Teknoloji devi Lenovo, yenilikçi bir adım atarak bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünen bir konsept karşımıza çıktı: Şeffaf ekranlı laptop. Bu çığır açan teknoloji, 17.3 inçlik MicroLED ekrana sahip ve pikselleri kapattığınızda %55’e kadar şeffaflık sunuyor.
Şeffaf ekranlı Lenovo dizüstü bilgisayar MWC 2024’te tanıtıldı
Lenovo, şeffaf ekranlarla deneme yapan birçok şirketin en sonuncusu oldu. Samsung, on yıl önce CES 2010’da şeffaf bir dizüstü bilgisayar konseptini sergilemişti. Ancak zaman geçtikçe, teknolojiyi ticarileştirmeye yönelik girişimlerin erken olduğunu gördük.
MWC 2024’te tanıtılan Lenovo bilgisayarın ekran aydınlatıldığında, tamamen opak bir yüzeye dönüşüyor, 1.000 nit parlaklıkla göz alıcı bir görüntü sunuyor. Peki, bu yenilikçi teknolojinin gerçek dünyadaki kullanım alanı nedir?
Lenovo, özellikle dijital sanatçılar için potansiyel gördüğünü söylüyor. Dizüstü bilgisayarın alt yarısında yer alan klavye bölgesi, aynı zamanda bir çizim tableti olarak kullanılabiliyor. Bu sayede sanatçılar, ekranın arkasındaki dünyayı görerek çizim yapma imkanına sahip olabilecek.
Şeffaf ekranlı Lenovo Laptop bir dizi zorluklarla daha mücadele edecek gibi görünüyor
Tabi ki bu laptop, sadece sanatçılar için tasarlanmamış, mimarlar, tasarımcılar ve diğer yaratıcı profesyoneller için de benzersiz bir deneyim sunabileceği belirtiliyor. Şeffaf ekran teknolojisi, uzun zamandır bilim kurgu filmlerinde ve teknoloji konseptlerinde gördüğümüz bir özellik olsa da, gerçek dünyada uygulanması bir dizi pratik zorlukla karşılaşıyor.
Özellikle de çözünürlük konusundaki sınırlamalar, bu teknolojinin yaygın olarak benimsenmesini engelliyor. Ancak Lenovo’nun bu konsepti gerçeğe dönüştürme kararlılığı, şeffaf ekran teknolojisinin gelecekteki potansiyelini gösteriyor.
LG de bu yıl, OLED Signature T şeffaf televizyonunu piyasaya sürmeyi planladığını söylüyor. Bir dizüstü bilgisayara şeffaf bir ekran eklemenin belirli zorlukları var. En önemlisi de çözünürlük. Çünkü metin göstermeye yönelik bir laptop bir TV’den daha önemli.
Bu nedenle Lenovo, OLED yerine MicroLED paneli tercih ettiğini söylüyor. Bu konseptteki 17.3 inçlik ekran sadece 720p olsa da, Lenovo’nun SMB ürün ve çözümlerinden sorumlu İcra Direktörü AG Zheng, OLED kullanmanın şirketi 480p’ye kadar bir çözünürlükle sınırlayacağını söylüyor.
720p, bu boyuttaki bir dizüstü bilgisayar için hala çok yeni bir spesifikasyon gibi görünüyor, ancak demo sırasında ekrandaki metinlerin okunabilir olduğunu belirtmekte fayda var.
Klavyesi düz ve şeffaf bir yüzeye sahip
Şeffaf ekranlı laptop’un yanı sıra, Lenovo’nun yenilikçi bir klavye tasarımı da dikkat çekti. Bu klavyenin düz olması, sanatçılar için bir çizim alanı işlevi göreceği anlamına geliyor. Peki düz dokunmatik klavye, geleneksel fiziksel tuşlara sahip klavyelerin yerini alabilir mi? Bu da tartışılması gereken bir konu.
Lenovo’nun şeffaf ekranlı laptop’u, geleceğin teknolojisinin şimdiye nasıl dönüştüğünü gösteriyor. Ancak bu teknolojinin gerçek dünyadaki kullanım alanlarını netleştirmek ve pratik zorlukları aşmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu ortada.
Peki siz bu laptop hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
arkası görünen ekran istemem şahsen.
Arkası görünen ekran kullanışsız olur bence bisey izleyeceksin herkes görecek uygunsuz olur yani 😂😂
Bunlar hiçbir pratik fayda ve kullanışlılık özelliği bulunmayan gereksiz maliyet ve kalite düşüklüğü sebebi tamamen fantazi şeyler. Manasız kısaca…
Hayır neden bu zorlama… ne gereği var şeffaf olsa ne olacak? Daha faydalı daha gerekli yeniliklerle uğraşsınlar.
Arkası göründüğü için şeffaf ekran istemem ancak ne kadar da gereksiz demem. Gereksiz diyenler de aynısını yapsınlar da görelim bakalım.