Bilgisayar almayı planlıyorsanız ve hazır sistemler yerine kendi ihtiyacınıza göre şekillendirebileceğiniz bir kasa toplama niyetindeyseniz, dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar var. Zira bir sistemin parçalarının birbirleriyle uyumlu olması, paranızın karşılığında alacağınız maksimum performans anlamına geliyor. Peki hangi hataları yapmaktan kaçınmalıyız?
Bilgisayar toplarken nelere dikkat etmeliyiz?
Belki tasarım olarak hayalinizdeki kasaya sahip olmak istiyor, belki de deneyimlemek istediğiniz oyunları yüksek performansta çalıştıracak bir sistem arıyorsunuz. Fakat ihtiyacınıza göre donanım parçaları seçmeniz ve bunların uyum içerisinde çalışacağından emin olmalısınız.
Örneğin sadece ofis ve yazı işlerinde kullanacağınız bir bilgisayara 32 GB bellekleri koymanıza gerek yok. Çünkü muhtemelen 24 GB’lık kısmını hiç bir zaman kullanmayacaksınız. Benzer bir şekilde, anakart ve işlemci seçimlerinizi de ihtiyacınıza göre belirlemelisiniz, bu sayede bütçenizi diğer parçalarda verimli bir şekilde değerlendirebilirsiniz.
Bilgisayarda Android keyfi için en iyi Bluestacks alternatifleri
Bilgisayarınızda Android keyfi yaşamak için tek seçeneğiniz Bluestacks değil. Bu yazımızda diğer alternatiflere değiniyoruz.İşlemci
İşlemci, sistemimizin beynini oluşturacağı için ekran kartından sonra muhtemelen bütçemizin büyük bir kısmını burada kullanacağız. Fakat pek çok kişi uzun yıllar kullanacağım o halde en iyisini almalıyım şeklinde bir düşünceyle Intel i7’ye veya Ryzen 7 serisine yöneliyor.
Yanlış bilinenin aksine, bilgisayar oyunlarında asıl performansı CPU değil GPU’dan alırız. Bu sebeple i5 ve R5 modellerinden almanız performansta kayda değer bir düşüş olmadan size büyük para tasarrufu yaptıracaktır. Üstelik burada cebinizde kalacak parayı ekran kartı payına eklerseniz işlemciden doğacak performans kaybının fazlasını kazanabilirsiniz.
Örneğin 12. nesil bir i7 veya 5. nesil Ryzen 7 işlemcinin yanına GTX 1660 GPU alacağınıza, i5 ve R5’i tercih ederek ekran kartında RTX 2060’ı alabilirsiniz. Fakat oyun değil de iş odaklı bir bilgisayar düşünüyorsanız işler tam tersi olacaktır. Yani render gibi CPU’ya yük bindiren işlemler yapacaksanız, bu durumda i7 ve R7, hatta i9 ve R9 işlemcilerini alarak ekran kartından kısmak çok daha mantıklı olacaktır.
RAM
Sistem toplarken olmazsa olmaz parçalar arasında RAM’ler de ilk sıralarda yer alıyor. Şu anda bir kasa toplayacaksanız, özellikle oyun ve iş odaklıysa en az 8, tercihen de 16 GB belleğe sahip olması gerekiyor. Kaldı ki artık yeni çıkan oyunlar, en iyi işlemci ve ekran kartını kullansanız dahi 8 GB’ın altında bir değeri kabul etmiyorlar.
Fakat yapılan bir diğer hata da tüm RAM slotlarını doldurmak zorunda hissediyor oluşumuz. Örneğin anakartımızda 4 adet bellek yuvası mevcut ve yalnızca 1’i veya 2’si dolu. Eğer ki sisteminiz 16 GB ise ve RTX 3090 SLI yapmayı düşünmüyorsanız 32 GB veya 64 GB bellek boyutu gereksiz olacaktır.
Fakat eğer sisteminize 32 GB’lık belleklerden alacaksanız, bunu tek yuvayı dolduracak şekilde değil, 2 adet 16 GB ya da 4 adet 8 GB şeklinde yapmanız, yani çoklu kanal olarak çalıştırmanız faydalı olacaktır. Bir diğer önemli konu ise mHz ve Cl değeri. Bunlar çalışma frekansı ve gecikme oranını milisaniye olarak bize bildiren değerlerdir.
Eğer AMD işlemcili bir sistem topluyorsanız, mHz değerinin yüksek olması sizin için bir avantaj olacaktır. Cl değeri nispeten daha önemsizdir. Fakat Intel işlemcili bir sisteminiz varsa durum tam tersine dönüyor. Cl değeri 14 veya 15 olan RAM’leri tercih etmeniz, 3200 yerine 3400 mHz olanı almanızdan daha iyi olacaktır. Ancak yine de 3000 mHz üstü ve 17 Cl altındaki belleklerde fazla para harcamamanız daha akıllıca olabilir.
SSD
Bilgisayar sistemlerinde az bilinen ve deneyiminizi direkt olarak etkileyen bir diğer unsur da SSD’dir. İşlemci ve ekran kartı sisteminizin performansını artıyor olabilir. Fakat hızını SSD ve HDD belirler. Dilerseniz 500 GB veya 1 TB’lık HDD alıp cihazın hafızasını yüksek tutabilirsiniz. Ancak uygun fiyatlı bir SSD alıp Windows’u ona yüklemeniz, sistemin açılıp kapanma hızı başta olmak üzere kullanımınızı kağıt üzerinde en az 10 kat, gerçek kullanımdaysa 4-5 kat hızlandıracaktır.
Tabii burada bütçeyi ne kadar tuttuğunuz oldukça önemli. Dediğimiz gibi, en kötü ihtimalle 120 GB’lık SATA SSD alarak Windows’u buraya yükleyebilirsiniz. Fakat direkt olarak tıpk bir RAM gibi anakarta takabileceğiniz ve neredeyse 1.5-2 katı fiyata çıkabilen M2 SSD’lerden alırsanız, hızınız kağıt üstünde 50 kata kadar artabilir.
Örneğin, yüksek hızlı bir HDD saniyede 80 Megabayta kadar dosya okuyabiliyor. Ancak M2 SSD’lerin hızları 3 bin hatta 5 binlere kadar çıkabiliyor. Mesela GTA 5’in açılış süresi 5 dakikayı bulan düşük hızlı HDD kullanılan bir bilgisayarda hızlı bir M2 SSD ile bu süreyi 10 saniyeye kadar düşürülebilirsiniz.
Anakart
Kullanıcılar genelde işlemci ve ekran kartına daha fazla bütçe ayırabilmek için anakartı önemsemezler. Hatta 10 bin liralık bir ekran kartı ve 5 bin liralık işlemci alırken, 600- 700 TL’lik anakartlara yönelirler. Fakat daha sonra işlemcileri beklenen performansı vermediğinde üzülebilirler.
Bunun genellikle Intel’in K serisi ve AMD’nin X serisi (overclock yapılabilir) işlemcilerini alıp daha sonra anakarta gelince H ve B kodlu modelleri alan kişilerde görüyoruz. Eğer yüksek performans almak istediğiniz hatta bu sebeple overclock yapmak istediğiniz bir işlemciniz varsa, en düşük Z serisi bir anakart almalısınız. Aksi takdirde sisteminiz tam verimlilikte çalışsa bile donanımların bireysel performansları hiç bir zaman maksimum değeri görmeyebilir.
Güç kaynağı
Eğer bir oyuncu veya iş bilgisayarı topluyorsanız, parçaların performansı ve enerji tüketimine göre bir güç kaynağı seçmelisiniz. Bu noktada bizim önerimiz en az 500 ile 700 W arası bir model almanız yönünde olacaktır. Fakat gerçekten yüksek performans veren bir sistem olacaksa, 1000 W ve üzeri tercih edilebilir.
Fakat en önemli ayrıntı malesef bu değil. Pek çok kişi Watt değeri yüksek olduğu için gördüğü ilk uygun fiyatlı güç kaynağını hemen alarak büyük bir hata yapıyor. Ancak 80 Plus gold veya bronze serfitikalı bir cihaz seçmelisiniz. Aksi takdirde sistem stabil çalışırken anlık güç kesintileri yaşayabilir veya en ufak elektrik kesintisinde kasanızın zarar görmesine sebep olabilirsiniz.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Başarılı bir yazı olmuş benzerlerini bekleriz
İşlemciden kısıp ekran kartına vermek doğru değil ekran kartı ve işlemci dengesi önemli ve çözünürlüğe göre de değişir bu
4K ve 8K için dediğinize katılıyorum. Fakat zaten r3 ve i3 ile 3080 veya 3090 kullanmak yanlış olur. Daha çok 1060, 1660 ve 2060 veya rx480, 580-590 gibi 1080p gibi kartlarda i3’e kadar düşmeliyiz. Ancak yeni nesil i5 ve r5’ler i7 ve r7 gibi 4K da sorunsuz performans sağlıyor. Yani mevzu bahis oyunsa, yatırımın çoğu ekran kartına gitmeli. Eğer oyun değil iş odaklıysa bu noktada i7 ve r7’ye yönelmekte fayda var. Hatta bütçe doğrultusunda ihtiyaç varsa Ekran kartını sonuna kadar kısarak r9 ve i9’a da bakılabilir. Fakat özellikle oyun performansında r9 ve i9 almanın hiç bir faydası olmayacaktır. Hatta FPS’e bakıldığında i7, i9’dan daha iyi sonuç alabiliyor.
Gayet güzel bir makale olmuş hiç sıkılmadan okudum doğru bildiğim birkaç şey aslında yanlış mış bunu öğrendim
Her oyun gpu odakli degildir cpu odakli oyunlarda vardir
Doğru, bazı online oyunlar özellikle MMORPG tarzı olanlar nispeten daha yüksek CPU kullanımı istiyor. Daha üst seviye bir işlemci bu oyunlarda 5 değil 15 fps fark yaratabiliyor. Fakat o fiyat farkıyla gtx 1060 yerine 1070 almak bize 50 fps e kadar kazandırabilir. Yani her halükarda GPU’ya yatırım yapmak daha mantıklı olacaktır.
Kesinlikle yazının başlık ile alakası yok 5 yaygın hata ne sırasıyla maddeadde onu yazin
Yanlış işlemci, RAM, SSD (almamak), Anakart ve Güç kaynağı seçimi. Yapılan hatalar bunlar.
Yazı gerçekten çok başarılı. Dendiği gibi bende Ryzen 5 3600 + RTX 2060 lı sistem kullanıyorum. Kesinlikle doğrulanmış yazı.
Nesini başarılı buldunuz anlamadım sizinde birseyden anlamadığımız kesin
Siz hangi kısımlara katılmadığınızı paylaşırsanız eğer, yapıcı eleştirinizin faydası olacaktır.
Güç kaynağı Gold yada bronz olsun, sisteminizi korusun yazmış. Gold denen şey verimlilik sınıfıdır. Güvenli yada yüksek koruma ile ilgili değil.
Yazının başında 8gb ram yeter diyor, sonra, sakın 16 dan aşağı almayın diyor.
Daha fazla yazacak vaktim yok. Yazan kişinin bilgisayar üzerine hiçbir tecrübesi yok!
Sisteminizi korusun diye bir şey yok. 80 Plus gold veya bronze serfitikalı bir PSU tecih edilmesini tavsiye ettiğimizi söylüyoruz. Ucuza kaçıp ne olduğu belirsiz PSU’yu alırsanız elinizde kalabilir.
Başta da sonda da en az 8 GB olmalı diyoruz. Fakat önerimiz 16 GB. Özellikle oyun oynanan veya iş yükü olan bir PC ise…
5600x bir işlemci b550 gibi anakartta tam verim alınamazmı yani x serisi bi anakartmı kullanmalıyız overclock suz standart kullanım için
5600x oldukça güçlü bir işlemci. B550’ye taktığınız da işlemcinin standart performansı neyse onu alırsınız. Hiç bir problem yaşanmaz. Ancak AMD’nin X serisi işlemcilerinin overclock’a çok yatkın olduğunu biliyoruz. Örneğin 4.2 GHz’ye ulan bir hızı varsa, bunu rahatlıkla 4.5’e, hatta iyi bir soğutucunuz varsa 4.8 ile 5 Ghz hızlarına kadar overclock yapabilirsiniz. Bu noktada işlemcilerin sınırları biraz şanstır. Yani aynı marka model 2 işlemci birebir aynı performansı veremez. Fakat bu var olan sınırların ötesine geçmek için overclock imkanı sunan bir anakarta (iyi bir güç beslemesiyle birlikte) güç kaynağına ve soğutucuya ihtiyaç olacaktır. Ancak yine de b550 ile sorunsuz bir şekilde tam performans kullanabilirsiniz.
Alakası yok kardeşim elbette kullanılır
En sonunda telefon dışında faydalı bir şey 👍👍👍
Bu kadar hatalı bi yazı görmedim.
Mesela, oyun için: ekran kartı > işlemci demeniz yanlış.
Örneğin, PUBG; ağırlıklı olarak işlemciyi kullanır. Daha doğrusu her ikisini de. Dediğiniz gibi i7 den i5 e düşülür ise muazzam FPS kaybı olur. (PUBG vb. İçin)
Keza render için, GPU CPU’su da kullanılabilir.
