Lubuntu
Eğer bilgisayarınız Kubuntu’yu akıcı şekilde çalıştıracak kadar iyi değilse size bir önerim daha var. Lubuntu, çoğu masaüstü arayüzünden daha hafif olan LXDE’yi bünyesinde barındırıyor. Eğer 1GB’ın altında belleğe sahip bir bilgisayar sahibiyseniz Lubuntu sizin işinizi görecektir. Ubuntu’nun işlevselliğini daha basit bir arayüzde deneyimlemek isteyenler Lubuntu’ya mutlaka bir şans vermeli.
Manjaro Linux
Listedeki dağıtımların aksine Arch temelli olan Manjaro Linux’un hedefi kullanıcı dostu bir işletim sistemi olmak. XFCE, KDE ve GNOME arayüz opsiyonlarına sahip olan Manjaro sadelik arayanlar için iyi bir seçim olabilir. Arch’ın bu kadar seviliyor olmasının sebeplerinden biri en hafif Linux dağıtımları arasında olması. Düşük sistemler için XFCE sürümünü öneriyorum.
Lubuntu 20.04(Son sürümü.) LXQt kullanmakta. LXQt, LXDE’den daha ağır ve daha buglu olduğu için Lubuntu kullanılacaksa özellikle LXDE kullanan Lubuntu 18.04.4 veya Lubuntu 16.04.3 kullanılmalı.
Sadece internete girmek için pc kullanıyorsanız linux mantıklı. Ama bir program yüklemeniz gerekirse işiniz zor. Tavsiyem Windows 7 veya 8.1 yükleyin. Linux macera olur
Mint XFCE’de paket yöneticisi ile Android Studio, Gimp, Blender, SublimeText, LibreOffice ve VisualStudio Code’u kurdum kodlama yapıyorum ve sistem gayet başarılı. Bu sistemi Atom işlemcili NetBook, Intel işlemcili Laptop ve AMD işlemcili masaüstü bilgisayarlarında beş yılı geçkindir kullanıyorum. Win98, XP, Win 8.1, Pardus ve Mint’ten başka bir sistem deneyimim de yok. Gördüklerim şunlar: masaüstünü gördüğümde kullanmaya başlıyorum ve aynı zamanda çok hızlı açılıyor. Kolay kolay çökmüyor, donmuyor, hızlı, consol becerileriniz iyiyse bağımlılık derecesinde verimli olabiliyor. Virüslere karşı daha dirençli. Korsan yazılım ve onun hasalıklarından kurtuldum.
hiç linux kullanmadığınız belli…
1 numara Linux Mint (XFCE sürümü)
doğru
Linux kullanmak istiyorum gerçekten. Ama ‘bunlardan hangisi?’ diye sorsam seçimin hangisi olur?
Merhaba, başlangıç için önerim Linux Mint.
İyi güzelde hangisi daha iyi bunların pc taktığımız herşeye uyum sagliyormu
Merhaba, listedeki işletim sistemleri belli bir standardı karşılıyor. Arch Linux ve Manjaro sizi biraz uğraştırabilir ama geri kalanlar yazılımsal destek noktasında sizi daha rahat ettirir. Sürücü aramak zorunda kalmazsınız.
AntiX, TinyCore, Puppy be kolonları, Salix, Bunsenlabs gibi daha pek çok dağıtımı atlamışsınız.
Keşke donanım yeterliliği ve ön yüklü programlardan biraz daha bahsetseymiş
Varsa yoksa Chrome OS
Manjaro gayet hantal bir sistem. Nasıl hafif diyebiliyorsunuz?
Bunsenlab var. Sadece 200 mb ram kullanıyor.
Antix linux var. Sadece 86MB ram kullanıyor. 2GB ramde.
Bu bilgilerle birlikte kullanımının nasıl olduğu windows kadar basit mi.Bazı işletim sistemleri kod yazarak fotograf açtırıyor veya başka bir programı açmak için kod yazıp öle açıyorsun bunlarda bu şekilde mi yoksa windows gibi herşeye tıklayarak açma kullanma basitliği var mı?Aynı zamanda indirme linklerini paylaşabilirseniz herkes mutlu olur bence çalışmanız için teşekkürler.
