Reklam

Bilgisayarların Geleceği Bulutlarda Gizli

7
Reklam

Gelişen teknolojiyle birlikte, donanımlarınızı sürekli güncel tutmak zorunluluk haline geldi. Eğer bunu yapmazsanız, sadece teknolojinin gerisinde kalmıyorsunuz bir de bilgisayarınızın performansında da ciddi düşüşler oluyor. Bu durumda biraz bilimkurgucu bir tabirle özetlemek gerekirse; makineler efendilerimiz haline geldi. Aslında, bu olaydaki en tehlikeli durum sürekli donanıma para akıtmanız değil. Eskitipte attığınız cihazların doğaya verdiği zarar.


İlk bilgisayarlar, basit işlemler yapmalarına rağmen bir odayı kaplıyordu

Peki, bu durum nasıl son bulacak? Şu anda bilişim sektörünün başını çeken en büyük firmalar, Cloud Computing (Bulut Bilgiişlem) dedikleri bir sistemle donanımların hükmünü kaldırmayı hedefliyorlar. Peki, buradaki Bulut ne anlama geliyor? Sanal dünyada bu kelime aslında interneti sembolize eden bir terim.

Reklam


Geleceğin bilgisayarları ise, bulutlardan ilham alıyor

Yakın gelecekte dünyayı saran bu ağ, gerekli yatırımların sonucunda dev bir network halini alacak. Hızla ilerlediğimiz bu teknolojik devrim sayesinde bilgisayarlar, aynı televizyonlar gibi sadece hazır olan verilere ulaşımak için kullanılacak. Bunun için tek ihtiyacınız olan ise internete girmenize yetecek güçte bir sistem. Geri kalan tüm fonksiyonlara ise sanal bulutun içinden ulaşacaksınız.

{pagebreak::Google bu sistemin günümüzdeki temsilcisi}

Google bu sistemin günümüzdeki temsilcisi

Tenkoloji kullanmaya başlandığında, günlük bilgilerinizi, kendi hard diskinizde tutmak yerine, bunları internete yollayacaksınız. İhtiyacınız olduğu zaman ise, onlara yine web üzerinden ulaşacaksınız. Bu sayede, ortak bir bulutun içerisinden istediğiniz veriye erişmek mümkün olacak. Sistem, temelde iş dünyası, kişisel kullanım ve oyun için üç ayrı kola ayrılmayı hedefliyor. Şu anda Bulut Bilgiişlem‘in en büyük öncülüğü ise Google tarafından yapılmakta.


Bulut (Cloud) internetin sahip olduğu ortak veri ağına verilen isim

Firmanın yürüttüğü bulut hizmetlerine bir örnek verelim; Bildiğiniz gibi, Gmail hesabınıza  gelen dokümanları ortak bir bilgi havuzuna aktarabiliyorsunuz.  Bu sayede, ihtiyacı olan diğer kişiler ise, aynı dokümana bahsi geçen havuz üzerinden ulaşabiliyor. Dünya çapında kullanılacak Cloud Computing‘in oluşumu da yavaş yavaş bu şekilde sağlanacak. Aslında çok fantastik gözükse de, bu bilgi bulutunun oluşması için herkesin biraz kendinden fedakârlık etmesi gerekiyor.


Hergün kullandığınız bu hizmetler aslında bulutun basit halleri

{pagebreak::Şirketler için ne faydası olacak?}

Şirketler için ne faydası olacak?

Bulut Bilgiişlem‘in en fazla şirketlerin işine yarayacak. Firmalar, yüzlerce bilgisayarda, sayısız doküman, resim ve bilgi saklamak yerine bunları kendilerine ait bulutun içerisine yükleyecekler. Böylece çok uluslu bir şirket, ayrı ayrı networkler kurmadan bilgi alışverişini kolayca yapmış olacak. Üstelik sistem aynı dosya üzerinde birden çok kişinin çalışmasına da izin veriyor.


Office 2010 hazırladığınız verileri bir serverde toplamayıp bulutlaştırabiliyor

Microsoft, Office 2010‘da bu özellikleri destekleyen sistemleri denemeye başladı. Örneğin, bir raporun içeriğinde, hem hesap hem de teknik bilgi gerekiyorsa. Birkaç kişinin ayrı ayrı yapabileceği bu iş için normalde, koca gün heba olabilirdi. Ancak Cloud Computing‘in amacı bu süreyi kısaltmak. Sistem bu yüzden farklı ülkeler de bile olsa çalışanların o raporu ortaklaşa hazırlamasını sağlıyor. Aynı şekilde, sunumları yapmak içinde o mekana gitmenize gerek kalmayacak. Sıradan bir çalışan, günlük yapması gereken işleri mesaiye başladığında, bulut üzerinden çağıracak. İşlerini buradan yaptıktan sonra ise, onları sisteme geri yollayabilecek.