RAM için, slotları doldurmak zorunda hissetmeyi hata olarak aktarırken, devamında aynı hatayı yazar yapıyor.
Ayrıca; çoklu slot değil, tekli slot her zaman daha hızlıdır (muazzam minik bir farkla).
Araştırabilirsiniz.
Sebebi; tek slottan giden verinin, diğer bir slottan devamının (varsa) beklenmiyor olması. Yani örneğin; 300mb boyutun da bir paket iletiliyorsa ve bu tek kanaldan değil de, birden çok kanaldan geliyorsa geç gelen verinin beklenmesi gerekir veya birleştirilmesi. Çünkü gelen veri bir bütündür.
Ancak bu o kadar muazzam küçük bir gecikmedir ki; tek slot, çoklu slot pekte önemli değil.
Bu hatalardan sonra yazının devamını okuma gereği duymadım. Başka bir yazınızda da, yine yanlış veya eksik bilgi veriyorsunuz bu defa belirteyim dedim.
Böyle giderse Google Haberler için, sizin haberlerinizi görmemek adına engelleyeceğim 🙁
Yorumunuzu eleştiri olarak alıyorum. Bu sebeple teşekkürler. Maddeler halinde anlatmak istediğimi fakat size aktaramadığım şeyleri özetleyeyim.
1) Oyun için CPU’da GPU’da oldukça önemlidir. Fakat eğer ortada sınırlı bir bütçe varsa, bunu i5 yerine i7 işlemci almak yerine ekran kartına aktarmak daha doğru bir seçenek olacaktır. Benzer bir şekilde render ağırlıklı bir kasa olacaksa da ekran kartına para aktarmak yerine i5 işlemci i7 yapılmalıdır. Tabii ki bütçe konusunda bir kısıtlama yoksa ikisinde de en iyisi tercih edilir 🙂 Ancak toplumda ben dahil kimsenin sınırsız bütçesi olduğunu sanmıyorum. Ayrıca PUBG yalnızca 1 oyun. Tabii ki bunun gibi pek çok örnek mevcut. Fakat genele bakıldığında ezici bir çoğunlukla GPU önemlidir. Kaldı ki PUBG’de de i7 yerine i5 olsun, gtx1060 yerine gtx1070 olsun. Aradaki bu fark size 2K oyun oynatacak kadar büyüktür… Hatta sizin söylediğiniz şuna benziyor: AMD ve NVDIA’nın birbirine denk (gtx 1060 vs RX480) GPU’ları, oyunların geliştirici motoru sebebiyle bazı oyunlarda biri 20 fps fazla verirken diğer oyunda öbürü 30 fps fazla veriyor. Hangisini seçeceğiniz size kalmış.
2) Yapılan performans testlerinde aynı Mhz ve Cl değerindeki RAM’lerin, örneğin 16GB’ı tek slot takmaktansa 8×2 şeklinde kullanmak daha avantajlı gözüküyor. Özellikle sınırlar zorlandığı zaman bu fark ortaya çıkıyor. Ancak sınırları zorlamadığımız, yani RAM’lerin zorlanmadığı testlerde veya oyunlarda tek slot daha avantajlı olabiliyor ama bu bile yaptığınız işe göre değişiyor. Ayrıca paranın karşılığını en iyi çift slot kullanımında alabileceğimizi düşünüyorum. RAM başlığının girişinde tüm slotları doldurmaya çalışmayın sözünden kastım, 16GB yeterli olacaktır 32’ye gerek yok anlamındaydı. Devamında söylediğim ise eğer yine de 32 alacaksanız, en azından bunu çok kanal yapmanız daha iyi olur, şeklindeydi. Fakat sonuç olarak tek slot ile çift slot arasındaki farkın gelişen teknolojiyle birlikte, özellikle DDR5 RAM’ler ile göz ardı edilecek düzeyde olduğuna katılıyorum.
3) Eğer başka bir yazımda hatalı bir bilgi varsa lütfen paylaşın. Kontrol edildikten sonra gereği yapılır.
WebTekno gibi, ağır eleştiriyi kaldıramayıp yorumu dahi yayınlamamak yerine, yayınlayıp üstüne bir de cevap veriyor olmanız takdire şayan.
RAM ile ilgili dediğim konuyu, birkaç ay önce araştırıp, çeşitli testlerde tanıklık etmiştim. Şimdi ama arasam kaynağı bulabilir miyim meçhul. Bulsam bile, ekran kartı konusunda olduğu gibi tartışma başka taraflara muhakkak sünecek.
