Arkeologlar, İtalya’nın Monopoli bölgesindeki Grotta delle Mura mağarasında bulunan 17 bin yıllık bir çocuğun kalıntılarında, bugüne kadar bilinen en eski mavi göz izlerine rastladı. Bologna Üniversitesi’nden Owen Higgins ve ekibinin araştırmasına göre, bu çocuğun genetik yapısı mavi gözlere, koyu ten rengine ve koyu kıvırcık saçlara işaret ediyor. İşte detaylar!
Bilim insanlarını dahi şaşırtan detaylar keşfedildi
Arkeolojik bulgulara göre, çocuk henüz 18 aylık olmadan hayatını kaybetmiş. Yaklaşık 82 santimetre uzunluğundaki iskeleti ve dişlerindeki analizler, çocuğun hem doğum sırasında hem de hayatı boyunca fiziksel strese maruz kaldığını gösteriyor. Ayrıca, çocuğun kalınlaşmış kalp kaslarıyla ilişkilendirilen doğuştan gelen bir kalp hastalığı olan hipertrofik kardiyomiyopatiye sahip olduğu düşünülüyor.
Floransa Üniversitesi’nden moleküler antropolog Alessandra Modi, genetik analizlerin çocuğun ebeveynlerinin muhtemelen birinci derece kuzen olduğunu ortaya koyduğunu belirtiyor. Bu tür bir aile bağının Paleolitik dönemde nadir, ancak Neolitik dönemde daha yaygın olduğu biliniyor.
Daha önce bilinen en eski mavi gözlü birey, Ripari Villabruna mağarasında keşfedilmiş olan 14 bin yıl öncesine ait Villabruna adamıydı. Genetik analizler, 17 bin yıl önce yaşamış bu çocuğun, Villabruna adamının atalarından biri olabileceğini düşündürüyor.
Meta’nın başı çok ağrıyacak: WhatsApp ve Instagram’ı kaybedebilir!
Mavi gözler, OCA2 genindeki bir mutasyon nedeniyle ortaya çıkıyor. Araştırmalar, bu mutasyonun Avrupa’da 6 bin ile 10 bin yıl önce ortaya çıktığını ve günümüzde Avrupa nüfusunun yüzde 40’ına kadar olan bir kısmında görüldüğünü belirtiyor. Bu yeni keşif, mavi gözlerin kökeni hakkında önemli bir done ortaya koymuş oldu.
Sizce bu tür keşifler geçmişimizi anlamada ne kadar önemli? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın!