Donanım parçaları nelerdir? Bilgisayarı oluşturan elektronik parçaların her birine verilen donanım birimi adı verilir. Donanımlar bilgisayarın gözle görülebilen ve elle tutulabilen kısımlarıdır. Bilgisayarın temel donanım birimleri, kasanın dışında olabileceği gibi içerisinde de yer alabilir. Kasa içerisinde yer alan donanımlara bilgisayar iç donanım birimleri kasa dışında kalan donanımlara ise harici donanım birimleri denir.

Donanım parçaları nelerdir, kaç bölüme ayrılır? Bilgisayar donanım birimleri verinin bilgisayara girişi, verinin işlenişi ve verinin kullanıcıya aktarılmasına göre üç bölüme ayrılır. Bilgisayar donanım birimleri kasanın dışında ve içinde olmalarına göre iki bölümde incelenir. Bunlar harici ve dahili donanımlardır. Harici depolama birimleri şu şekildedir;

Ekrandaki ok işaretini hareket ettirerek bilgisayarı kullanmamızı sağlar. Ayrıca Mouse ile komut girişi yapabiliriz. Üzerinde sağ ve solda bulunan tuşlar ve tekerlek ile bilgisayara komut vermemizi sağlar.

Fare (Mouse)

Bilgisayarın temel donanım birimleri arasındadır. Farelerin kablolu ve kablosuz modelleri bulunur. Optik ve lazer fareler günümüzde en çok kullanılan çeşitleridir.

Harici olarak kullanılan klavye üzerinde bulunan harf, rakam, sembol ve görev tuşları yardımıyla bilgisayara komut vermeyi sağlar. Klavyelerde genel olarak 101 ile 106 arasında tuş bulunur.

Klavye (Keyboard)

Klavyeler sol üst köşede bulunan ilk harfe göre isimlendirilir. Türkiye’de Q ve F klavye kullanılır. Bilgisayarın temel donanım birimlerinden birisidir. Kablolu ve kablosuz çeşitleri bulunur.

Bilgisayarınız üzerinde yaptığınız işlemleri ve sonuçlarını gösteren dahili birimdir. Ekranlarda görüntü netliği ve çözünürlüğü en önemli konulardan bir tanesidir.

Ekran (Monitör)

Monitörlerde çözünürlük, bir ekrana yatay ve dikey olarak sığan nokta sayısına bakılarak hesaplanır. Çözünürlük yükseldikçe netlik yükselir. Günümüzde en çok 15 ve 17 inç monitörler tercih edilir.

Kasa sistemleri dahili donanım birimlerini koruyan ve onları bir arada tutan ürünlerdir. Genel olarak üç çeşit kasa tipi kullanılır. Kasa tipleri kullanıcıların boyut, güç, donanım birimleri ve yerleşim ihtiyaçlarına göre değişebilir.

Kasa

En çok tercih edilen kasa çeşitleri masaüstü, kule ve slim tasarımlardır. Kasa sistemleri özellikle bilgisayar performansı için son derece önemlidir.

Bilgisayarda yer alan sesleri kullanıcıya ve bulunduğu ortama aktaran dahili birimlerdir. Kablolu ve taşınabilir bluetooth özelliklerine sahip olabilir.

Hoparlör (Speaker)

Hoparlör sistemleri kasanın içinde bulunan ses kartına takılır. Böylece gelen sesler net bir şekilde kullanıcıya aktarılır. Günümüzde her ihtiyaca yanıt veren hoparlör sistemleri bulunur.

Bilgisayardaki sesleri kullanıcıya aktaran dahili birimlerden bir tanesidir. Özellikle kulak üstü modeller sıklıkla tercih edilir.

Kulaklık (Headphone)

bilgisayarın temel donanım birimleri arasında bulunan kulaklık modellerinin Kablolu ve kablosuz çeşitleri bulunur. İyi bir bilgisayar kulaklığı, yüksek ses kalitesini kullanıcılara sunar. Bu, özellikle müzik dinlerken veya oyun oynarken doğru ürüne karar vermeniz gerekir.

