Bilişim dünyası deyince aklınıza ne geliyor? Teknolojinin gelişimiyle birlikte firmaların bilişim alanında yaptığı atılımlar da teknolojinin gelişimine doğru orantılı olarak arttı. Bilişim, sadece kendi altyapısıyla değil, kullanıcı etkileşimiyle de sektöre yüzlerce ürün sunulmasına ön ayak oldu. Bu ürünlerden bazıları ise tam bir hayal kırıklığı oldu. Ne var ki bilişim dünyasının yaşadığı hayal kırıklıkları sadece ürün odaklı değildi.
Biz de o zaman bilişim dünyasında ne tür akılda kalıcı hayal kırıklıkları yaşanmış, bir bakalım…
{pagebreak::Windows Vista}
Windows Vista
Microsoft’un, 2001’de piyasaya sürdüğü XP işletim sisteminden sonra büyük umutlarla kullanıcılarına sunduğu Windows Vista, açıkçası birçok kullanıcı için hayal kırıklığı olmuştu. Gerek XP’nin oldukça sağlam işleyen yapısı, gerek Vista piyasaya sürülmeden önce, işletim sistemiyle ilgili paylaşılan bilgilerin ağız sulandırıcı olması, kullanıcıların beklenti çitasını bir hayli yukarıya taşımıştı. Ne var ki Vista piyasaya sürüldükten sonra, beklenenin oldukça altında olan satış rakamlarıyla gündeme oturmuştu.
Vista ile birlikte yaşanan hayal kırıklığının farkında olan Microsoft, bu olayı unutturabilmek için ortaya bir hayli güçlü yeni bir işletim sistemiyle çıkmalıydı. Zaten firma da kısa süre içerisinde yeni işletim sisteminin ismini açıkladı; Windows 7. Vista’nın üzerinden çok geçmeden, 2009’un son çeyreğinde yeni işletim sistemini piyasaya süreceğini açıklayan Microsoft, güçlü bir işletim sistemi hazırladıklarının da altını çiziyordu.
Zaten takvim yaprakları 22 Ekim 2009’u gösterirken, birçok kullanıcı Windows 7’nin RTM sürümünden dolayı nasıl bir işletim sistemi ile karşılaşacaklarının farkındaydı. Dolayısıyla W7 piyasaya sürüldüğünde zaten başarılı olacağını belli etmişti. Vista ise, üzerine yüklenen büyük beklentiler ve sonradan ortaya çıkan büyük açıkları sebebiyle Microsoft’un bile, “Unutmak istediğimiz bir teknoloji” olarak yorumlandı.
{pagebreak::Kırpılmış Çip}
Kırpılmış Çip
Muhtemelen bu ismi daha önce hiç duymamışsınızdır. Orijinal dilinde Clipper Chip olarak geçen bu çip, ilk olarak 1993 yılında Amerika Birleşik Devletleri eski başkanı Bill Clinton tarafından dünyaya tanıtılmıştı. Ulusal Güvenlik Bürosu’nun gleiştirdiği bu çip, şifrelenmiş bir çipti ve iletşim konusunda telefon ve bilgisayar gibi ürünler, bu çiplerle üretilecekti. Çipin geliştirilmesinin arkasında yatan amaç ise, şifre çözücü yazılımın, üçüncü parti bir ünitede depolanması ve böylece hükümetin, bu konuda yasal zorluklarla karşılaşmayacak olmasıydı. 1996 yılına gelindiğinde güvenlik ve gizlilik konusundaki yeni yapılanmalar, kırpılmış çip projesinin de sonlandırılmasını sağlamış oldular.
{pagebreak::İngiltere Sağlık Servisi}
İngiltere Sağlık Servisi
Bilişim dünyasında başarısız olan isimler arasında İngiltere’nin Ulusal Sağlık Servisi’nin modernizasyonu da yer alıyor. İngiltere hükümeti, 2000’lerin ortasına gelindiğinde, o güne kadar biriken tüm kayıtları dijital ortama aktarmaya başlamıştı. Ne olduysa da bundan sonra oldu zaten. Eski sistem ile yeni sistem arasında yaşanan uyumsuzluklar başlarda göze çarpmamış olsa da, İngiltere Sağlık Servisi, elektronik sisteme geçerken kelimenin tam anlamıyla bir hayal kırıklığı bile uğrattı.
