Bilgisayar Dergileri Neden Satmıyor?

48

Bir okur olarak bilgisayar dergileriyle tanışıklığım,90’lı yıllara denk gelse de, bu dergilere içerik üretmeye 2002 yılında başladım. O zamanlar, bazı aylarda 100 binden fazla aylık satış adedine ulaştığımız dönemler vardı.

Okurlarımız, dergi editörlerini birer pop star gibi görüyordu. Öyle ki, bilgisayar başında nasıl yazı yazdığımızı 3-5 dakika da olsa yerinde izlemek için şehir dışından gelen fanatik okurlarımız bile vardı. Aldığımız mektupların (e-posta değil) sayısı inanılmazdı.

Konuyu mizahi açıdan değerlendiren Zaytung, bilgisayar dergileriyle ilgili çok ilginç bir görsel paylaşmış. İlgili kapağın büyük haline, buradan ulaşabilirsiniz.

Yıl 2011…

Dergilerin çoğu kapandı, kalanlar da satış rakamlarının azlığıyla mücadele ediyor. PC World, Byte, PC Magazine gibi önemli markalar artık yok. Yayına devam eden iki dergi de (PCNet ve Chip) Doğan Yayın Holding bünyesinde devam ediyor.
{pagebreak::Sorun Var}

Bu İşte Bir Sorun Var!

Teknolojiye ilgi duyan kişi sayısı artıyor, genç nüfusun tamamı hedef kitleyken, orta yaşlı kesim de bu dünyadan soyutlanmamak için kendini geliştirmek istiyor. Kısaca; bilgisayar dergilerinin hedefinde 100 binlerce okur kitlesi var. Ancak, satış rakamları 20 binin üzerinde, çoğu zaman da altında.

ShiftDelete.Net‘i ilk kurduğumuz dönemlerde, her ay düzenli olarak yayınladığımız bir makale vardı. Benim için önemli bir okul olan bu dergilere destek olmak için “Bilgisayar dergilerinde bu ay” başlıklı içeriklerle, o aya ait dergilerin tanıtımını yapıyorduk.

Hemen hemen tüm dergilere aboneydik. 7-8 sayfada anlattığımız, her biri on binlerce kişi tarafından okunan, yüzlerce yorum alan bu içerikler için şu anda sadece 2 dergi kalınca, bu içeriklerden de vazgeçtik.
{pagebreak::Neden Bu Halde?}

Dergiler Bu Hale Nasıl Geldi?

Başlıktaki bu sorunun cevabını, farklı açılardan değerlendirerek vermekte fayda var. Herkesin ilk tahmin ettiği gibi, İnternet. Kişiler, merak ettikleri teknoloji konularını dergiler yerine, internetteki arama motorları sayesinde buluyoralar.

Bu, kesinlikle doğru bir tespit.

Dergilerin çok sattığı zamanlara dönelim. Eve bir bilgisayar alınacaksa, önce bir bilgisayar dergisi satın alınıyordu ve arka sayfalarında bulunan market ilanlarından faydalanılarak bu bilgisayar toplanıyordu.

Burada bir başka sebep daha kendini göstermiş oldu. Teknoloji…

O zamanlar, ses için ayrı, Ethernet için ayrı bileşenler almak gerektiğinden (şimdi hepsi onboard) çok iyi bir analiz yaparak, hem uyumlu hem de uygun fiyatlı bir çözüm bulmak hedefleniyordu.

Şimdi, bazı robotlar bu işi sizin yerinize yapıyor. Zaten çoğu kullanıcı, masaüstü bilgisayar yerine dizüstü bilgisayar tercih ettiğinden, konfigürasyona da pek dikkat edilmeden markaya ve bütçeye göre karar veriliyor.

Bir diğer önemli sebep de, okur kitlesi olacak kişilerin tüketim alışkanlıkları. Bu durum, nüfusumuz açısından ezici üstünlük sağladığımız Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında daha net ortaya çıkıyor.

Bir yılda kişi başına okunan kitap sayısı Türkiye’de birkaç tane iken, bu rakam diğer ülkelerde onlarca kat daha fazla. Bu eğilim, dergilerde de kendini gösteriyor.

