Reklam

Bilgisayar, İnsan Beyninden Üstün mü?

25
Reklam

Son dönemin gelişen teknolojisi, makinelerin, robotların, hepsinin temelindeki bilgisayarların insan beyninin önüne geçmeye başladığı konuşuluyordu.

Peki bir insanın sahip olduğu bir çok işlevi yerine getirebilen robotlar karşısında insan beyninin hakimiyetinin sonu geldiği düşüncesi gerçeği yansıtıyor mu?

BGR’de yer alan makaleye göre, geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde bilim insanları; insan beyninin karmaşıklığını ve ham işlev gücünü taklit etmek yolunda araştırmalar yaptılar.

Reklam

Biyologlar ise, toplamda 90 milyar sinir hücresi, sinaps adı verilen triyonlarca bağlantıları barındıran insan beyninin taklit edilemeyeceğini savunan taraf konumunda oldular.

Bilim insanları bu bağlamda, insan beyninin taklit edilmesi için yaptıkları bir araştırmada çarpıcı bir sonuçla karşılaştılar.

Normal bir insan beyin aktivitesinin sadece 1 saniyesini taklit etmek için 82.000 bilgisayar işlemcisi gücünde bir aletin gerekli olduğunu ifade ettiler.

Bu sonuca göre, insan beyninin gerçekleştirebileceği aktiviteleri saklamak-boyutlamak vb. işlemler için en az petabytelık enerjiye ihtiyaç duyulacağını belirttiler.,

Araştırma sonucunun da gösterdiği üzere, insan beyni günümüz koşullarında; dil yetenekleri, yaratıcı düşünme teknikleri, duygusal zeka belirtileri nedeniyle makinenin hala çok önünde bulunuyor.

Bilgisayarların hızla görüntülü tarama sistemleri her ne kadar gelişimini devam ettirse de, henüz insan beyni seviyesine gelebilmiş değiller.

Yani, eğer insan terimleriyle ifade etmek gerekirse; bilgisayar günümüz itibariyle emekleyen bebek vücudunda iken, insan beyni, yaşamını devam ettirmeye çalışan erişkin bir birey konumunda.

Gelecekte ne olacağı, makinelerin insan beyni karşısında ne denli gelişme göstereceği bilinmez; fakat boynuzun kulağı geçeceği günlerin daha uzakta olduğunu söyleyebiliriz.

:: Bilgisayar teknolojisinin, insan beynini aşabileceğini düşünüyor musunuz?

25 Yorum

  1. bilgisayarın beyni ancak o yazılımını yazanın kişinin/ekibin beyninin max değeri kadardır. o ekibin dışında daha zeki insanlar olabileceği için dolayısıyla bilgisayar insandan daha zeki olamaz. eğer ki diyelim bulabildiğimiz en zeki kişi/ekip bu yazılımı yazdı o zamanda sadece insan zekası ile bilgisayar zekası eşit demektir. ancak her geçen gün o kişi/ekip zeka ürettiği için yazılım güncellenmediği sürecede insan yine daha zekidir.

    her daim insan zekası büyüktür bilgisayar zekasından

  2. Yapay her seyin bir siniri vardir. Organik yasam kusurlariyla bile idrak gucun otesine gecebilir. Lakin insan beyni daha tam olarak anlasilamamis iken neye dayanarak insan beynini gecebilecegi iddaa edilebilir. Bu iddaadan once insan beyni bir tanimlansin tanimlanabiliyorsa. Sonra kopyalarini konusuruz

  3. Peki bu bilgisayar insan beyninin veri yapısını taklit edebilirse organları hücreleri hastalıkları duyguları kontrol edebilecekmi; çünkü beyin yazıdakine göre 1 sn 82000 işlemci gücüne sahip ; peki aynı bilgisayar 7 24 En büyük ultra hd haline gözle görüntü kaydedebilirmi 70 yıl kaydettiğinde kaç hdd takması lazım acaba; ayrıca bilgisayar öğrenme konuşma sorunları çözme yapısına sahip olabilecekmi hayır bu nedenle Allahın ilmi sonsuzdur biz fani oldugumuzu unutmamamız gerekiyor

  4. Ne zaman ki bilinç kopyalanıp başka bir vücuda beyne transfer edilir, işte o zaman insan beyni seviyesine ancak ulaşmaya yakın olunur…

  5. Yapılan bir şey ustasından üstü olamaz. Bizim yaptığımız her şey ne olursa olsun bizden üstün olamaz. Bizler tekil olarak ve uzaktan bağımsız ve bir birimizi etkilemeyecek ama bir ara gelince istediğimiz şeyleri icra edebilecek şekilde var olmuşuz. Bilgisayarlar tek bir merkezden çalışıyor ve ulaştığı cihaz o merkezin tüm verisinden faydalanabiliyor. Ama insan beyin tekil olarak var ve uzaktan iletişim imkanı bulunmuyor. Bu iletişim imkanını da bu tip teknolojiler geltirerek kazandılar ve şu anda iletişim imkanları giderek artmakta. Beyin zaten uzaktan iletişim kurabilmek için bilgisayarı geliştirdi.

  6. Bilgisayarı insan yapıyor evet. Ama bilgisayar kendi kendini geliştirebilir. Eğer bir yerden başlarsa devamı gelir. Yapay zeka bilinç kazanır. Ve gerekli donanımı bulursa insandan daha üst seviye bir varlık ortaya çıkar. Unutmayın bilim kurgu dediğimiz şey imkansız hayaller değil, geleceğin bugünkü tasarısıdır…..

  7. abi Rezillik diz boyu petabyte enerji nedir ayrıca dizüstü temizleme videosu ney öyle elle termal macun sürmeler böyle iş mi yapılır.

  8. (Müşriklerin) nitelemekte oldukları şeylerden tesbîh, O izzet sahibi Rabbine!Selâm olsun o tüm gönderilen (peygamber)lere!Bütün (nimetlere karşı) hamdler de Allâh’a; o tüm âlemlerin Rabbine!

  9. Bir tıpcı olarak şunu söleyim bugün ki teknoloji ile değil ama yarı insan yarı mekanik birleşimden neler olabileceğini düşünemiyorum.İnsan beynini yüzde bir kullanır ve evet Yaradan müsade ederse herşey mümkündür.

  10. İnsan hücreleri programlıdır. İnsanoğlu hücrelerini yönlendirebilir hedefleyebilir odaklayabilir. Hücreler duygu ve düşüncelerle yönlendirebilir. Buna örnek kanser olduğunu anlayan bir insanın zaman içinde hastalığı yenmesini verebilirim. Hücreler atomik etkileşim halindedirler. Bu şekilde bir hücre diğer bir hücreye programını kopyalayarak genetik geçişi yapabilir. Bunun için uygun şartların oluşması gereklidir. Ayrıca elleriyle şifa yada enerji verebilen insanların olması gibi. Allah bazı insanlara farkına varamadıkları yada açıklayamadıkları özel yetenekler vermiştir. Bu yetenekler bilimle açıklanabilir fakat henüz bilim bu seviyeye ulaşmış değildir. İnsan hayatındaki bir çok mucizenin bilimsel dayanağı budur. Atomdan kopan elektronlar gibi vücuttan kopan hücreler mucize etkiler yaratabilir. Ümit Edikli 05.11.2017

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version