{pagebreak::IBM’de Skandal}
IBM’de Skandal
Bu sefer yakın tarihten de yakına geliyoruz; 2 ay öncesine. 30 Mart 2010 tarihinde ortaya çıkan bir iddia, IBM yöneticilerinden Robert Moffat’ın başını bir hayli ağrıtacaktı. IBM’in 19 Milyar Dolarlık Sistem ve Teknoloji ismindeki çalışma grubunun denetlemesini yapan Moffat, bu çalışma grubu ile ilgili bilgileri dışarıya sızdırdığı iddiasıyla karşı karşıya kaldı. “Arkadaşıma yardım ediyordum, göründüğü gibi değil” savunmasını yapan Moffat’ı mahkeme de suçlu bulunca tarihin en büyük bilgi sızdırma olaylarından biri de yaşanmış oldu.
{pagebreak::Belge Kaçakçılığı}
Belge Kaçakçılığı
İsmi çok duyulmamış olabilir, fakat bilişim alanında dünya çapında bir üne sahip olan IT (Bilişim) danışma firmalarından biri olan Hindistan menşeili Satyam, geçtiğimiz senenin başlarında büyük çalkalanmalar yaşamıştı. 7 Ocak 2009’da Satyam’ın başındaki isim olan Ramalinga Raju, firmanın %28 oranında karını artırdığı bir dönemde 1 Milyar Dolar gibi bir meblağı kendi hesabına aktarmıştı. Açılan davalar sonucunda firmanın kasasından, belge değişiklikleri yaparak 1 Milyar Dolar’ı kendi hesabına aktardığını itiraf etmiş, bir anlamda Satyam’ın da Tech Mahindra’ya satılmasına kadar olan olaylar zincirini başlatmış olmuştu.
{pagebreak::Apple Newton}
Apple Newton
Tarihin belki de ilk kişisel dijital asistan cihazlarından Newton, 1993 yılında Apple tarafından dünyaya duyurulmuştu. Ne var ki doksanlı yılların başı için bir hayli ilgi çekici bir ürün olsa da Newton, piyasada Apple’ın istediği ve beklediği sonuçları alamamıştı. Apple’ın o dönemdeki CEO’su olan John Sculley, Newton’un başarısız gidişatını; “Piyasaya erken sunduk. Biraz daha bekleyip, piyasa araştırması yapmalıydık” cümleleri yorumlamıştı.
Apple’ın kurucularından biri olan Steve Jobs, o dönemde firmadan uzaklaşmış, başka çatılar altında çalışıyordu. Ne var ki 1995 yılına gelindiğinde Steve Jobs yuvaya uçtu ve Apple’ın başına geçti. Firmanın, yokluğunda yaptığı çalışmalara baktığında ise Newton için “Çöp” tanımını yapmayı da ihmal etmemişti.
{pagebreak::Psystar Skandal}
Psystar Skandal
İşte bilişim tarihinin en çakal skandallarından birisi: Psystar Skandalı! 2008 yılında Psystar adındaki, merkezi Miami’de bulunan bir firma, Apple’ın geliştirdiği Mac OS X işletim sistemine sahip PC satışlarını başlattığını duyurmuştu. PC’ler ile Mac’lerin rekabetinin üst seviyede yaşandığı bu dönemde, Mac OS X işletim sisteme sahip bir Mac yerine, Mac OS X işletim sistemine sahip bir PC satın almayı tercih eden kullanıcılar, Psystar’a yönelmişti.
Mac OS X yüklü bilgisayarları 500 Dolar civarından satışa sunan firma, Apple tarafından mahkemeye verildiğinde ise satışa devam ediyordu. Bu aşamada ise Psystar’dan gelen açıklama hayli ilginçti: “Dava sonucunda kapanacak olan firmamız, kapanana kadar satışa devam edecektir”. Dava, 2009 yılının sonlarına doğru sonlandı ve Psystar firması kapatıldı. Bu olay ise bilişim dünyasının tarihine büyük bir skandal olarak adını altın harflerle yazdırdı.
:: Sizce bilişim sektörü ile ilgili en büyük hayal kırıklığı hangisidir?