Kişiler, okumaktan uzaklaşıyor. Aylık dergileri okumak için para harcamak, çoğu kişiye gereksiz geliyor.

Şimdi bir neden daha ortaya çıktı. Aylık…
{pagebreak::Geç Kalınıyor!}

Aylık Dergiler Geç Kalıyor

Bilgisayar dergileri, ayda bir yayınlanıyor. Dergi yapmak gerçekten çok zor bir iş. İçerik planı yapmak, bu içerikleri üretmek, baskı ve dağıtım işleri… Her biri, başlı başına ayrı uzmanlık alanı demek.

Ayda bir çıkan dergiler bile tam vaktinde çıkmak için çalışanlar, çoğu geceler ofiste sabahlıyorlar. Bu durum ise, hızlı bir şekilde haber almak isteyen okur kitlesinin iştahını kapatmıyor.

En basiti, teknoloji tutkunları Eylül’ün 12’sinde gösterilen Windows 8‘i internet sitelerinden takip ettiler, indirdiler, denediler bile. Dergiler ise bunu Ekim’in ilk haftası çıkacak olan sayılarında yer verecekler ve bu süreç, Ekim sonuna kadar devam edecek. Yani, ayda bir dergi demek, teknoloji, dünyasına geç kalmakla aynı anlamı taşıyor.

İçeriklerden bahsetmişken, eskiden sıkı dergi okuyan ama şimdi bu takibi bırakan okurlarla yaptığım sohbetlerde şu sözleri çok duyuyorum; “Her ay kendini tekrar eden yazılar okumaktan sıkıldık“, “Windows’u hızlandırmanın bilmem kaç yolunu okumak istemiyoruz artık” gibi samimi itiraflar.

Dergiler, içerik üretirken ister istemez kısır döngüye giriyor ve okurun karşısına geçen yıla ait olan ama güncellenmiş makalelerle çıktığı zamanlar olabiliyor. Önceki sayfalarda paylaştığımız Zaytung görseli, bu konuyu en iyi şekilde anlatıyor diyebilirim.
{pagebreak::Yüksek Maliyetler}

Dergi, Çok Maliyetli!

Çöküşü hızlandıran bir diğer faktör de, dergi yöneticilerinin dünyadaki değişimi yakından takip edemiyor olması. Dergiler için şimdi yeni bir fırsat var; tablet bilgisayarlar. Yurt dışındaki dergiler, kendilerini çoktan bu ortamlara taşıdılar bile.

Ayrı içerik ekipleri, ayrı gelir modelleri oluştu. Tıpkı zamanında internete yatırım yapan dergiler gibi. Ülkemizde ise henüz tablet cihazlara özel olarak çıkan bir bilgisayar dergisi yok. Olanlar, aylık yayınları tarayıp küçülterek tablet ekranlarında okurun karşısına çıkıyorlar.

İşin bir de yatırım kısmı var. Dergicilik, eskiden olduğu gibi yatırımcılar için çok kazançlı bir iş gibi görünmüyor. Geniş insan kaynağı, baskı ve dağıtım maliyetleri, dergi başına elde edilen karı çok aza indiriyor.

Çoğu dergi, yurt dışındaki lisanslı yayınların Türkiye‘deki yansıması olduğundan, sadece adı için bile her ay önemli bedeller ödeniyor.

Yayınların büyük kısmı zarar ediyor ama yayın grupları, bu dergileri yayınlamaya devam ediyor. Kayıpları, diğer gelir modelleriyle karşılamaya çalışıyorlar.
{pagebreak::Sonuç}

Özet

Bilgisayar dergilerinin önemi çok büyük. Kapanan her dergi için üzüldüğümü itiraf etmeliyim. Hem değişen şartlara ayak uydurmada, hem de farklı gelir modellerini zamanında kurmamaları nedeniyle raflarda gövde gösterisi yapamıyor olmaları, bilişim yayıncılığı adına kötü bir son.

Giden gitti ama kalan sağlar, belki bu değişimi çok daha iyi izleyerek, eskiden olduğu gibi çok daha fazla geniş kitlelere ulaşmak için önemli adımlar atabilir.

Ama bunun için de yürekli yatırımcılar gerekiyor. 

