Beton modern dünyaya şeklini veren bir malzeme. Su haricinde en yaygın kullanılan malzeme olarak karşımıza çıkıyor. Daha güçlü ve daha çevre dostu betonlar yapmaya yönelik çalışmalara oldukça yenilikçi bir yaklaşım geliştirildi.
Fiber kablolar depremi algılayabilir!
İnternet erişimimizi sağlayan fiber kablolar, depremleri algılayabilir. Fiber dedektörler ile can ve mal kayıpları en düşük seviyeye indirilebilir.Beton artık daha güçlü!
MIT öğrencileri betonu daha güçlü ve daha çevreci yapabilmek için ıslanmış plastik şişeleri kullanan bir teknik geliştirdi. Plastik şişelerin kullanıldığı betonlar, sıradan betonlara kıyasla yüzde 20 daha dayanıklı hale geldi. Araştırma, plastiklerin gama radyasyonuna maruz bırakılmanın onu daha güçlü hale getirdiğini ortaya koydu. Daha sonra ıslanmış plastik öğütülerek bir etkiye dönüştürüldü ve çimento ile karıştırıldı.
Geri-saçılma elektron mikroskobu ve X-ışını mikrotomografi kullanılarak plastik ile beslenen betonlar incelendiğinde, betonun kristalliğinin ışınlanmış plastik ilavesi ile daha yoğun hale geldiği gözlemlendi. Ayrıca sonuçta elde edilen ürünün herhangi bir radyoaktif özelliği olmadığı da tespit edildi.
Öğrenciler bu araştırmada çevreyi ve atmosferi kirleten iki ana bileşene yöneldi. Bunlar; insan yapımı karbon dioksit emisyonlarının yüzde 4,5’ini oluşturan beton sektörünün karbon ayak izini azaltmak ve her yıl depolama sahasına giren tonlarca plastik atıkları geri dönüştürebilmek.
Plastik şişeler ile güçlendirilen betonlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bilim, güvenlik ve kalite adına güzel gelişme fakat fakirler için olumsuz.En basitinden 0,5 plastik şişe su bile zamlanacak.Daire fiyatları da damacana üzerinden hesaplanacak.
Tahta ile karistirinca da dayanikli oluyor. Yani betonu ne ile karistirirsaniz karistirin belirli orani gecmedigi surece guclu oluyor.