Yani konunun özü, şu daha sağlıklıdır, bu daha sağlıklıdırdan çıkıp eninde sonunda “bütçe” denen bir yere dayanacak.
O yüzden, yanıtınız için teşekkür ederim aynı hassasiyet ile yazınızı yazarsanız benim gibi “biraz” detay takıntısı kişiler, ağır eleştiri de bulunmayacaktır 🙂
Yazdıklarınız elbet anlaşılıyor ancak “.. slotları doldurmak zorunda hissediyor.” dememek hatta o paragrafı hiç yazmamak daha açıklayıcı.
Yazıyı yazan kişi olduğunuz için, istediğiniz gibi anlamak normal olan tabi. Ama ben anlamadım, muhtemelen bu benim problemim.
Genel olarak sistemler ve donanım parçaları üzerindeki tartışmalar uzun yıllardır sürüyor. Bizden sonra da sürecek gibi 🙂 Belirtmiş olduğunuz gibi sonu maalesef bütçeye dayanacak. Akıl akıldan üstündür. O yüzden sizinki gibi her türlü yapıcı eleştiriye açığım.
Ram ile ilgili yazdıklarınız tamamen hatalı. İşlemci mimarisi ve ramlerin tam olarak nasıl çalıştığıyla ilgili bir bilginiz yok anlaşılan. Tek kanal ve çift kanal ram arasında bant genişliği farkı var. ilgili bir yazı okuman dileğiyle ;
RAM communicates with the CPU through the memory controller on the CPU. Most modern motherboards have two 64-bit (total 128-bit) channels between the CPU and memory. In a single-channel configuration, only one of them is functional. This limits memory throughput to the rated speed of the slowest single RAM module installed.
In dual-channel memory configurations, the memory controller uses both channels to communicate with the CPU, essentially doubling the bandwidth.
Eski bilgilerle gelmişsiniz. Bu makalenin çıkış tarihinin Ryzen öncesi Apu dönemine dayandığını varsayıyorum? Yani işlemcilerin 16 ve üstü Nm üretim süreçlerine kadar 🙂 Test sonuçları çok net. Baskı altında değilken tek kanal avantajlı gibi gözükür. Ancak yoğun iş yükü altında çoklu kanalın avantajları fazlasıyla ortaya çıkar.
Kanal ve sira ayirma tek slot kullanmaktan cok daha iyidir, bant genisligi denen seyi ve ramlarin isinma problemini göz ardi edebilseydik tek slot diyebilirdik (bkz:istanbulda3koprubirtunelvar-neden? Trafigi bölmek için birikmeyi azaltmak icin) ancak durum sandiginiz gibi islemiyor. Siz sanirim realtime memory ayarini hic kullanmadiniz. Kullansaydiniz yazdiklarinizda nekadar yanildiginizi anlardiniz. Ayrica iyi bir sisteminiz varsa 32 gb ta alinmasi yararli olacaktir. Anliyorum diyen herles 16 yeterli 32 gerek yok diyor ancak yuksek performans istiyorsak 4×8 de fayda var. Deneyerek te ogrenebilirsiniz.
Bu anlattıklarınızın hata ile ne alakası var parayla alakalı
İyi bir işlemci alırken giriş seviyesi anakart seçimi, güç kaynağı ve SSD’yi önemsememek, RAM alırken aynı fiyata daha yüksek Mhz ve düşük Cl değerli bi model almak veya bu değerlerden bihaber olmak. Benzer bir şekilde bütçeyi en iyi işlemciyi almaya yöneltmek zaten en sık kullanıcıların yaptığı hatalar arasında yer alıyor gibi düşünebilirsiniz.
para yoh
Benim sistem
Ryzen 7 5800x
Rog strix 6700 xt
Rog strix b550-f gaming anakart
Bu anakart düşük mü olmuş yani?
Sorunsuz çalışacaktır. İşlemcinizde herhangi bir performans sorunu yaşatmayacaktır. Fakat overclock gibi biraz daha zahmetli ama performansı artıran işler için üst seviye anakartlara yönelmekte fayda var.
Bu işi profesyonellerine bırakın lütfen. Kulaktan dolma bilgilerle bu işler maalesef olmaz. Teknoloji marketlerden ürün alıp bir araya getirmek marketten domates yumurta alıp melemen yapmak kadar kolay değil.
Hem paranıza yazık olur hemde gereksiz stress olursunuz.