Şirketler mekan ve zamandan tasarruf edecekler

Bu da her çalışanın, ekstra masrafa gerek kalmadan, rutin işlerini yapabilmesine olanak sağlıyor. Ayrıca, bilgisayara fiziksel hasar gelse bile, şirketler artık zarar etmeyecek. Çünkü hayati bilgiler sanal bir ortamda saklanıyor. Bulut Bilgiişlem’e geçen şirketler, hem ağır donanım masraflarından kurtulacak hem de, zamandan tasarruf etmiş olacaklar.

{pagebreak::Bulut eve girerse}

Bulut Eve Girerse

Ev kullanıcıları şu anda bilişim dünyasında büyük bir yere sahip olsa da, makineleriyle yaptıkları işlemler belirli sınırları geçmiyor. Bulut Bilgiişlem‘in bu tarz kullanıcılara sunduğu en büyük yenilik ise program yükleme derdini kaldıracak olması. Son kullanıcı artık istedikleri programlar için işleri sanal sürücüler sayesinde ulaşabilecek. Sistemin bir diğer hedefi ise, şu anda çok tartışılan korsan sorunu da ortadan kaldırmak.


Ev kullanıcıları donanım derdinden kurtulacak

Çünkü müzik dinlemek ya da film izlemek istediğiniz zaman, Youtube‘da yaptığınıza benzer bir şekilde, bulut üzerinden onlara ulaşacaksınız. Sistemin en büyük faydası ise bilgisayarlardan fazlasını desteklemesi. iPod ve iPhone benzeri cihazlarınız sayesinde bu buluta ulaşabileceksiniz, bu sayede sahip olduğunuz eğlence içeriğine istediğiniz heryerden kullabilmeniz hedefleniyor. Donanım masraflarından kurtulmak ise ev kullanıcılarını en çok sevindirecek gelişme.


İnternet bağlantısı olan heryerden kişisel biligsayarınıza ulaşabileceksiniz

Peki, bu durumda, Windows ve diğer işletim sistemlerinin akıbeti ne olacak? Onlar da evrim geçirip, internetteki  ve evdeki  verilerin senkronize çalışmasını sağlayan sistemler haline alacaklar.  OS’lar şu anda online oyunlarda kullanılan sistemi andıracak. Yani, verileriniz aynı anda bulutun içine işlenirken, onun sahip olduğu bilgiler de sizin bilgisayarınıza aktarılacak. Bu ikiliden birisinde, sorun yaşanması durumunda işleminiz olduğu şekilde kayıt edilecek.

Bu şekilde, veri kaybının önlenmesi hedefleniyor. Ev kullanıcıları için Bulut Bilgiişlemin kilit isimleri ise  Google, Yahoo, Amazon gibi siteler olacaklar.

{pagebreak::Eğlenceli bulutlar geliyor}

Eğlenceli Bulutlar Geliyor

Böyle bir sistem içerisinde oyun dünyasının yer almaması imkânsızdı. Mevcut oyun yapımcıları ürünlerini bu platforma uygulamaya başladılar bile. Steam, Google ve OnLive bu konudaki  kendi çözümlerini açıkladılar. Steam, teknolojiye uyum konusunda mevcut sistemine yenilikler vaat ediyor. Bu yazılım üzerinden aldığınız oyunları normalde bilgisayarınıza yüklüyordunuz, ancak Cloud Computing sisteminde sabir bir makineye gerek kalmayacak.


Oyun için sadece bunlara ihtiyacınız olacak

Satın aldığınız oyunu, firmanın hazırladığı sistem üzerinden çağıracarıp kullanabileceksiniz. Sadece senkron ve bazı bilgiler için bilgisayarınıza ufak çapta dosyalar yüklenecek. Google‘ın çözümü de Steam’inkinden farklı değil, sadece onlar klasik hizmetlerini yani sponsor bazlı ücretsiz ürünlerini sunmaya devam edecekler. OnLive, ise bu yöntemi özel bir cihaz kullanacağınızı söylüyor. Cihazı monitörü olan her aygıta bağlamanız mümkün olacak.


OnLive ürettiği sistem konusunda çok iddialı

OnLive’in makinesine bir internet kablosu takacaksınız bu şekilde  firmanın sahip olduğu yapımlara istediğiniz yerde ulaşıp oynayabileceksiniz. Tüm işlemi, firmaların serverları yükleneceği için, sizin bilgisayarınız artık üstün, donanım özellikleri istemeyecek. Yöntemler ayrı olsa da, Bulut Bilgiişlem’le oyun sunacak her firmanın ortak iddiası, en yüksek grafik kalitesini performans kaybı olmadan aktarma imkanlarının bulunduğu yönünde.

{pagebreak::Madolyonun öteki yüzü}

Madalyonun Öteki Yüzü

Şimdiye kadar bu teknolojinin iyi yanlarını anlattık. Bir de madalyonun öteki yüzü var. Şu anda bu sisteme en çok destek veren firmalar, IBM, Google, SUN ve Microsoft. Çeşitli oyun, müzik ve film firmaları da Cloud Computing‘den yanlısı davranıyor. Adı geçen firmalar, dünya çapında verdikleri konferanslarla insanlara bu teknolojik evrimin faydalı bir şey olduğunu anlatıyorlar.