:: Konuyu, SDN Forum’da bu başlık altında tartışıyoruz.
Katılmak için tıklayın.

48 YORUMLAR

  1. Eskiden (2000 – 2006) arası 3 pc dergisine aboneydim. 2006 yılından sonra adsl çok güzel bir patlama yaşadı. Bu patlamadan sonra ne TV ye ne Dergi ye nede gazeteye ihtiyaç kalmadı. Google amca sağ olsun aradığımız tüm bilgilere bizi ulaştırıyor.

    Önceden internet eksikliğinden dolayı dergilerdeki oyun demolarına, programlara ihtiyaç duyardık. Şimdi her şey elimizin altında. Tüm dergilerinde sitesi mevcut. Bir ay beklemektense günü gününe takip edebiliyoruz.

  2. ben avrupa da o dergileri 99 cent alıyordum türkiye insanlara pahalı gelebiliyor bu derigler türkiye de ucuz olsa herkes alır yani şöyle düşüne biliyor örnek chip dergisi 7 tl insanlar bu parayı veremiyor yani bu parayla adam diyor yemek yerim kontör yüklerim 1 kere okuyacağım dergiye neden bu kadar para vereyim zaten aradığı bilgiyi internet ulaşabiliyor

    benim cevap ise fiyat konusu fiyatlar yüksek

  3. cevap sdn daha neyin arastirmasi.eskiden yenilikleri aylik takip ediyorduk simdik gunluk hatta anlik.sdn sagolsun.bi de utanmadan yaziyorsunuz bu konuyu hem oldur dergileri hemde neden acaba de .:)

  4. Ayın 2’sinde olan çok önemli bir fuar var mesela. Yeni sayı ay başında çıktığı için dergiler bunu 1 ay sonra yazabiliyor. Bu da günümüzde komik oluyor haliyle.

    İnternet artık evlerde değil ellerde. Artık hepimizin telefonu internete rahatça girebiliyor. Artık devir internet yayıncılığı devri.

  5. hızlı gelişen teknoloji karşında aylık çıkan dergi olması , Fiyatı, Kısır döngü sistemi örnek vermek gerekirse windowsu hızlandırmanın ipuçları hiç şaşmaz 3 ay da 1 çıkar bu konu karşınıza tabi birde taşınabilir olmaması şahsen ben kocaman bir dergi taşımak istemem yanımda

  6. Eskiden internet imkanımız kısıtlıydı. Hem hız olsun hem fiyat olsun…
    O dönemler ayda 2-3 Bilgisayar dergisi alırdım.
    Tabu bunları almamdaki temel sebep içindeki makalelerden çok yanında gelen Program CD’leriydi…

    İnternetten program indirme imkanımın olmadığı dönemlerde bir çok programla bu dergiler sayesinde tanışıyordum. Hem programların ne işe yaradığını anlatıyorlardı hem de programların cd olarak veriyorlardı.

    Şimdi ise internet hızları eskiye nazaran iyileşti istediğimiz programı istediğimiz gibi indirebiliyoruz…

    Bu yüzden dergilerin yüzüne bile bakmıyorum…

  7. – Dergi içerisindeki bilgileri internetten bulabiliyor olmamız.
    (Derginin burdaki avantajı bize düzenli bilgileri sunması, değişik konular halihazırda. internette ise aklımıza geldikçe araştırıp öğreniyoruz.)

    – Dergiler pahalı

  8. Bir süre önceye kadar sürekli aldığım dergiler vardı. İçerik zenginliğine göre hoşuma giden içeriği seçer dergiyi ona göre alırdım. İlginç olan dergilerde mükemmel bilgilere ulaşırdım. Püf noktaları çok hoşuma giderdi. Yalnız içerik fakirleşti. Sürekli windows hızlandırması, güvenlik koruyucu vs. garip içeriklerle şişiriliyor. Artık windows zaten hızlı, güvenlikte gerektiği düzeyde… Artık ürün karşılaştırmaları, incelemeleri eskisi gibi iyi değil.

