ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Silikon Vadisi dünyada bilgisayar teknolojilerinin merkezi olarak kabul ediliyor.

Tüm bu teknolojinin ortasında bir mekan var ki bugünlere nasıl geldiğimizi, artık evde ve işte olmazsa olmaz hale gelen bilgisayarların nasıl bir süreçten geçtiğini gözler önüne seriyor.

Odaları kaplayan bilgisayarlar artık neredeyse avucumuzun içine sığacak hale geldi

Mihenk Taşları

Bilgisayar Tarihi Müzesi’nden (Computer History Museum) bahsediyoruz. Bu müzede ilk delikli kart makinelerinden PC olarak adlandırılabilecek ilk makinelere, tarihi oyun konsollarından ilk disk makinesine kadar bilgisayar teknolojileri tarihinde mihenk taşı olmuş birçok cihaz sergileniyor.

CBS Interactive’in elde ettiği görüntüler eşliğinde bilgisayar teknolojileri tarihinde küçük bir tura çıkmaya ne dersiniz?

{pagebreak::Hollerith Electric Tabulating System}

Hollerith Electric Tabulating System

IBM’in kurucusu olan Herman Hollerith’in geliştirdiği Hollerith Electric Tabulating System adlı cihazın bir taklidi müzede yer alıyor. Bu cihazlar ile toplam 60 milyon adet delikli kart işlendiği belirtiliyor.

{pagebreak::Universo}

Universo

1950‘lerde kullanılan UNIVAC 1 bilgisayarlarında Universo adlı bu manyetik bant sürücüleri kullanılıyordu. UNIVAC 1, veri okumak için bu sürücüleri kullanan ilk bilgisayardı.

{pagebreak::UNIVAC 1 Bellekler}

UNIVAC 1 Bellekler

UNIVAC 1′in bellekleri günümüzdekilerden epey bir farklı gözüküyor. Bellekler 7 adet cıva tankı ve 18 çift kristal transformatörden oluşuyordu.

{pagebreak::IBM SAGE}

IBM SAGE

1950′li yıllarda ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan hava savunma sistemi IBM tarafından geliştirilen bu bilgisayar tarafından kumanda ediliyordu.

{pagebreak::Drum Memory}

Drum Memory

1950 yıllarda kullanılan bellek çeşitlerinden biri de Drum Memory (Davul bellek) olarak adlandırılıyordu. Veriler iç kısımda bulunan silindire yazılıyordu.

{pagebreak::RAMAC}

RAMAC

İşte karşınızda dünyanın ilk disk sürücüsü RAMAC. 1956 yılında ilk kez kullanılmaya başlanan bu sürücüde 50 adet 24 inçlik disk yer alıyordu. 1200 RPM’lik dönme hızına sahip cihaz 5 milyon karakterlik veriyi saklayabiliyordu.

{pagebreak::IBM ve Apple}

IBM ve Apple

1984 yılının başyapıtları. Soldan sağa sırasıyla IBM PC, Apple Mac ve Apple Lisa. Bu cihazlar kişisel bilgisayar kullanımının artmasına büyük bir katkı yaptılar.

{pagebreak::Oyun Konsolları}

Oyun Konsolları

XBOX’tan Atari’ye kadar geçmişin en popüler oyun konsolları da müzede sergileniyor. Dijital eğlencenin gelişimi de bu cihazlardan anlaşılabiliyor.

{pagebreak::İnternetin Atası}

İnternetin Atası

Uzaktan bir buzdolabını andıran bu cihaz internetin icadında büyük bir pay sahibi. ARPANET Interface Message Processor adlı bu bilgisayar internetin atası olarak kabul edilen ARPANET ile ona bağlı bilgisayarlar arasındaki arayüzü oluşturuyordu.

:: Bundan 20 sene sonra bilgisayarlar sizce nasıl bir şekilde olacak?