Bir yıldız patladığında gökbilimciler genelde bunu güç bela yakalayabilirler. Elimizde nova ve süpernovalara dair bilgileri sağlayan veriler de doğal olarak hayli sınırlı. Yani bir yıldızın ölümünü teorik olarak bilsek de bunu görüntüleme ve gözlemleme konusunda hayli zorlanıyoruz.
Nature‘da yayınlanan son araştırmaya göre V1213 Cen yıldız sisteminin beyaz cücesi 2009’da patladı ve gökbilimciler ilk kez bir yıldızın novaya dönüşme aşamasını gözlemleye başladılar.
Blim İnsanları Bir Süpernova Aşaması Bekliyor
Çiftli sistemde (birden fazla yıldız bulunur) klasik nova aşaması dediğimiz olay şöyle yaşanıyor. Beyaz cüce çekim gücüyle yakınındaki yıldızdan hidrojen çalmaya başlıyor ve bunun sonucunda devasa bir termonükleer patlama oluyor.
V1213 Cen‘i altı yıldır gözleyen bilim insanları böylece bir nova aşamasını da görebilmiş oldu. Ayrıca beyaz cüce yanındaki yıldızdan hidrojen çekmeye devam ediyor. Yani ölü yıldızın bir kez daha patlayacağını biliyoruz. Ama buna tanık olmamız için bilim insanlarının söylediğine göre birkaç milyon yıl daha beklememiz gerekecek.
Dünya gözüyle göremiycem. Bari öldüğümde ruh olarak gezip gezip durayım galaxy'de keşfedeyim. Başka bir isteğim yok.
no mans sky
Foton kuşağı gibi birşey mi? Dünya ilerler de bir zaman 90 ila 110 yıllık etkisi altına alacak bir foton kuşağının etkisi altına girecek diye duymuştum. Bu kuşak da ciddi bir manyetik etki olacak ve dünya da elektronik yapıların çalışmasına mani olacağını söylüyorlardı.
Oldu gözlerim doldu.
Bekleriz sıkıntı yok:)
Bunu göremeyecek olmanın hüznünü düşünüyorum!