    Bence fiyattan da ziyade içerik fakirleşmesi var dergilerde. Hala takip ediyorum ama ilgimi çeken içerikler bulamıyorum…

  9. İnternetin bu kadar yaygın ve hızlı olmadığı zamanlarda dergi içeriği ve yanında verilen programlara ihtiyaç duyuyordum. İndirebildiğim programları da Cd’ye yazdırıyordum. Şimdi o cd’lerin hiçbir işe yararlığı kalmadı. Önceden aldığım tüm dergiler ve cdlerini çöpe attım.

  10. bunun aslında bir çok nedeni var. teknoloji bir çok şeyi tarihin sayfalarına yolluyor şu örnekler verilebilir mesela önceden icq çok popülerdi şimdi msn önceden yonja populerdi şimdi facebook twitter. eskiden 56k ile internete çıkıyorduk şimdi 1000mb ler konuşuluyor ülkemizde önceden hdd lerimiz 5 10 20 gb en fazlasıydı belkide şimdi ise tb larla takılıyoruz yani yedeklemek için cdlere değil taşınabilir hddlere ihtiyacımız var. artık indirmek istediğimiz program sadece dkalar sonra bilgisayarımızda olabiliyor yeni bir teknolojimi çıktı hemen haberimiz olabiliyor birçok teknoloji haber sitesi sayesindeki bunun en önemli örneği geçen dünya ile aynı anda yapmış olduğunuz windows 8 lansmanıydı bunu dergiler birdahaki ay ancak yayınlaya bilecekeler insanlar artık mobile aşıyor anı yaşıyor pad ler le akılı telefonlarıyla sürekli online ler heran herşeyden haberleri var gazetecilik ve dergi sektörü yok olmaya gidecektir teknoloji hayatımızın her alanına böyle girmeye devam ederse

  11. Troy Nickli Üyeden Alıntı
    Teknolojiye erişme imkanının zor olduğu dönemlerde yüz binler satan bilgisayar dergileri, şimdi neden kapanıyor veya ayakta kalanlar neden az satıyor?

    Artık teknolojiye erişim kolay, daha güncel yazılarla takip etmek varken basılı dergide neredeyse yılda bir tekrarlanan yazıları okumak artık tatmin etmiyor.

    SDN bu bakımdan çok güzel bir konsept. Ne forum, ne dergi, ne de bir teknoloji haberleri sitesi. Al işte Hakkı Abi, bir konu üzerinde yazarla fikir alışverişinde bulunabiliyorum şimdi ben niye gidip sadece okuyabildiğim bir dergi alayım?

  12. İnternet çok büyük bir güç önüne geleni yutuyor dergi,gazete hatta TV ler bile netden haberler yapıyor,bireyler kendi dergisini,tv sini bile yapabiliyor müthiş bir icat..

  13. IThelp Nickli Üyeden Alıntı
    ben avrupa da o dergileri 99 cent alıyordum türkiye insanlara pahalı gelebiliyor bu derigler türkiye de ucuz olsa herkes alır yani şöyle düşüne biliyor örnek chip dergisi 7 tl insanlar bu parayı veremiyor yani bu parayla adam diyor yemek yerim kontör yüklerim 1 kere okuyacağım dergiye neden bu kadar para vereyim zaten aradığı bilgiyi internet ulaşabiliyor

    benim cevap ise fiyat konusu fiyatlar yüksek

    Aynen katiliriyorum fiyatlar yuksek.Sahsen gecenlerde denk geldi Chip dergisi alayim dedim bi baktim 7 tl aklimdan 7 tl ye yapabilecegim diger seyler gecti vazgectim almaktan

  14. Dogru soylemıs cogu arkdaslar. Benım deginmek istediğim diğer bir nokta ise dergilerin sürekli aynı şeyleri yazması. Ne zaman bir dergi almaya niyetlensem Windows 7 ipuçları veya MSN şifrenizi koruyun falan filan diye başlıklar görmekten bıktım artık. O kadar çok işlendiki bu givenlik ve işletim sistemleri bıkkınlık geliyor bana. Benım almama sebebim bu maalesef.

