Akıllı telefon ve tablet denildiğinde ilk akla gelen şeylerden biri Android oldu. Google’ın geliştirdiği bu mobil işletim sistemi son dönemde popülerliğini iyiden iyiye artırdı. (İşte Karşınızda Android 3.0)

Teknoloji dünyasının gündemini meşgul eden Android‘i şimdiye kadar deneme fırsatı bulamadıysanız akıllı telefon ya da tablet olmadan da bunu yapabilirsiniz.

Aslen akıllı telefonlar için geliştirilen Google Android‘i bilgisayarınızda da kullanmanız mümkün. Biraz çetrefilli olan bu işi sizler için adım adım anlattık.

Android’i bilgisayarda kullanmak için SDK’yı kurmalısınız

Android SDK

Bilgisayarınızda Android kullanmanın yolu Android SDK yani yazılım geliştirme kitini indirip kurmaktan geçiyor. Android SDK’yı buradan indirebilirsiniz.

Bunu Google’ın geliştiriciler için hazırladığı siteden bu kiti indirebiliyorsunuz. Android SDK, 32 ve 64-bit‘lik Windows 7 ve Vista işletim sistemlerinde çalışıyor. Hatta Linux ve Mac OS işletim sistemlerinde çalışan sürümler de bulunuyor.

İndirdiğiniz dosyayı açtıktan sonra SDK Setup‘a tıklayıp kurulumu başlatın. Eğer sisteminizde Java kurulu değilse bu aşamada karşınıza bir uyarı çıkıyor. Android SDK‘yı kullanmak için Java yüklü olmalı.

{pagebreak::Kurulum İşlemi}

Kurulum İşlemi

Eğer Android SDK’yı ilk kez kullanıyorsanız “Refresh Sources” adlı ekranda bir hata ile karşılaşabilirsiniz.

Bunu düzeltmek için “Settings” ekranında alt kısımda yer alan “Force https://… Sources to be fetched using http://…” kutusunu işaretlemelisiniz.

Bundan sonra “Available Packages” bölümüne gelin. Burada tek bir site göreceksiniz. Bunu seçtiğinizde altta bir liste açılacak. Eğer tüm Android sürümlerini denemek istiyorsanız tüm kutuları seçebilirsiniz.

Tüm kutuları seçtikten sonra “Install Selected” tuşuna basın. Açılan ekranda yüklenecek paketlerin listesini göreceksiniz. Burada bazı paketlerin yanında soru işaretleri yer alıyor. Bunları indirebilmek için lisans anlaşmasını onaylamanız gerekiyor. Bunu isterseniz tek tek Accept tuşuna basarak, isterseniz de Accept All tuşuna basarak yapabilirsiniz.

Bundan sonra Install’a basın ve yükleme başlasın. Birkaç dakika içinde kurulum tamamlanacaktır.

{pagebreak::Sanal Cihaz Oluşturmak}

Sanal Cihaz Oluşturmak

Kurulumu tamamladıktan sonra Android‘i kullanmak için sanal bir cihaz oluşturmalısınız.

Bunun için, SDK Manager‘ı açıp sol taraftaki Virtual Devices’ı seçin. Burada sağ tarafta “New” tuşuna tıklayın.

Burada karşınıza bir ayarlar menüsü çıkacak. Buradan cihazın adını, Target bölümünden kullanacağınız Android sürümünü, SD Card bölümünden sanal cihazın kapasitesini, Skin bölümünden ekran boyut ve çözünürlüğünü ve Hardware bölümünden sanal cihazın sahip olacağı özellikleri isteğinize bağlı olarak değiştirebilirsiniz.

Bunları ayarladıktan sonra Create AVD tuşuna basın. Karşınıza sanal cihazın oluşturulduğunu belirten bir uyarı çıkacak.

Oluşturduğunuz sanal cihazı çalıştırmak için SDK Manager’da Virtual Devices bölümüne geri dönün. Yarattığınız sanal makineyi seçin ve sağ tarafta bulunan Start tuşuna basın.

Burada karşınıza Launch Options adlı bir ekran çıkacak. Burada ekran boyutunu ayarlayabiliyorsunuz. Launch tuşuna basarak sanal cihazı çalıştırabilirsiniz.

{pagebreak::Uygulama Kurmak}

Uygulama Kurmak

İşte karşınızda sanal Android cihazınız. Sol tarafında bir ekran bulunan yazılımın sağ taraftaki ekranında ise klavye ve kontrol tuşları bulunuyor. Sanal cihazı bu tuşlarla kullanabileceğiniz gibi bilgisayarınızın fare ve klavyesi ile de kontrol edebilirsiniz.

Ancak uygulamalar olmadan Android‘i denemenin çok da bir artısı yok. Android SDK ile kurduğunuz sanal makinede Android Market bulunmuyor. Uygulamalar için Android Market dışındaki yerleri kullanmalısınız.

Softonic, Handango ve GetJar gibi kaynaklardan Android uygulamaları indirebilirsiniz. Uygulamalar APK uzantılı dosyalardır. Eğer indirdiğiniz uygulamalar ZIP ya da RAR uzantılıysa, kullanabilmek için uzantısını APK olarak değiştirmelisiniz.

Uygulamaları kurmak için öncelikle sanal makineniz içindeki Application Settings‘e girerek en üstte bulunan Unknown Sources kısmını işaretlemelisiniz. Böylece Android Market dışındaki kaynaklardan gelen uygulamalar da çalıştırılabiliyor.

İndirdiğiniz uygulamayı kurmak için Windows Komut Satırını çalıştırmanız gerekiyor. c:android-sdk-windowstoolsadb.exe install c:uygulama.apk yazdıktan sonra Enter’e basın ve yükleme başlasın.

Burada Android SDK dosyasının ve indirdiğiniz uygulamanın yerini ve adını doğru yazmaya dikkat edin.

Yükleme tamamlandıktan sonra uygulamayı sanal cihazdan çalıştırabilirsiniz.

:: Bilgisayarınızda Android kullanmak ister misiniz?