Palyaço korkusu, belki bu satırları okuyan bir kısım okuyucularımız için ‘komik’ dahi addedilebilecek bir olgu olabilir ancak bilim insanları, bu olguyu uzun süredir araştırıyor. Hatta, tıpta dahi literatüre geçmiş ‘Kolrofobi’ denen bir tabir var ve bazı insanlar palyaçoları gördüğünde, hatta resimlerine dahi baktıklarında mantıksız tepkiler verebiliyor. Peki, bu korkunun nedeni ne? Neden böyle bir olgu oluştu? İşte detaylar…

Bilim insanları, konuyu aydınlattı!

Yapılan son araştırmalar, çeşitli toplumlarda görülen palyaço korkusunun, sanıldığından çok daha ciddi bir biçimde yaygın olduğunu ortaya koyuyor. Uluslararası bir araştırma ekibinin 987 katılımcıyla gerçekleştirdiği çalışma, her iki kişiden birinin palyaçolardan belirli düzeyde korktuğunu gösteriyor.

Araştırmanın bulgularına göre, katılımcıların yüzde 53,5’i palyaçolardan bir düzeyde korku duyarken, yüzde 5’i ise aşırı korku yaşadığını bildiriyor. Bu oran, yükseklik korkusu (yüzde 2,8), kapalı alan korkusu (yüzde 2,2) ve uçuş korkusu (yüzde 1,3) gibi yaygın fobilere kıyasla daha yüksek seviyelerde seyrediyor.

Bilim insanları, palyaço korkusunun kökenlerini araştırmak için sekiz farklı teoriyi test ettiler. En dikkat çekici bulgulardan biri, bu korkunun kişisel deneyimlerden ziyade, toplumsal ve kültürel faktörlerden kaynaklanıyor olduğu yönünde… Örneğin, Stephen King’in O (IT) romanındaki Pennywise gibi popüler kültürde yer alan ürkütücü palyaço karakterleri, bu korkunun yaygınlaşmasında önemli rol oynuyor.

Nolan’lı Batman üçlemesinde, Joker’i aslında bu aktör oynayacakmış!

Nolan’lı Batman üçlemesinde, Joker’i aslında bu aktör oynayacakmış!

Çoklarına göre gelmiş geçmiş en iyi süper kahraman serisi olan Batman The Dark Knight'ta Joker'i aslında bu aktör canlandıracakmış.

Ancak araştırmacılar, asıl kritik faktörün palyaçoların makyajları nedeniyle duygusal ifadelerinin gizlenmesi olduğunu tespit etti. İnsanlar, palyaçoların gerçek yüz ifadelerini ve dolayısıyla niyetlerini okuyamadıkları için tedirginlik yaşıyormuş. Bu belirsizlik, özellikle makyaj altında gizlenen kaş çatma veya öfke gibi olumsuz duygu ifadelerini tespit edilememe endişesinden kaynaklanıyor.

Çalışma ayrıca kadınların erkeklere göre palyaço korkusuna daha yatkın olduğunu ve yaş ilerledikçe bu korkunun azaldığını ortaya koydu. Bu bulgular, yılan ve örümcek fobisi gibi diğer yaygın korkularda da gözlemlenen verilerle de paralellik gösteriyor.

Araştırmacılar şimdi, özellikle yüz boyamanın yarattığı duygusal belirsizliğin etkilerini daha detaylı incelemeye odaklanıyor. Örneğin, yüzlerini hayvan figürlerine boyatan kişilerin de benzer bir korku tepkisi yaratıp yaratmadığı, bu durumun palyaçolara özgü olup olmadığı gibi etmenler araştırılacak.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Palyaço fobiniz var mı? Görüşlerinizi yorumlara bekliyoruz.