Siz öyle dediğiniz için bu bilgiler kulaktan duyma veya hatalı olmuyor. Fakat ortaya bir veri sunmadığım için pek tabii bilgilerin doğruluğu sorgulanabilir. Ancak bu bir bilimsel makale değil. Yılların tecrübesi ve bizzat kendi uyguladıklarım da dahil, bir sürü testin sonucuna göre konuştuğuma emin olabilirsiniz.
Selam hocam.
Burada tartışmaya giren ve bazı oyunlar için cpu, gpudan daha önemlidir diyen arkadaşlar için şunu belirtmek isterim. Şu an günümüz piyasasında var olan eski oyunları bir kenara bırakarak bir yorum yapmanız daha sağlıklı olacaktır. Çünkü şu anda yeni nesil oyunlarda grafik çok daha ön plana çıkarıldığından gpu’nun yerini cpu alamaz. Tabii ki belirli bir oranda önemli ancak belirtilen örnekteki i5-i7-i9 açıklaması benim gözümde şu şekilde ‘kardeş sen eğer bu oyunu oynayacaksan i5-i7-i9 hepsinde aynı performansı alırsın, bu sebeple i9 yerine i5 tercih edebilirsin ve bunu yaptığın için de ekran kartın yükseleceği için daha iyi performans alabilirsin’. Ki şöyle de bir durum var, örnek olarak sizin elinizde i3ün 3. Nesil bir işlemcisi var ekran kartı olarak da x bir markanın 1gb 128 bit bir ekran kartı var. League of legends oynadığınızı varsayalım. Sizin yüksek ayarlarda alacağınız fps, düşük ayarda alacağınız fpsten daha yüksek olacaktır. Dilerseniz açın ve deneyin eğer böyle bir donanımınız varsa. Yani burada anlamanız gereken durum şudur. Pek çok oyunda siz eğer ki grafik ayarlarını düşürürseniz, yük işlemciye binecektir. Eğer ki ayarlarınızı biraz daha yükseltirseniz, yük ekran kartına geçecektir. Vermiş olduğum örnekte yaşanan durum da budur. Grafik kalitesi arttıkça ekran kartı, düştükçe işlemci gereklidir. Aksini iddia eden kişiler ya çok fazla oyun oynamamış kişiler ya da sadece itiraz ederek egosunu tatmin etme çabasına girmiş kişilerdir benim gözümde.
3090 gpum var ona rağmen watt psu kullanıyorum. Durduk yere 1000w almanın anlamı yok.
Hem haberi dikkatlice okudum hem de yorumları yazar aslında bilinmesi gerekenleri aktarmaya çalışmış ve en önemlisi güncel bir şekilde bilgilendirmeye çalışmış sırf kotu yönde eleştiri yapmak için eleştiri yapmamak lazım ayrıca her eleştiriye 1i biraz kaba kaçmış sanki ama üşenmeden doğru cevaplar vermiş shiftdelete de pek rastlanmayan birsey
Bazı oyunlar cpu ya daha çok yük bindiriyor eskilerden bildiğim test drive 4 ozamanlar quad core işlemcileri bile % 100 e kadar kullanıyordu
Ram konusunda yazdiklariniz ciddi hatalar iceriyor. Anakartlarin buyuk cogunlugu daisy chain yani 3. Slotu doldurdugunuz anda gecikme degerleri yukselir, bellek kapasitesinin yeterli oldugu her turlu oyunda ve uygulamada performans duser. Daisy chain topologyde en iyi performans dual channel ve dual rank ramlerle alinir. Ozellikle sizin gibi kurumsal yayin organlarinin bi seyler onerirken yanlis yonlendirmelerde bulunmamasi gerekir. Cunku size pc tavsiye eden siradan bir insandan daha fazla guveniyor, yazdiklarinizi kosulsuz dogru kabul ediyorlar. Her seyi gectim bunca yildir bu isi yapip anakartiniza 2 slot ram ve 4 slot ram takip hic mi performans testi yapmadiniz? En azindan 4 slot takin demeden once bi kendiniz takip deneseydiniz? İnsanda biraz merak olmazsa boyle bastan savma isler yapiyor iste.
Yazinin baska bolumlerinde de yanlis yonlendirebilcek ve eksik kalan seyler var. Bi yorum gordum arkadas demis ki; dogru bildigim cogu sey yanlismis. Size guvendigi icin belki dogrusunu bildigi seyin artik yanlisini biliyor. Yarin bilgisayarina ram ekleyip performans kaybettiginde sizin itibarinizdan eksiltecek. İyi calismalar.
