Uluslararası bir bilim ekibi, Dünyamızın atmosfer katmanı stratosferin iklim değişikliği nedeniyle küçüldüğünü buldu. Korkunç verileri paylaşan araştırmaya göre, stratosferin kalınlığı 1980’den beri 400 metre daraldı.
Dünyamız, atmosferi oluşturan karmaşık gaz katmanları tarafından sarılıdır. Hayati öneme sahip atmosfer, bütün yaşamı korur ve besler. Ama insanlık, yüzyıllardır gezegende büyük hasar bırakıyor. Yeni bir çalışmada bilim insanları, atmosferimizin stratosfer katının hızla küçüldüğünü açıkladı. Environmental Research Letters‘da yayımladıkları çalışmada araştırmacılar, insan etkisine vurgu yaptı. İkinci atmosfer katmanındaki bu daralma, GPS uydularını ve radyo dalgalarını bozabilir.
Atmosfer, insan etkisinden büyük yara alıyor
Stratosfer kalınlığının küçülmesi daha önce yerel çalışmalar ile gösterilmişti. Ancak yeni çalışma, bu fenomenin küresel ölçekli ilk incelemesi. Araştırma ekibinden fizikçi Juan Añel, The Guardian’a verdiği demeçte “Şok edici! Bu çalışma, 60 kilometreye kadar atmosferi etkilediğimizi gösteriyor.” şeklinde konuştu.
Zira stratosfer, gökyüzünün 20 ila 60 kilometre yukarısında, soluduğumuz atmosferik tabakayı (troposfer) örten bir katman. Stratosferin parçası ozon tabakası ise Güneş’ten Dünya’ya ulaşan radyasyonu emerek, bizi zararlı Güneş ışınlarından korur. Ancak kloroflorokarbon gazlarıyla (CFC) ozon tabakası üzerinde büyük bir etkiye sahibiz.
Charl Üniversitesi atmosfer fizikçisi Petr Pisoft ve meslektaşları, çalışmayı anlattı. Ekip, 1980’lerden bu yana, daha önce şüphelenilen ozon tükenmesinden ziyade karbondioksit (CO2) artışının stratosferin daralmasına neden olduğunu belirlemek için iklim modelleriyle birlikte uydu gözlemlerini kullandı.
Stratosfer, karbondioksite tepki olarak ısınmak ve genişlemek yerine soğur ve küçülür. Ekip, “Troposferde sera gazının neden olduğu ısınma, üzerindeki stratosferin genişlemesine ve ezilmesine neden oluyor.” dedi. Bununla birlikte, stratosfere CO2 ulaşması, gaz bileşiminin soğumasına ve birbirine daha yakın bir şekilde toplanmasına ve tüm katmanın küçülmesine neden oluyor.
Anel, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, “Makul bir iklim değişikliği senaryosuna göre, gezegenimizin stratosferi, 1980’den 2080’e kadar dikey uzantısının yüzde 4’ünü (1,3 km) kaybedebilir.” dedi. Araştırmacılar bu daralmanın stratosfer dinamiklerini veya radyasyon transferini etkileyebileceğini düşünüyor. Ancak bunun için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.
İnsan evladıyız işte her şeyde olduğu gibi bununda içine etmekten alıkoyamıyoruz kendimizi
Milyarlarca insanı öldürecek başka bir virüs lazım dünyayı ancak bu kurtarır. Aksi halde insanın doymak bilmeyen nefsi ve ihtiyaçları zaten dünyayı yok edecek en azından az insan kalırsa insan nesli ve dünya yoluna devam eder.
dünyanın sonu geliyor kendimkz ettik bir yanda çocuklar ölürken bir yanda lüks içinde yaşadık hakediyoruz bazı şeyleri
Alakası yok ama yeni format harika olmuş, elinize sağlık SDN. 💯