1960’lı yıllardan beri hem Türk hem de Dünya havacılığı için çok önemli bir yere sahip, Türk Hava Kuvvetleri’nin en sevilen ve en popüler savaş uçağı olan “Baba” lakaplı F-4 Phantom uçakları, 3. nesil savaş uçaklarının ilk örneklerinden. Zamanın birçok ileri teknolojisini barındıran ve günümüzde dahi kullanılan bu uçaklara gelin daha yakından bakalım…

Bir efsanenin doğuşu: F-4 Phantom II hakkında her şey!

1955 yılında ABD merkezli McDonnell Douglas yeni nesil bir savaş uçağı için çalışmalara başladı. Bu çalışmalar sonucunda 1957’de F-4 Phantom’un atası diyebileceğimiz XF4H modeli uçak ortaya çıktı. 1958’de ilk uçuşunu yapan uçak, daha sonra uçak gemisi pistine inmek gibi birtakım sınamaların ardından genel anlamda başarılı oldu.

Öyle ki bu uçak ses hızının iki katının (2 Mach) üstündeki hızlara kadar ulaşabildi. Bu sürecin ardından 1961 yılında F-4 Phantom ilk aşamada ABD donanmasına girmek suretiyle resmi olarak hizmete girmeye başladı. F-4’lerin üretildiği yıllar Vietnam Savaşına denk geldiğinden uçaklar verilen görevlerde kendilerini bolca ispatlama şansı buldular.

Paraşütlü uçak olur mu? İşte karşınızda Cırrus Vision Jet!

Paraşütlü uçak olur mu? İşte karşınızda Cırrus Vision Jet!

Havacılıkta güvenlik konusu hepimiz için büyük öneme sahip. Peki paraşütle inebilen Cırrus Vision Jet uçağından haberiniz var mı?

Savaştan sonra uçaklar; Japonya, İran, Almanya, Mısır gibi muhtelif birçok ülkeye satıldı. Ayrıca Vietnam Savaşı dışında Arap-İsrail Savaşları, İran-Irak Savaşları gibi birçok başarılı operasyonda da yer aldılar.

Bugüne kadar 5195 adet F-4 Phantom üretildi. Günümüzde hala bu uçakları kullanan bazı ülkeler mevcut: Türkiye, Yunanistan, Kore ve İran. 1960’lardan bugüne kadar uzanan hikayeye sahip Baba uçakların teknik detaylarına göz atalım.

Mürettebat2
Boyutlar 19,2m boy, 11,7m kanat açıklığı, 5m yükseklik
AğırlıkAzami kalkış ağırlığı 28 ton, 13,75 ton boş ağırlığı
Motor2x General Electric J-79-GE-17A Ardyanıcılı Turbojet
Hız 940 km/s (2,23 Mach)
Muharebe YarıçapıStandart görev yükü ile 680 km
Azami Menzil2699 km
Servis Tavanı 18300 metre
RadarAN/APQ-120 (İsrail ve Türk F-4’lerinde EL/M-2032 SAR)
F-4 Phantom teknik özellikleri

Phantom ismi nereden geliyor?

F-4 Phantom ‘un isminin hikayesi ise şu şekilde. Amerikalılar uçağa ilk aşamada Satan (şeytan) ismini vermeyi düşünüyorlar. Fakat daha sonra uçak donanmada çok başarılı bulununca Amerikan donanmasında hizmete giren ilk nesil jetlerden olan “MC Donnell Douglas FH Phantom” uçağından esinlenilerek Phantom II ismini veriyorlar.

F-4 Phantom’un Türkiye macerası

F-4 Phantomların ülkemizdeki öyküsü 1971 yılında verilen 40 adetlik sipariş üzerine 30 ağustos 1974’te ilk 8 uçağın teslim edilmesiyle başladı. Teslimatlar o dönemki ambargolar sebebiyle bir süre sekteye uğrarayak 1978 yılında tamamlandı.

Daha sonra yeni verilen siparişlerle ve çeşitli ülkelerden alınan hibe uçaklarla 1992 yılına gelindiğinde Türk Hava Kuvvetleri envanterinde 236 adet F-4 vardı. Uçakların bazıları,1999’da İsrail ile yapılan bir çalışmayla modernize edilerek önemli elektronik beceriler kazandı.

Modernize uçaklar 2000 yılında “F-4 2020 Terminatör” adıyla filoya tekrar girdi. Günümüzde THK elindeki birçok F-4 Phantom’u emekliye ayırdı. Yaklaşık 50 civarında F-4 ise hala envanterimizde kullanılıyor.

F-4 Phantom namıdiğer Baba savaş uçağından bahsettik. Siz bu uçak hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.