Merhaba, kod yazarak uygulama açma dediğiniz olay sanılandan daha basit. Bir programın kurulumu için terminal üzerinden görevli yazılımlara bazı işaretler verilir. Bu programlar kurulduktan sonra Windows’ta olduğu gibi masaüstüne, başlat menüsüne kısayollar atayarak kolayca programları açabilirsiniz. Bu listeye girebilecek kadar hafif olmasa da eğer sisteminiz yeterliyse Ubuntu başlangıç için en iyisi olacaktır.
Bunların çoğu tarihte kaldı. Ubuntu başta olmak üzere birçok linux dağıtımı artık son kullanıcı için masaüstü ortamlarda Windows ile rahat yarışır.
Merhaba sevgili okur, zaten Ubuntu bu yönünden dolayı listede bulunmuyor. Onun yerine Lubuntu var. Ubuntu’yu artık hafif olarak değil de “Windows 10 rakibi” olarak değerlendirelim.
Merhaba, öneriniz için teşekkür ederim. İndirme bağlantılarını yazıya ekledim.
Linux pişmanlıktır. Eğer 2000lerde çıkmış bir pcniz varsa kullanın yoksa bir anlamı kalmıyor bence.
Pinch to zoom ve adamakıllı fractional scaling olmadıkça benim için kullanılabilir değil
Linux mint cinnamon kullanıyorum. Daha önce Ubuntu, kubuntu, manjaro kullandım. Ben en çok linux mint i beğendim. Diğerleri hoşuma gitmedi
Slax diye de bir linux sürümü var.
Mint xcfe gerçekten hafif ve sistemi görmüyor oyun oynamak gibi bir derdiniz yoksa düşük sistem kaynakları ile eski sistemlerde bile yeterli performansı veriyor.
Türk işletim sistemi pardüs ben onu kullanıyorum.
Abim.. güzel abim.. hiç mi kullanmadın linux dağıtımlarını. Gözünü seveyim bak bi kaç arkadaş yazmış bunları atlamışsın diye. Bi kaçı da eklemiş bunlara nasıl hafif diyorsun diye. Bikaç ay kullandım linıx “distro”larını ve diyebilirim ki işlerim (1 ay sonra) bitsin windowstan döneceğim.
Sağlık sektöründeyim ona göre bana ne kadar zor olacağını düşünün (ki cidden olmadı)
Windowstan farklı olarak linux (örneğin linux mint) sistemlerinin şöyle bir farkı var arkadaşlar: mint dediği kabaca pastanın şekli gibiyse “cinnamon” onun üstüne koyulan kreması meyvesi falan. Ve bu “krema”lardan hafif olanı genelde xfce kodlu olanlar. Ya ben güzel gözüksün cilet gibi olsun diyorsan şunlara bak “cinnamon/plasma/budget”
Orta halli olanı “mate” galiba.
Tabi buna göre ağırlık değişir.
ElementaryOS > macOS kullananlar için alternatif.
Mint (cinnamon) > kullanımı rahat yormaz sizi
Manjaro (xfce hafif) > bu da iyi bu da güzel valla
Puppy kendi boyutu yanılmıyorsam 300 mb. (Windows 5gb) Kullandığım için örnek veriyorum yukarıyı sallamayın alttaki yorumlar daha doğru seçin ordan.
Merhaba, eklemelerin için teşekkür ederim. Listede olmayıp çok daha hafif olan dağıtımlar var, fakat bu listeyi referans almasını istediğim kişiler daha önce Linux kullanmamış olanlar. Linux Mint’tan daha hafif, Manjaro’dan daha hafif işletim sistemleri var ama bunları ilk kez kullanan biri zorluk yaşar. Yine de önerilerin için teşekkür ederim, bu listeyi yeni başlayanlara ulaştırdığıma göre gerçekten hafif olanlara geçebilirim.
Haa ek olarak Arch diyip manjaro koymuş. Aslında kısmen doğru. Mansjaro arch yapısını kullanır ondan daha rahattır. Bi de cidden güzeller linuxlar. Kadichi kullandım biraz. hakikaten yormadan her iznizi gizliyor İnternet bağlantınızda. (Buna biraz heves edip geçin derim) .
Ağır olanı bile windowstan rahat bu arada. Bir de güvenlikli
Merhaba;hazir grafik,internet,multimedya vb programlarin kurulu oldugu yada olmasa da terminalsiz rahat kurulum yapabilecegimiz bi dagitim lite bisi olsun tesekkurler 🙂