Kullanıcının sesini net bir şekilde bilgisayara aktarılmasını ve kaydedilmesini sağlar. Genel olarak görüntülü ve sesli iletişim kurarken tercih edilir. Ayrıca sunum sırasında sesli anlatım yapmada kullanılır.

Mikrofon

Yüksek kaliteli mikrofonlar, net ve temiz ses kaydı yapılmasına yardımcı olur. Mikrofon modellerinde frekans yanıtı, hassasiyet ve sinyal-gürültü oranı gibi teknik özellikler ürünün performansını doğrudan etkiler.

Kullanıcının görüntüsünü bilgisayara doğru bir şekilde aktaran ve kaydedilmesini sağlayan dahili birimdir. Bu ürünler daha çok görüntülü sohbet ya da fotoğraf çekmek için tercih edilir.

Çözünürlük oranı web kameralarının sunduğu görüntü kalitesini belirler. Genel olarak 720p (HD), 1080p (Full HD) ve 4K (Ultra HD) kamera türleri tercih edilir.

Bilgisayar yazıcısı, bilgisayardan almış olduğu dijital verileri fiziksel ortama, baskı yapan bir cihazdır.  Bilgisayardaki yazı ya da resimleri kağıda aktarır. Mürekkep püskürtmeli, lazer ve nokta vuruşlu modelleri bulunur.

Baskı kalitesi, genellikle DPI (dots per inch) özelliği baz alınarak hesaplanır. Yüksek DPI, daha keskin ve ayrıntılı baskılar sunar.

Kitap, dergi ya da herhangi bir kağıt üzerinde bulunan resim, yazı, grafik gibi bilgileri bilgisayara aktarır. Tarayıcılar üzerinden dijitalleştirilen veriler çeşitli amaçlar için işlenebilir, saklanabilir ya da paylaşılabilir.

Tarayıcıların çözünürlüğü de DPI (dots per inch) cinsinden ölçülmektedir. Yüksek DPI değerleri, daha detaylı ve net tarama desteği verir.

Modemler telefon hattından almış olduğu sinyalleri çevirerek bilgisayarın internete bağlanmasını sağlar. Kablolu (Ethernet), USB, PCI ve kablosuz (Wirelles) olarak satışa çıkarılır. Modemler, internet erişimini mümkün hale getirir. Evlerde, ofislerde ve diğer internet erişimi gerektiren yerlerde kullanılır. Modemler, çeşitli internet bağlantı türlerini destekleyebilir. En çok tercih edilen bağlantı türleri ise DSL, kablo, fiber ve uydu sistemleridir.

Donanımlar, bilgisayarlar içerisinde bir bütün şeklinde çalışır. Her bir donanım, bilgisayarları çalıştırmak adına bir başka donanımdan destek alır. Dahili depolama birimi dışında birde harici depolama birimleri bulunur. Bilgisayar iç donanım birimleri (harici) şu şekildedir;

Tüm harici ve dahili donanım birimlerinin iletişimi sağlayan en önemli parçadır. Kasa içerisinde en büyük yeri kaplar. Sistem üzerinde bazı birimler anakart üzerinde yerleşik olabileceği gibi bazıları da dışardan eklenebilir.

Anakart üzerinde yonga seti ve veri yolları yer alır. Sistemde bulunan birimler bu veri yolları sayesinde sağlıklı iletişim kurar. Anakart satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus kullanılmak istenen işlemci (CPU) ile uyumlu olan bir yonga setini bulundurmaktır.

Bilgisayarın gerçek beynidir. Sistemin en önemli parçasıdır. Bilgisayar üzerindeki mantıksal ve aritmetik işlemlerin yapıldığı donanım birimidir. Giriş birimlerinden almış olduğu veriler üzerinde işlemler yaparak sonucu çıkış birimlerine aktarır.

