Pfizer ve BioNTech‘in geliştirdiği koronavirüs aşısını yoğun bir şekilde kullanan İngiltere, İsrail ve İsviçre ilk doz kullanımda ortaya çıkan koruma sonuçlarını açıkladı.
Pfizer/BioNTech aşısı ne kadar koruyor?
Çin aşısı CoronaVac‘ın ilk dozunun yüzde 50 seviyesinde etkili olduğu açıklanmasının ardından BioNTech üretimi aşının sonuçları merak ediliyordu.
İngiliz The Guardian, Alman Frankfurter Rundschau ve İsrail’in Times of İsrael gazeteleri, Pfizer/BioNTech aşısının ilk dozdaki korumasının “açıklanan ve düşünülenden” daha az olduğunu sayfasına taşıdı.
Bu yazılardan sonra ise Almanya Başbakanı Merkel, Rus aşısının Almanya’dan onay alması halinde, ortak üretim için Rusya ile görüşeceklerini söyledi. Rus aşısı Sputnik V, mRNA değil (Pfizer/BioNTech gibi), CoronaVac gibi zayıflatılmış virüs barındırıyor.
Bu, yapılan aşılamalardan çıkan sonuçlara göre bir değerlendirme olurken, İsrail koronavirüs danışmanı Nachman Ash da doğruladı ve ilk aşılamadan sonraki etkinliğin yüzde 52 olduğunu vurguladı. İkinci dozda korumanın yüzde 95 olacağı belirtiliyor ancak ikinci doz 14 gün sonra koruma durumu ortaya çıkıyor. Henüz ikinci doz alanların sayısı fazla olmadığı için de bu istatistik belirsizliğini koruyor.
Ayrıca Pfizer/BioNTech’in aşısının İngiltere’deki koronavirüs mutasyonu B.1.1.7’ye karşı etkili olduğu ancak Brezilya ve Güney Afrika mutasyonuna karşı hiç de aynı sonuçları vermediği laboratuvarda da saptandı. İsrail’de yüksek aşılamaya rağmen Salı günü 10.000’den fazla yeni vaka tespit edildi ve aşılanmış kişilerden sadece 30 ile 40’ı İngiltere mutasyonunu gösterdi.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}