Popüler bilimin en çok dikkat çeken konularından birisi de ışınlanma teknolojisi. Henüz canlılar ve nesneler için çok erken olsa da, veri ışınlanması için bazı deneysel çalışmalar yapılmıştı. Bristol Üniversitesi ve Danimarka Teknik Üniversitesi’ndeki bilim adamları, kuantum dolanıklık sayesinde yeni bir kuantum ışınlama teknolojisi geliştirdikleri duyurdu. Bu sayede ilk kez iki çip arasında veri ışınlanmış oldu.
Google kuantum üstünlüğü ile heyecanlandırdı
Kuantum ışınlanma teknolojisi ile veri aktırıldı
Bristol Üniversitesi ve Danimarka Teknik Üniversitesi’ndeki bilim adamları, iki çip arasında fiziksel bir bağlantı yokken veri aktarmayı başardı. Aynı bilim adamları, bu atılımın hem kuantum bilgisayarlar hem de kuantum internet için imkanı açtığını söylüyor.
Işınlanma, kuantum dolanıklık adı verilen bir fenomen sayesinde gerçekleşti. Kuantum dolanıklık, iki parçanın uzun mesafelerde iletişime geçebilecek kadar iç içe geçtiği bir yerdir. Bu sayede bir parçacık üzerindeki değişiklik, hemen diğer parçacık üzerinde de gerçekleşir. Kuantum dolanıklık için teorik olarak bir mesafe engeli bulunmamaktadır.
Bilim ekibi, çiplerde bir çift dolaşmış foton kullandı. Daha sonra bir fotonun kuantum ölçümü gerçekleştirildi. Bu sayede çip üzerinde yapılan değişiklikler, diğer çipte bulunan ortak fotona da uygulanmış oldu. Ekip, çiplerin her birini kuantum dolaşımını kullanan bir dizi gösteri yapması için programladı. İki çipli ışınlanma deneyi sonrası, kuantum ölçümü yapıldıktan sonra bir parçacığın bireysel kuantum durumunun iki çip boyunca iletildiği ortaya çıkmış oldu.
Bilim adamlarına göre, kuantum ışınlanma deneyinin başarı oranı yüzde 91. Bu tür bir ışınlanma, nesneleri bir yerden başka bir yere aktarmayı içermiyor ancak kuantum bilgisini hemen hemen her yere taşımaya olanak sağlıyor. Yakın zamana kadar, bilim adamları sadece kuantum bitleri olarak adlandırılan kubitleri ışınlayabiliyorlardı.
Londra Üniversite Koleji’nden Ciarán lee konuyla ilgili “Kuantum sisteminizin boyutları ne kadar yüksek olursa, iletişimimiz o kadar güvenli olur. Bu sayede daha fazla bilgiyi kodlayabiliriz.” açıklamasında bulundu.
Prison break dizisinde hep o sahne aklımda kalmıştı.bi cihaz ile bağlantı olmadan harddisklerdeki veriyi kopyalayabiliyordu. Böyle birşeyin şuanki teknolojide olması imkansız diyordum. Arkadaşla bunun tartışmasını bile yaşamıştık.Haklıymışım.
Işınlanmayı yıllar önce Nicola Tesla buldu mürettebatı ışınladı ama doğal olarak hesaplayamadığı birşey vardı ışınlanacağı yerin neresi olduğunu seçemiyordu belirsizdi doğal olarak o mürettebattan birdaha haber alınamadı araştırmak ve filmini izlemek isteyenler için “Philadelphia Deneyi” yazıp araştırabilirler
Mükemmel
Samsunga gelirmi bu özellik
ilk yapan o olur kesin.
HOP! DEMİNDEN ŞİMDİYE GELDİM :)))
😀
Bu 6.nesil savaş uçağı için bir ilerleme ama ABD insan ışınlama yapabiliriz şeklin iddia etti
Bilim insani mi demek istemiştiniz?
GTA 6 yı kaldırır mı?
Bizim cübbelilerimiz var uzay mekigini depremi vana gönderen güçlerimiz var imam hatip teknoloji okulları var bu yüzden korkmayin🙄
Bilimdeki her ilerlemeyi memleketteki dindar ları aşağılamak için kullanan zavallı herif sen ne başardın anlatta Dinleyelim.
Eskisi nasıldı
Ayni kaynaktan cikan bilgi mesafe ne olursa olsun surekli kendi arasinda iletisimde oluyor birini nasil manipule ederseniz digeride bundan etkileniyor.kaynak farkli olursa bu mümkün olmuyor. Bence bu durum ufolarin görülmesi vakalarini da açıklıyor olabilir…evrenin diğer ucundan yapilan bir bilgi manipülasyonu olduğu dusunulebilir.
tuvalette 1 ay boyunca oturursak tuvaletten çıkınca 1 ay ileriye ışınlanmış oluruz …
Çin 2017 de yapmıştı bunu. https://khosann.com/kuantum-isinlama-rekoru-cin-uzaya-foton-isinladi/
Evet. İlk kez 2020 yılına gireceğiz. Evet