  15. Önceden dergiler çok güzel konular işliyorlardı. Her yerde bulamayacağımız türden bilgi edinebiliyorduk. Ancak son zamanlarda ne zaman kapağına bakıp bir teknoloji dergisi alsam hep kendime kızmaya başladım. Dergilerin yarısı reklam olmuş. Hadi buna eyvallah dedim yeter ki içerik olsun. Ama bir de bakıyorsun ne içerik tatmin ediyor bir ay birinin işlediği konuyu öbür ay diğeri işliyor. Tek farkı kendi cümlelerini kurup işliyor. İçerik eskisi kadar zengin değil bir de buna 7 tl gibi ücretler eklenince dergi almak benim için birşey ifade etmiyor. Eskiden Workshop ekleri olurdu dergilerde. Photoshop gibi uygulama programlarını java, javascript gibi programlama dilleri falan anlatılırdı artık bu da yok. Benim tercihim her zaman basılı yayından yana olmuştur. Ama içerik tatmin etmiyor bence en büyük sorun bu…

  16. İnternetin daha yaygın kullanımı ve gelişimi diyebiliriz.Dergilerin ücretleri de makuıl değil ayrıca farklı satış teknikleri denemeli artık

  17. sdn ve sdn gibi teknoloji siteleri dergilerin yerini aldı.. dergilere gerek kalmadı herkes günlük olarak takip ediyor teknolojiyi bu nedenle aylık çıkan bu dergilere kimse bakmıyor hani zaten bu devirde teknoloji dergilerinin hiç bi albenisi yok bi ara chip 1 senelik domain vs veriyordu dergiden alacağım domain, normal domain fiyatından fazla olunca almamıştım kısaca internet, dergilerin yerini almış durumda son 3-4 yıldır..

  18. Tartışmasız olarak FİYAT konusu.
    Adam internette bedava bulduğu bilgileri sırf zevk olsun diye dergi okuyor zaten niye internette bedavaya öğrendiği bilgileri dergide okuyarak 7 8 lira versin ?

  19. Üzüldüğümü belirtmek isterim fakat bunun yanında sevindiğim kısmı ise lamer bozması birkaç editörün de işinden olacak olması… Neden derseniz zamanında ismini vermek istediğim popüler bir bilgisayar dergisi (Her ay sanki aboneymişim gibi alırdım o zamanlar…) verdiği CD’lerdeki msn ekleri veya programlar arasından ara sıra da olsa msn hack yazılımları çıkması… Üstüne üstlük bu dergi hacker’lık (Daha doğrusu lamerlik desek mantıklı olur çünkü netten ediğindiği 3-5 zavallı yazılımla msn veya mail hackleyen kişiler ezikten öteye gidemezler…) konusunda millete vaaz verip her zaman virüs tuzağı olduğunu ve suç teşkil ettiği konusunda detaylı açıklamalar yapardı. “Hoca verir talkımı kendi götürür salkımı” sözünün çok doğru bir söz olduğunu o zamanlar daha iyi anlamaya başlamıştım. Net aleminde sağdan soldan edindikleri ile hackerlik taslayan zavallılara da ara sıra da olsa rastlayabiliyorsunuz…

  20. pc dergilerinin içerik sorunu yeni değil. yıllar önce de vardı. ben 2005-2006 yılı boyunca pcnet dergisini her ay aldım. arada diğer degilerden de aldığım olurdu. 1 sene sonunda dergi almayı bıraktım. çünkü dönüp dolaşıp aynı haberleri verdiklerini farkettim. program cdlerinde de durum aynı idi. her ay sürücülerin yeni versiyonu, winamp, irfanview, winrar gibi yazılımların son sürümü… ancak o yıllarda internet 56K olduğu ve her evde de olmadığı için dergilere insanlar ihtiyaç duyuyordu. yani biraz da "ihtiyaçtan" bu dergiler alınıyordu. internetin gelişmesi ile birlikte bu ihtiyaç ortadan kalkmış oldu. diğer eleştiriler de katılıyorum. aylık olmaları, fiyatları, vs.

    bu ara zaytung, pc dergilerinin karizmasını fena çizmiş.

  21. Tamamen gereksiz birşey bilgisayar dergileri, 3 yıl öncesine kadar her ay 3 tane dergi alıyordum milyarlar harcadım, sonra ne oldu? Hepsi geri dönüşüme gitti, arkadaşların görüşlerine katılıyorum. Sürekli tekrar ediyorlar ve güncel değiller. Hiç bir işe yaradıkları yok.