Üreticilerin önerdiği kullanım şekilleri genelde tek, 2’li veya 4’lü şekilde oluyor. Bu sebeple 3 slot kullanımına dair bir bilgi paylaşmadım. Hafif iş yükünde veya yüksek performans gerektirmeyen işlemlerde tek slotun çift veya dörtlü kullanıma göre daha yüksek performans verebileceğini, ancak değerlere bakıldığında aradaki farkın önemsenmeyecek kadar az olduğunu görüyoruz. Fakat yüksek iş yükü altındayken çoklu slot kullanımının eski teknolojilerde gecikme anlamında bazı olumsuz yönleri olsa da, performans anlamında fayda sağladığını ve yeni sistemlerde bu gecikmenin de yine yok sayılacak kadar az olduğunu görüyoruz. Ayrıca yazıda bahsettiğim şey, tek slot halinde 32 GB kullanımına gerek olmadığı (daha sonra diğer 3 slotu doldurarak 128 GB yapmayı planlamıyorsanız), bunun 2×16 veya 4×8 şeklinde yapılmasının hem fiyat hem de kullanım için daha mantıklı olacağı yönündeydi.
Ayrıca RAM ekleyerek performans kaybedildiğini ilk kez duyuyorum. Bahsettiğiniz şey, bazı oyunlarda tek slot 16 yerine 2×8 yaparak 150 yerine 148 Fps alınması gibi bir durum sanırım. Bu sistemin genel performansını yansıtmaz 🙂
Kullandığımız anakartlar çift kanal destekliyor. Çift kanal tek kanaldan iyidir. Yani 2 stick ram 1 stick ramden her koşulda iyidir. Bundan bahsetmiyorum.
2. ve 4. slotlara ramleri taktıktan sonra ister 3 stick yapın ister 4 stick, her şekilde performans kaybedersiniz. Çünkü piyasadaki anakartların en az %90ı ram slotlarında daisy chain topology kullanıyor. Daisy chainde işlemcinin bellek kontrolcüsü 1. slottan gelen sinyale erişmek için önce 2. slottan geçer. Aynı şekilde 3 slottaki sinyal önce 4. slottan geçer. Bu slotlara ram taktığınızda gecikme artar. Ve bu kayıp 150 yerine 148 gibi önemsenmeyecek seviyede olmaz çok daha yüksek olur. Tahmini sayı da söyleyeyim en az %10 performans kaybı 🙂 Yazıda açıkca 2 tane 16 yerine 4 tane 8 alın şeklinde belirtiyor.
T topology anakartlarda ise yazıda belirttiğiniz gibi 4 stick performansı yükseltir. Ancak bu çok kısıtlı sayıda model anakart için geçerli. Rastgele aldığınız anakartların %90 hatta daha fazlası daisy chaindir. Hatanız burada. Ben doğrusunu öğrendim, biliyorum ve eleştirimi yapıyorum. Şayet bilmeseydim yazınızdan edindiğim bilgiyle performans kaybı yaşayabilirdim. Bunu yaşayan insanlar eminim var. Sabah yaptığım yorumda kullandığım dil biraz sivri olabilir. Çünkü siz rastgele birileri değilsiniz ve insanları doğru bilgilendirmek de ciddi bir konu. Lütfen yapıcı bir eleştiri olarak alın.
Öncelikle yazdıklarınızı olumlu yönde bir eleştiri olarak aldığımı bilmenizi isterim. Hakaret olmadığı sürece istediği kadar sivri olabilir.
Piyasadaki anakartları ve kullanıcıların genelde yöneldiği uygun fiyatlı modelleri düşününce size bu noktada şuan daha fazla hak veriyorum. Bu sebeple yalnızca güncel teknolojileri değil, piyasada aktif kullanım oranı en yüksek olanlar üzerinden tekrar bir bilgi tazelemesi yapacağım. Belirttiğiniz yönde fikirlerim değişirse haberi bu doğrultuda güncelleyebilir veya ek bilgilerin eklemesini yapabilirim.
Fakat şunu yine de belirteyim, düşük iş yükü altındaki performans kaybını belirli bir boyuta kadar görmezden gelmek genel bir bakış açısıdır. Bu fikri ortaya atanlar gibi bende yüksek iş gücü altındaki sonuçlarla ilgileniyorum. Çünkü asıl bu noktada ihtiyaçlarımız ortaya çıkıyor. Kontrollerimi de bunun üzerine sağlamayı düşünüyorum.
Sen bişey biliyosan bende hiç bişey bilmiyorum demektie 🙂 1 gram anlamıyosun bu işten. Liselilerde çook güzel yazı demiş. Nesi güzel? Şurdan mantıklı 1 cümle anca çıkar.
