Danışmanlık firması Ernst & Young’ın Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü, 2013 yılında dünyada bilişim sektöründe bulut bilişim, ödeme sistemleri ve mobil uygulamalar alanlarında orta ve büyük boyutlarda satın alma işlemlerinin beklendiğini, Türkiye’de ise özellikle melek yatırımcı ve özel sermaye fonlarının yeni kurulan yenilikçi internet tabanlı şirketlere yatırım yapacağı bir yıl olmasının öngörüldüğünü açıkladı.
Son yıllarda, bilişim şirketlerine diğer sektörlerden yapılan ve temel olarak verimliliği artırmayı amaçlayan yatırımların 2013 yılında da gerçekleşmesini öngördüklerini belirten Ernst & Young Türkiye Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler, Türkiye’de 2013 yılının, özellikle melek yatırımcı ve özel sermaye fonlarının yeni kurulan yenilikçi internet tabanlı şirketlere yatırım yapacağı bir yıl olmasının beklendiğini söyleyerek, aynı zamanda bu yatırımcıların geçmiş yıllardaki bazı yatırımlarından da hisse satışı yoluyla çıkabileceklerini ve bu işlemlerin de sektördeki satın alma ve birleşme hacmini etkileyeceğini belirtti.
2012 yılının dünyada 3 bine yakın işlemle bilişim sektörü açısından hareketli bir yıl olduğunu ve en önemli işlemin Amerikalı Cisco Systems’ın İngiltere merkezli NDS Group’u 5 milyar ABD Doları bedelle satın alması olduğunu da belirten Cantekinler, Facebook’un Instagram’ı 1 milyar ABD Doları karşılığında satın almasını da 2012 yılında dünyada gerçekleşen dikkat çekici işlemlerden biri olarak değerlendirdi.
Bilişim sektörü Türkiye’nin en hareketli ikinci sektörü
Müşfik Cantekinler, açıklamasında Türkiye’de birleşmelere de değindi: “Türkiye’de bilişim sektörü, 2012 yılında gerçekleşen 43 işlemle enerji sektöründen sonra en çok satın alma ve birleşme gerçekleştirilen sektör oldu. Sektörde irili ufaklı çok sayıda işlem gerçekleşti; satın alma ve birleşme işlemlerinde sektörün özellikle işlem sayısı açısından ön plana çıktığı bir yılı geride bıraktık.
Sektörde öne çıkan en önemli işlem Yemeksepeti’nin yüzde 36,7 hissesinin 44 milyon ABD Doları bedelle Amerika merkezli özel sermaye fonu General Atlantic tarafından satın alınmasıydı.
Bununla beraber, özel bir yatırımcının İndeks Bilgisayar’ı satın alması ve İngiltere merkezli Perform Group’un Maçkolik İnternet Hizmetleri’ni satın alması da öne çıkan işlemler arasında yer aldı. Ayrıca, sektörde yeni kurulmuş olan çok sayıda internet sitesinin satın alma ve birleşme işlemlerine konu olması da bir diğer dikkat çeken gelişme oldu.
bilişim sektöründe on yıla yakın zamandır çalışıyorum. hep bayi kanalıyla irtibat halindeydim. Ne zaman bu tür konuşmalar olmaya başladı bilgisayar sektöründeki ufak bilgisayarcılar zarar gördü küçüldü. O büyüyecek denilen şey büyük hacimli dev firmaların girip ufakları silip süpürmesi ve sektördeki payı kendine geçirmesi. Bilişim dünyası en çok firma açılışının ve aynı zamanda batışının olduğu sektördür. Tonla firma açılır ama kimse baki kalmaz bu karsızlık olduğu müddetçe böyle sürer gider.
Katılıyorum,
Büyüdü denen yerler gerçekten bir yenilik getiren şirketlerin çoğu da yabancı sermayeler tarafından alınıyor ve kurumsallaşıyor. Eğer yazılım tarafında çözüm geliştiren bir yapı kurulabiliyorsa Şirketler karlılığını koruyarak büyüyebiliyor. Donanım satan bilgisayarcılar ise mediamarkt, bimeks, vatan gibi büyük marketlerin yaptığı yüklü alımlar ve özel destekler nedeniyle rekabetin gerisinde kalıp batıyor. Yani bilişim sektörü yabancı sermayenin egemenliğinde eziliyor.