Bilim insanları ışık hızına çok yakın!

14
ışık hızı

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi ya da kısa adıyla CERN bilim insanları, 25 Temmuz tarihinde gerçekleştirdikleri bir deneyde önemli bir başarıya imza atmış durumda. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ilk kez atomu yörüngesindeki elektronla birlikte ışık hızına yakın hareket ettirdi. İşte, ışık hızı için bu dev adımın detayları.

Mars çıplak gözle görülebilecek!

CERN ışık hızı için bir önemli adım attı!

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, düşük enerjili ışınla bir grup atomu çekirdeğini etrafındaki tekil elektronla birlikte yaklaşık 1 saat boyunca hareket ettirdi. Daha sonra aynı ışının tam güçle yüklenmesi ile 2 dakika boyunca elektronlar çekirdekten kopup ayrılmadan bu harekete devam etti. Ayrıca, daha az sayıda atomla deneyin tam güçle 2 saate kadar sürdürülmesi başarıldı.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı kullanılarak atımların bu hızda çevrilmesi daha önce de başarılmıştı. Öte yandan, önceki deneylerde atomun yüksek hızlara ulaştığında etrafındaki elektronları dağıtıp çekirdekten ayrılması sebebiyle istenen sonuçlar elde edilememişti.

Mars yaşam alanları görenleri büyüledi!

Bilim insanları, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı içerisindeki bu özel ışın demetinin ömrünün en az 15 saat olacağını tahmin ettiklerini ancak bu sürenin 40 saat kadar olabileceğini öğrenerek şaşırdıklarını ifade ediyor. Şimdi ise hedef, bu özel çalışma sırasında hala protonlar için ayarlanmış olan kolimatör ayarlarını optimize ederek aynı ışın ömrünün daha yüksek bir yoğunlukta muhafaza edilip edilmeyeceğini görmek.

Umarız bir gün insanlık için ışık hızı ile yolculuğun da önü açılır.

14 YORUMLAR

    • ışık hızında zaman durur yalanı ile kandırılıyoruz ama zaman hızdan bagımsızdır bu nedenle evrende geriye dönmeyen tek sey zamandır bükülebilir ama geriye akmaz bu nedenle geriye baktığında teş şey o cismin hareketinin yavaşlatılmış halidir

      • zaman durmaz, bilmeyenleri uydurması o. cismin yavaşlatılmış halini falan da görmeyiz. ışık hızında gidilir ve dünyaya bakılırsa dünya durmuş gibi görünür çünkü ışık hızında gidilirse sürekli o ana dair fotonu görmeye devam ederiz. ışık hızından hızlı gidilirse her gittiğimiz anda daha eski bir andan fotonj göreceğimiz için daha eski bir anı göreceğiz yani geri akıyormuş gibi görünür. ama zaman aslında değişmez.

        • Deneylerle ispatlanmış şeylere uydurma demek nasıl bir mantık. Aramızda Einstein dan daha zeki arkadaşlar varmış da haberimiz yokmuş. Helal sana çözmüşsün her şeyi.

          • enistainin her dediği doğru sanki. yıllarca kanun gibi öğretildiki hala devam ediyor. mesela eisteine göre kara delikler dışarı kütle vermez. Hawking çıktı radyasyon yayıyor kütle kaybediyor dedi.
            eee ne oldu şimdi. bilim her zaman bir öncekini daha sonra yalanlamakla devam eder. önce bilimin ne olduğunu öğrenin. bunun gibi binlerce örnek var 🙂

    • Sen böyle bir buluşu şahısların kullanması için yayacaklarını düşünüyormusun gerçekten ? askeri alanda sır gibi saklanıp kullanılacağı kesin.

  1. filmlerde gördüğünüz şeylere inanmayın ışık hızıyla uzayda seyehat olayı yalan en yakın güneş sistemi 20 ışık yılı uzakta

  2. filmlerde gördüğünüz şeylere inanmayın ışık hızıyla uzayda seyehat olayı yalan en yakın güneş sistemi 20 ışık yılı uzakta

  3. başarılar dileriz .:)
    ışıktan hızlı birşeyden yararlanma fırsatı yoksa, ışık hızına ulaşmanın yolu ışık veya benzeri hızda bir şeyden yararlanmktan geçer. misal ışığa nesneler hapsedilir veya birleştirilip, ışıkla beraber yollanabilirse olur. veya uzayda, ışığın nesneye çarptırılarak ittirilmesi ile ulaşılabilir. ışığın itme kuvvetinden faydalanılır kısaca. radyometre ışığı itme kuvvvetiyle çalışır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version