Üzdü 💔
Çok güzel bilgiler. Teşekkür ederim.
“Eğer AMD işlemcili bir sistem topluyorsanız, mHz değerinin yüksek olması sizin için bir avantaj olacaktır. Cl değeri nispeten daha önemsizdir. Fakat Intel işlemcili bir sisteminiz varsa durum tam tersine dönüyor”
Bir yargı belirtiyorsunuz ancak gerekçesini açıklamıyorsunuz. Evet, AMD sistem topluyorsak neden mhz daha önemli, intel topluyorsak neden cl daha önemli açıklar mısınız?
Tüm işlemciler için Cl ( gecikme değeri) ve MHz (çalışma hızı, frekansı) değeri önemlidir. İşlemcimizin ve anakartımızın desteklediği en düşük Cl değeri ve en yüksek MHz değerindeki RAM’leri kullanmak ise sistemimizin performansını artıracaktır. Tabii 3200 ile 3400 arasındaki fark anlaşılmayabilir. Ancak 2600 ile 3600 MHz arasındaki fark sonuçlara direkt etki edecektir.
Intel işlemcilerde RAM’lerdeki CL değerinde yaşanan düşüş (yani daha düşük gecikme), MHz değerinde yaşanan artışa göre daha fazla verimlilik ve performans artışı sağlıyor. AMD’lerdeyse tam tersi bir durum söz konusu. MHz’nin artışı, Cl’nin düşüşünden daha fazla katkı sağlıyor.
Ancak dediğim gibi, böyle bir tercihi tamamen bütçenin suyunu sıkmak için yapmak gerekiyor. Mümkünse Cl değeri 17 nin altında ve MHz’si 3000 barajının üzerinde olan RAM’ler seçmek lazım. Yani Intel işlemcimiz var diye Cl’si 14-15 olsun ama Mhz’si 2400 olsun bakış açısı yanlış olacaktır.
şu overclock nasi yapılıyo
Gayette güzel bilgiler var iyi iyi “÷
saçma 4 çekirdekli bir islemciyle rtx ekran kartı beraber kullan bakalim kaç fps alacaksin en az 50 ps kaybin olur islemci cok önemli
Merhaba, R7 5700 G APU İşlemcim için asus b450m k2 anakart uyumlu ve işlemciyi tam randımanlı çalıştırır mı? bu işlemci ve anakart için 4000 mhz cl18 16gb (2×8) ripjaws ram düşünüyorum. Beni ve diğer kullanıcıları bu konuda aydınlatır mısın admin? Bu arada işlemcide ki grafik kartı gtx serisinin hangisine tekabül ediyor?
30.000 TL ye çöp topladım…
AMD Ryzen 7 5700x Nvidia 3060ti
32 GB ram 1 TB anakarta bağlı soket
MSI 165 monitör f/p ile alakası yok.
Herşeyin iyisi olsun muhabbeti başımı yaktı…
Kule tipi soğutma da kafi gelmiyor işlemci 87 lerde calisiyor
gercekten ilk defa yorum yazıyorm. güzel bi calısma olmus emege saygı.
Senelerdir bilgisayar toplarım sd ramlerle 478 pin işlemcilerler fln zamanında çok uğraştım. Yazını okudum gerçekten güzel ve bilgi verici bir yazı olmuş. Yorum yazıp kötüleyenlere bakıyorum da hep ben daha iyi bilirim meyve veren ağacı taşlayan cinslerden arkadaş güzel bilgiler vermiş bilgilendirilmiş. Tamam cl ile mhz çok uç noktalarda olabilir ama arkadaşın yazısı anlaşılır biçimde hiç bilgisayar toplamayı bilmeyen birisi bile bu yazı ile daha iyi bütçesine daha uygun sistem toplayabilir. Çünkü ülkemizde şu ön yargı var ne kadar çok para verirsem ne kadar çok pahalı ürün alırsam daha iyi olur sistem yargısının önüne geçmeye çalışmış. Bence başarılı bir yazı olmuş. Emeğine sağlık arkadaşım. Devamını dilerim.
Merhabalar lütfen yardımcı olurmusun yardim edicek kimseyi tanımıyorum 10500tl bir bütçem var daha fazlası yok bu fiyata kasa + monitör toplamam için yardım edicek varmı
Power supply konusuna yeterince değinilmemiş. Fsp, delta, aopen vb. Kurumsal 1. Sınıf markalar tercih edilmeli