken 849 kere derlenmiş eksiklik giderilmiş demek.
Diğer bir deyişle:
15 Çağrı’nın dediği gibi NaCl’nin eklendiğini belirtiyorsa, 849 bununla gelen ya da bu sürüm çıkartıldıktan sonra tespit edilen açıkların ve bu yeni eklenen özelliğin alt özelliklerinin eklenmesi ve doğru çalışması için yapılan her değişiklik sayısıdır.
Hakkı abi tamda göbeğinde çıkarmış bu köşe yazısını tam bi sıkışıklık pazarı
Firefox durmadan beta 5-6-7 gidiyo öyle
google da beta dev takılıyo öyle
Gidilen sırası bile şaştı yani.
Explorer sıralı düzgün ilerliyor ama yapacağı yenilik büyük olmalı.
Artık güncellemeler çok çabuk yapılıyor. Dünyanın bir yerinde herhangi biri bir açık bulup bildirince anında güncelleme yapılıyor ve sürüm numarası yükseltiliyor. Oysa ki İnt. Exp. da güncelleştirme alıyor sürekli ama kullanıcı duymuyor bunları. Windows güncellemesi iğle explorerda güncelleniyor. Yani hepsi aynı. Linux kullananlarda da durum aynı tüm programlar otomatik güncellenir. siz sadece bilgisayarı kullanırsınız.
Ama son dönemde sorun küçük ve büyük güncellemelerinin karışması. Minörlerde sürüm numarası değil yukarıdaki örneğin 849 kısmı artardı. Büyük güncellemelerde ise ana dürüm numarası 15 kısmı yükseltilirdi.