  22. Zamanında bilgisayar dergisi almak büyük bir heyecandı benim için. Ay sonunu iple çeker acaba bu ay hangi konuları ele alacaklar diye merak ederdim. Dergiyi alır almaz eve koşar poşetini yırtar ve sayfaları hızlıca taramaya başlardım. Gözüme çarpan haberleri indexledikten sonra dergiyi en baştan normal hızında okumaya başlardım. Dergideki her satırı okumaya, en ufak bilgi kırıntısını bile kaçırmamaya gayret ederdim. Çünkü içindeki makaleler, karşılaştırmalı testler, ürün incelemeleri çok detaylı ve derinden yapılırdı. Kısacası o dönemlerde bilgisayar dergisi almak büyük bir zevkti benim için.
    Şimdiye baktığımda diğer arkadaşlarında dediği tekrarlayan içerik, kalitesi düşen makale ve ürün inceleme yazıları, yüksek fiyat vb. olumsuzluklar söz konusu.
    Durum böyle olunca ve elimizin altında internette olunca bu dergilere olan talep düştü doğal olarak.

  23. bir zamanlar cd-magazin diye bir dergi çıkarmışlardı cd ile dağılıyordu basılı evrak kullanmıyorlardı ismini tam hatırlamıyor olabilirim tutmamıştı ozamanlar için saçma geliyordu insanlara şimdi alışkanlıklar değişti iş yerinde insanlar bilgisayarlarını açtığında 2-3 siteyi gezip ne merak ediyorsa 10 dk da bulabiliyor o zamanda dergilere dünya para döküp bir ay öncesinin haberini okumak mantıklı gelmiyor insanlara. bir ayrıntı dışında;
    kolleksiyon amaçlı eski dergileri biriktirmek hala bir miktar insanın ilgisini çekiyor sanırım çünkü hala satabiliyor bu dergiler.

  24. dergiler güncelleliğini internet ile yitirdi fiyat olarakda cazip olmadığı için dergilerin ömrü bitti diyebiliriz
    lisedeyken donanım dersimiz vardı her sınıf her ay para toplarayarak bir bilgisayar dergisi alırdı sonra o dergiler donanım laboratuarında toplanırdı ders aralarında yada ders içince dergiler makakeler elden ele dolaşırdı dergileri dikkatli kullanamamız istenirdi hocamız tarafından eski bir dolaptada dergilerin daha önceki sayıları biriktirirdi donanım hocamız ara sıra ordan dergiler çıkartıp bize birşeyler anlatırdı ozmanlar için muhteşem bir arşivi var diye iç geçirirdik hacamıza şimdi o dergileri ne yaptı hiç bilmiyorum eğer dergileri elinde tutmaya devam ediyorsa türkiyenin teknolojiye geçişinin belgeleri olarak bir gün sergi bile açabilir

  25. Herkes uzun uzun yazmış. Çok basit değil mi cevabı. Kolaylaşan işletim sistemleri,yüksek hızda internet. Bu iki etken yeterli sebep bence…

  26. Elbruz46 Nickli Üyeden Alıntı
    Eskiden internet imkanımız kısıtlıydı. Hem hız olsun hem fiyat olsun…
    O dönemler ayda 2-3 Bilgisayar dergisi alırdım.
    Tabu bunları almamdaki temel sebep içindeki makalelerden çok yanında gelen Program CD’leriydi…

    İnternetten program indirme imkanımın olmadığı dönemlerde bir çok programla bu dergiler sayesinde tanışıyordum. Hem programların ne işe yaradığını anlatıyorlardı hem de programların cd olarak veriyorlardı.