Kullandığımız bilgisayarın en önemli hız kaynağı işlemcidir. İşlemci, bilgisayardaki tüm işlemleri gerçekleştirir. Ayrıca diğer bileşenler arasındaki iletişimin sağlıklı şekilde yönetilmesini sağlar.

bilgisayarın temel donanım birimlerinden biri olan RAM, geçici hafıza birimidir. Bilgisayar açıldığı zaman işletim sistemi ve gerekli programlar ilk olarak RAM’e yüklenir. Bilgisayar açık kaldığı süre boyunca yapmış olduğunuz işlemler bu bölümde saklanır.

Bilgisayarı kapattığınız zaman ya da elektrik kesildiğinde tutulan tüm bilgiler bu bölümden silinir. RAM kapasitesi bilgisayarın hızını da doğrudan etkiler. RAM’iniz ne kadar güçlü ise bilgisayarınız o kadar hızlı işlem yapacaktır.

Bilgisayar donanım birimlerinden biri olan harddisk sistemleri işlemlerin kalıcı olarak saklanmasını sağlar. Bilgisayar kapatıldığında ya da elektrik kesildiğinde içindeki bilgiler silinmez.

Günümüz bilgisayarlarında genel olarak HDD (Hard Disk Drive) ve SSD (Solit State Drive) olarak kullanılır. HDD Harddisk modellerinin içerisinde manyetik plakalardan oluşan bir hareketli disk bulunur. Bu bölüm dönüş yaparak üzerine mıknatıslama yöntemiyle bilgileri kayıt altına alır.

Ekran görüntü ile ilgili birimlerin takıldığı aygıttır. Bilgisayar sistemlerindeki tüm işlemlerin ekranda görülmesini sağlar. Ortaya çıkacak görüntü kalitesi hem ekrana hem de ekran kartına bağlıdır.

Bilgisayarınızda oyun oynarken ya da grafik programları kullanırken iyi bir görüntü istiyorsanız mutlaka ekran kartınızın amacınıza göre güçlü olması gerekir.

Bilgisayar donanım birimleri arasında bulunan ses kartı, hoparlör, kulaklık ve mikrofon dahili birimlerin takıldığı aygıttır. Bilgisayar üzerinde dijital ses bilgilerini analog sinyallere çevirerek hoparlör veya kulaklık yardımıyla kişiye duyurur.

Ses kartları, bilgisayarların ses kaydı, oynatma ve işleme yeteneklerini artırmak için tercih edilir. Özellikle oyun oynayanlar için iyi bir ses kartı kullanılması önerilir.

Bilgisayarların tüm birimlerine gerekli olan gücü sağlayan birimdir. Sistem bilgisayar üzerinden elektriği sağlıklı bir şekilde donanım birimlerine aktarır. Güç kaynağı, almış olduğu AC (alternatif akım) elektriği, bilgisayarın bileşenlerinin kullanabileceği DC (doğru akım) elektriğe dönüşümünü sağlar.

Güç kaynakları, bilgisayar bileşenlerine sundukları elektrik gücü kapasitesi ile ölçülür. Bu sistemler genellikle watt (W) cinsinden ifade edilir. 400W, 500W, 750W ve 1000W gibi farklı kapasitelerde satışa sunulur.

Bilgisayar çalışırken kasanın içerisinin aşırı ısınmasını engeller. Sistem içerisinde tüm donanım birimleri çalışmaya devam ettikçe bilgisayar kasasının içerisi ısınır. Yüksek ısı ise donanım birimlerinin bozulmasına veya yavaş çalışmasına neden olabilir.

Bilgisayar donanım birimleri arasında bulunan fanlar donanım birimlerinin zarar görmemesi için ısının sabit oranda tutar. Kasa içerisini soğutmak için hava soğutma sistemi ve sıvı soğutma sistemi tercih edilir.

Bilgisayarda istenen sonuçları elde etmek için pek çok işlemin yapılması gerekir. Bu konuda sizlere bilgisayar donanımları destek verir. Bununla beraber her bir donanımın farklı görevleri bulunur. Bu yüzden bilgisayarın temel donanım birimlerinin kısaca görev ve özelliklerini bilmek son derece önemlidir. Donanım parçaları nelerdir? sorusunun yanıtını sizler için bu makalemizde hazırladık.