Hızla ilerlediğimiz bu yol ne kadar güvenli?

Ancak tüm dünya bu sisteme geçtiği zaman, iki şey çok önemli hale gelecek. Birincisi internet bağlantınızın hızı ve sürekliliği diğeri ise tercih ettiğiniz serverların kapasitesi. Şu anda iş yeri ve kişisel bilgisayarlarınızda, adı geçen firmaların sunduğu hizmetlere belirli ortanda bağlısınız. Ancak, Bulut Bilgiişlem‘e geçtiğiniz de onlara muhtaç hale geleceksiniz. Donanım masrafının ortadan kalkması iyi bir gelişme ama bu sefer kablolu yayınlarda verdiğiniz gibi, bulut hizmetleri ve içerikleri için aylık ücretler ödeyeceksiniz.


Serverlarda yaşanacak ufak bir hata felaketle sonuçlanabilir

Mekandan tasarruf ediyor olabilirsiniz ama hala bu bilgilerin bir yere kaydedilmesi lazım. Bunun içinde, dünya çapında açılan serverlar yeni mekanlara aktarılmak zorunda kalacak. Kısacası, evinizden attığınız sistemler başka yerlerde toparlanacak. Peki, her şeyin sanal bir dünyada olması güvenli mi?  İnternette yüklü olan bilgilerin devletler ve şirketler tarafından kontrol edilmesi daha kolay olacak. Bu yüzden, web sayfalarına yazdığınız şeyler yüzünden hüküm bile yiyebilirsiniz.

 

{pagebreak::Geleceğe hoş geldiniz }

Geleceğe Hoş Geldiniz

Geçtiğimiz aylarda yaşanan ve tarihin en büyük Cloud Computing faciası olarak kayıtlara geçen bir olay ise, gelecekteki sorunlar hakkında bize az da olsa bir fikir verdi. T-Mobile firmasının sunduğu Sidekick adlı cihaza yüklü tüm bilgiler Microsoft’un serverlarındaki bir hata yüzünden kayboldu. Yani, tüm planlarınızı yaptığınız ve kişisel bilgilerinizi yüklediğiniz, sanal yardımcınız  bir anda işe yaramaz hale geldi.


Bu bulut interneti temsil ediyor

Bu olayın nedeni ise, Microsoft’un cihazın verilerini sakladığı Danger adlı firmanın, Network‘ünü güncellerken eldeki bilgilerin bir yedeğini tutmaması. Kendine güvenden dolayı yaşanan bu ufak hata yüzünden, T-Mobile Sidekick satışlarını durdurmak zorunda kaldı. Öte yandan uzmanlar, Hacker saldırıları konusunda da endişeli. Şirketler ileri düzeyde güvenlik vaat etse de, ‘Hırsıza Kapı Dayanmaz’ misali sanal korsanlar da kendilerini geliştirecek.


Tüm dünyanın bir birine bağlanması, kötü niyetlilerin elinde felaketlere neden olabilir

Bu teknoloji, donanım savaşlarını bitirirken, yazılım ve bant genişliği (Bandwidth) konusunda yeni cepheler açacak. Üstelik ülkemizdeki gibi internet erişiminin, yavaş olduğu ülkeler de ise yeni ayrımcılıklara neden olacak. Firmalar bu sisteme geçmek konusunda oldukça kararlı. Anlaşılan  olumlu ve olumsuz yanlarıyla birlikte bulutlar bilgisayarların geleceği olacak gibi gözüküyor.

:: Sizce tüm ülkeler Cloud Computing sistemine geçmeli mi? Ülkemizin bu teknolojide ki yeri ne olacak?

7 Yorum

  1. yapmayın arkadaşlar kullanmayın böyle birşeyi belki biraz garip gelicek ama böyle bir olay hem kişisel mahremiyetin gitmesine sebep olacak, gerekse terminatör filmini hatırlayın büyük güçlü bir bilgisayarın bu bilgilerle dünyaya neler yapabileceğini düşünün unutmayın günün birinde bellimi olur bilgisayarlarla savaşırız oonun için dikkatli olalım

  2. Günümüz çağında her geçen gün yenilenen bu teknolojiyi randımanlı takip etmek nerdsey artık imkansız,Bir sene sonra bile çıkabilicek yeni nesil bir teknolojiyi hayal ediyorumda şimdiden heycanlanıyorum:)

  3. Bulut bilgi işlem 21. yüzyılın en büyük ve en patlak teknolojisi olacak. Fakat ABD nin IBM, INTEL, MICROSOFT, GOOGLE gibi firmalarıyla BIG BROTHER hayalini gerçekleştirme hevesi de hiç bitmeyecek.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version