    Şimdi ise internet hızları eskiye nazaran iyileşti istediğimiz programı istediğimiz gibi indirebiliyoruz…

    Bu yüzden dergilerin yüzüne bile bakmıyorum…

    Kesinlikle katılıyorum.Her ay 4 dergi alırdım..Evin bir odası yığınla dergi ve CD ile dolu.Ama bu teknoloji ilerledikçe ve özellikle GOOGLE’nın atılımları herşeyi önümüze koydu.Zaten kitap okuma merakımızın oranı bellidir…Yaşım 71 …daha ileriki yıllarda bu genç kuşaklar kimbilir daha ne yenilikler görecekler.Ben yıllar önce Singler,Comodor 64,Amiga 500..Dos prg.ları ile başlamıştım.95,98,2000,XP,Vista,Win7 derken ahanda Win8 müjdesi…
    Kısaca sebeb int.hızı ve verilen imkânlarıdır.Akıllı kullanırsan büyük bir nimet bence.Eskiden okula giderken küçüklü büyüklü tuğla gibi lügatler taşırdık çantamızda…Şimdi elimizdeki tlf.lara kadar giren bu yazılımlar,prg.lar sayesinde hepsi çöp oldular.Hattâ cilt cilt ansklopediler bile.
    Sağlık ve sevgi ile kalın evlâtlarım.

  27. Hermiya$ Nickli Üyeden Alıntı
    Tamamen gereksiz birşey bilgisayar dergileri, 3 yıl öncesine kadar her ay 3 tane dergi alıyordum milyarlar harcadım, sonra ne oldu? Hepsi geri dönüşüme gitti, arkadaşların görüşlerine katılıyorum. Sürekli tekrar ediyorlar ve güncel değiller. Hiç bir işe yaradıkları yok.

    Bende aynı fikirdeyim, yeni birşey bulamıyoruz. Oysa o kadar konu varki hiç de makale sıkıntısı çekmezler fakat rahata alıştılar zannedersem, kurumsallık bazen başarıyı öldürüyor, amatör ruhlar lazım.

  28. İlk sebep kesinlikle aylık olması.Hergün takip etmek varken neden bir ay bekleyeyim ki ?
    ikinci sebepte dergi fiyatları olabilir.Tek dergi bazen yetmiyor ama birkaç dergi alıncada biraz pahalı oluyor…

  29. Öncelikle teşekkür ederim bence çok güzel bir konuya deginmişsiniz ama atladıgınız önemli bir konu var oda dergi FİYAT’ları.Bne üniversitede okurken düzenli olarak her ay alırdım hatta bende chip dergisinin o dönemler arşivini bile yapıyordum o zamanlar paramız vardı kredilerle alıyorduk lakin şimdi bir degi fiyatı 7milyon bunu nasıl verelim ayrıca dergilerin içerdigi konulara internetten daha hızlı ve kolay ulaşabilmek varken.Ayrıca dergileri teknolojik haberler dışında özel kılan hiçbir gelişme yok verdikleri dvd ya modası geçmiş oyunlar yada demo programlar ….

  30. AaH bee . Chip ‘ i , PcNet ‘ i az mı aldım Hele hele o yanında verdikleri cd , dvdlerin içindeki oyunları kurup az mı oynamadım =) Breh be

  31. Bende hala birer nüsha filan saklamak babından 1994 e ait dergiler var 🙂 dergilerin altın çağı 1991-1994 arasıydı. sonra internet geldi, yaygınlaştı derken dergiler hep kan kaybetti. O zamanki dergilerden aklımda kalanlar; PCWorld, Byte, Bilgisayar Pazarı, Pc Günlüğü (bulmacadan bedava abonelik kazanmıştım benim abonelik bitmeden dergi kapandı), Bilgisayar Magazin, İhlas Bilgi işlem, 94 yılında galiba chip çıktı vs. vs.

  32. istediğine arık internetle ulaşabiliyorsun,
    ve daha büyük bir faktör var,
    dergiler çok pahalı.
    7 tl bir öğün yemek olur ya
    hatta öğrenciyse 2-3 gün bile olabilir

  33. arkadaşlara sırf içindeki cd dvdler için aldırıp bir heyecanla okuduğum dergiler neredesiniz. bir aralar stuff dergisi almaya çalışırdım hazirandaki sayıyı kaçırmıycam falan filan derken eylül sayısını anca alabilmiştim

  34. Eskiden dergilerin verdiği cd lerden trial bile olsa program yüklemek zevkliydi şimdi programlar ganimet gibi birde dergiler bu hızlı değişimin çok gerisinde kaldı dergiden web sitesine geçiş yapmaları gerekirdi ama onlar yapamadı bilgisayar meraklılarını biraraya toplayamadılar çeşitli forum siteleri bu eksikliği gideriyor halen.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version