Bilgisayar ürünleri satan bir mağazaya gittik, listesini çıkarttığımız bütün ürünleri aldık ve evimize geldik. Peki bu parçaları nasıl birleştirip de Voltron’u.. pardon bilgisayarı oluşturacaksınız? Sorunuzun cevabını bulmak için Foto-Ders’imize buyurabilirsiniz.

 

Bilgisayarımızın içini açmadan önce, hazır bulundurmamız gereken şerekenler: 1- Mıknatıslı bir tornavida. 2- Kasanızın içinin yeterince ferah olması için sağa sola takacağımız kablo kelepçeleri.

{pagebreak::2}

 

Yeni kasamızın içindeki kabloların uçlarındaki poşet kıvamındaki koruyucuları çıkarıyoruz ve düğüm açılmış kabloları bir güzel çözüyoruz. Aslında dilerseniz çözmeyebilirsiniz de, size kalmış.

{pagebreak::3}

 

Anakartımızla işlemcimiz birbirlerini kesiyorlar. Sonunda ne olacak biz de merak ediyoruz.

{pagebreak::4}

 

İşlemcinin arka tarafındaki plastiği ve anakarttaki işlemci yuvasının içindeki plastik koruyucuları çıkarıp, işlemciyi yuvaya oturtuyoruz. Yuvaya oturturken işlemcinin doğru yöne baktığınden emin olun ve işlemciyi dikkatlice yerleştirin.

{pagebreak::5}

 

İşlemci kapağını da kapattıktan sonra işlemcinin üzerine az bir miktar termal macun sürüyoruz. Bu macun, işlemci ile soğutucu arasındaki ısı iletimini kolaylaştırıp, işlemcinizin daha iyi soğumasını sağlayacaktır. O yüzden muhakkak sürün.

{pagebreak::6}

 

Soğutucunuzu, işlemcinizin üzerine denk gelecek şekilde dikkatlice yerleştirin. İşlemcinizin üzerinde termal macun olduğunu unutmayın, fazla sağa sola bulaştırmamaya çalışın.

{pagebreak::7}

 

Soğutucunuzun kutusundan çıkan kitapçık yardımı ile soğutucunuzu anakarta sabitleyin. Uyarmakta fayda var, soğutucuyu iyice oturtacağım diye anakartınızın üzerine çıkıp tepinmeyin. Anakartın kırılgan bir maddeden yapıldığını unutmayın.

{pagebreak::8}

 

Kasanızın kutusundan çıkan bu minik aparatları yerlerine takın. Bu aparatlar, anakartınızın biraz havada durmasını sağlayacaktır, olmazsa olmazdır.

{pagebreak::9}

 

Anakartı kasaya yerleştirip dikkatlice vidalayın. Anakartın arka tarafına vida vb. nesnelerin kaçmadığından emin olun.

{pagebreak::10}

 

Kasa üzerindeki güç düğmesi, sabit disk ışığı gibi bileşenlerin anakart ile bağlantısını yapın. Bu kabloları nereye takacağınız, anakartın kitapçığında yazar. Umarız satın aldığınız anakartın kutusundan, resimdeki gibi bir aparat çıkmıştır. Bu aparattan yoksa ve bu kabloların takılacağı noktalar diplerde bir yerlerdeyse (ki öyle olur genelde) öncelikle derin bir nefes alın, sinirlenmemek için orman, deniz, kuş vs.. düşünmeye çalışın.

{pagebreak::11}

 

Burada da bahsettiğimiz gıcık kabloların takılmışı var. 🙂

{pagebreak::12}

 

Belleklerimizi slotlarına yerleştiriyoruz. Burada en çok dikkat edilmesi gereken şey, belleğin altında bulunan minik çentiğin doğru yere denk geliyor olması. En çok dikkat etmeniz gerek ikinci şey ise, 2 tane belleğiniz varsa ve anakartınız çift kanallı bellek desteği sunuyorsa, belleklerinizi aynı renklerdeki slotlara takmanız daha uygun olur. Böylece bellekleriniz çift kanal çalışacak ve performansınıza katkıda bulunacak.

{pagebreak::13}

 

Kasamızın üzerindeki sabit disk yuvalarını, sabitleyicileri açarak hazırlıyoruz. Ucuz bir kasa aldıysanız buna benzeyen sabitleyiciler göremeyebilirsiniz, hatta hiç sabitleyici göremeyebilirsiniz. Moralinizi bozmayın, siz de vidayla sabitlersiniz.

{pagebreak::14}

 

Sabit diskinizi kasaya yerleştirdikten sonra güç ve Sata/IDE kablolarını takın.

{pagebreak::15}

Burada da sabit diskin sabitlenmişini, hatta bütün kablolarının takılmışını görüyorsunuz.

{pagebreak::16}

 

Anakartınıza ve bir çok bileşene hayat veren 24 pinli güç kablosunu, anakartınıza takın. Kasanızın içerisinde en çok yer kaplayan kablo olacağından, bu kabloyu kasanızın köşelerinde bir yerlere sıkıştırmanız, kasanızın içinin daha düzenli olmasını sağlayacaktır.

{pagebreak::17}

 

Anakartınızın üzerine dikkatlice bakın. İş sadece 24 pinli güç kablosuyla bitmiyor
olabilir. 24 pinin üzerine 4 pinli veya 8 pinli bir güç kablosu daha
takmanız gerekebilir.

{pagebreak::18}

Ekran kartınızı takmadan önce, PCI yuvalarını kapatan kilidi açın. Sabit diskte yaşadığınız hüsrani bir kere daha yaşayabilirsiniz; zira bir çok kasada böyle bir kilit bulunmuyor. Vidalarla yola devam diyebilirsiniz.

{pagebreak::19}

 

Ekran kartınızı yerine oturttuktan sonra kilidi, yoksa vidayı sıkıştırın.

{pagebreak::20}

Burada da ekran kartının kasaya takılmışını görüyorsunuz. Üst seviye ekran kartları fazladan güce ihtiyaç duyar ve bu gücü anakarttan değil, güç kaynağından alması gerekir. Eğer ekstra güce ihtiyaç duyan bir kartınız var ise, güç girişi olup olmadığına dikkat edin.

{pagebreak::21}

 

Sabit diskinizi nasıl yerleştirdiyseniz, optik sürücünüzü de aynı şekilde yerleştirin. Burada dikkat edilecek nokta, kasanın ön tarafındaki kapaklardan birini açmanız gerektiğidir.

{pagebreak::22}

 

Bütün bunları yaptıktan sonra, kasanın ön panel bağlantılarını yapın. Sonrasında bütün kabloları tek tek gözden geçirin.

{pagebreak::23}

 

Gözünüz aydın, nur topu gibi bir bilgisayar kasanız oldu. 🙂

:: Takıldığınız bir yer mi var? Forumda yardım alın.

Hazırlayanlar: Berkin Bozdoğan / Ruşen Göbel