WhatsApp’ın 8 Şubat’ta yürürlüğe giren yeni Gizlilik İlkeleri ve Kullanım Koşulları tartışılmaya devam ediyor. Yeni yönerge, kullanıcı verilerinin Facebook ile paylaşılmasını zorunlu kılıyor. Bunu kabul etmek istemeyen kişiler, farklı mesajlaşma uygulamalarına kaymaya başladı. Bu yazımızda, Turkcell’in sahibi olduğu BiP’i mercek altına alıyoruz. “BiP nedir? BiP nasıl indirilir? BiP özellikleri neler?” gibi kullanıcıların merak ettiği soruların cevaplarını veriyoruz.
WhatsApp silinirken BiP indirme rekoru kırdı
Turkcell CEO'su Murat Erkan, yerli iletişim uygulaması BiP'in son 24 saatte 1 milyon 124 bin kişi tarafından indirildiğini açıkladı. Peki BiP nasıl kullanılır? Özellikleri neler?BiP, kullanıcılara neler sunuyor?
WhatsApp ile alakalı tartışmalar devam ederken, gelen resmî açıklamaya göre Turkcell‘in sahibi olduğu yerli iletişim uygulaması BiP, son 24 saatlik süreç içerisinde 1 milyondan fazla kişi tarafından indirildi. Bu da son günlerde WhatsApp alternatifi arayışında olan kullanıcıların, BiP’e ilgi gösterdiğinin bir kanıtı olarak görülüyor. Peki, BİP nedir, nasıl indirilir? BİP uygulaması güvenli mi?
BiP nedir?
BiP; Turkcell tarafından iOS ve Android kullanıcıları için geliştirilen ve tüm operatör abonelerinin kullanabildiği anlık mesajlaşma uygulamasıdır.
Tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirilen uygulama içerisinde; kaybolan mesaj, caps oluşturma, grup mesajlaşmaları, konum paylaşma, oyunlar ve para transferi gibi pek çok özellik bulunuyor.
BiP nasıl indirilir?
Tüm operatör abonelerinin ücretsiz bir şekilde kullanabildiği BiP uygulaması, App Store, Google Play ve Huawei AppGallery üzerinden kolayca indirilmektedir. BiP uygulamasını aşağıdaki bağlantılardan telefonunuza indirebilirsiniz:
– Android cihazlar için buraya
– iOS cihazlar için buraya tıklayabilirsiniz.
BiP özellikleri
10 kişiye kadar grup görüntülü görüşme özelliği sunan BiP aynı zamanda grup mesajlaşma, kaybolan mesajlar, konum takibi, titreşim, yerel çıkartmalar ile ücretsiz mesajlaşma özelliği de sunuyor. İşte dikkat çeken başlıca BiP özellikleri:
- Karanlık mod
- Görüntülü görüşme
- Kalite kaybı olmaksızın fotoğraf ve video gönderme
- Sticker / Çıkartma desteği
WhatsApp’ta olmayan fakat BiP’te olan özellikler
Popülerliği gittikçe artan BiP uygulamasının WhatsApp’tan farklı olarak sunduğu kendine has özellikleri ise şöyle:
- Acil durum butonu
- Para gönderilme ve alma
- Çeşitli keşfet servisleri
- Oyunlar
- Titreşim gönderebilme
- Türkçe çıkartmalar
Uygulama içinde HD kalite görüntülü sohbet özelliği de bulunuyor. Keşfet bölümü ile spor, moda veya teknoloji gibi ilgi alanlarınıza dair son gelişmeleri takip edebiliyorsunuz. Uygulamada sudoku, Jelly Madness, Bubble Shooter gibi birçok oyun bulunuyor. BiP ile iki telefon taşımaya son!
BiP ile diğer numarandan da arama ve mesajlaşmalarını aynı telefondan yapılabiliyor. BiP üzerinden GSM aramalarını yapabilir, BiP’i olmayan arkadaşlarınızla sınırsızca konuşabilirsiniz.
BiP ücretlendirme
Turkcell abonelerinde, mesaj, fotoğraf, video, ses kaydı göndermeleri kotalarından düşüyor. Ancak diğer paylaşımlar, paketleri varsa internet paketlerinden, yoksa normal mobil internet tarifesi üzerinden ücretlendiriliyor.
Diğer operatör abonelerinin BiP kullanımları varsa internet paketlerinden, yoksa normal mobil internet tarifesi üzerinden ücretlendirilir?
Uygulama içerisinden gerçekleşen aramalar ise ses paketlerinden yoksa operatörün normal ses tarifesi üzerinden gerçekleştirilir.
BiP uygulaması güvenli mi?
BiP uygulaması, Turkcell bünyesindeki Türk mühendisler tarafından geliştirilmiştir. Her ne kadar BiP’in arkasında Türk bir şirket olsa da kullanıcı gizliliği ve güvenliği konularında neler sunduğu merak ediliyor. Öncelikle BiP uçtan uca şifreleme teknolojisini kullanmaktadır. Bu konuya ilişkin bir açıklama yapan Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, günümüzde kullanıcıların en çok önem verdiği konunun, kişisel verilerin korunması olduğunu belirtti.
Türkcell Genel Müdürü Murat Erkan, BiP’in son iki günde 1 milyondan fazla indirildiğini açıkladı.
“Turkcell olarak bugüne kadar tüm teknoloji altyapımızı ve bilgi birikimimizi müşterilerimizin güvenliği için kullandık” diyen Erkan, BİP üzerinden gönderilen tüm verilerin Türkiye’deki veri merkezlerinde güvenle saklamaya devam ettiklerini söyledi.
Peki, sizin tercihiniz ne? WhatsApp mı yoksa BiP. mi? Ya da başka bir uygulama mı? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünde bizimle paylaşmayı unutmayın.
Tabiki bip yerli olması yetiyor
Benim tercihim yerli ve milli yazılım bip.
Telegram ve signal olmak üzere iki alternatifi de kurdum arkadaşlar. Bazıları illeri geri konuşmuş yapmayın lütfen. Belki İBRAHİM aleyhiselamı ateşten yanmaktan çabalayan kuşun çabası misali safımız belli olsun. Artık kafasına göre at koşturdukları devir bitti. İsterim ki milli bir uygulama olsun onu kullanalım. Şimdilik Telegram ve signal i de kurdum, test ediyorum. Ama Telegram kullanıcı olarak, hemen hemen listemdeki kişilerin çoğuna sahip olduğunu gördüm. Tercih sizin tabiki. Ben de wp da Elveda diyorum.
bip kullanmak elzem oldu.
Havelsan’in uygulaması olan iletee kullanmayı düşünüyorum
Evet yerli bi platform lazımdı zaten var olan bi uygulama teşekkür ederim kolay gelsin.
BiP fena değil, zamanla daha fazla geliştirilecektir.
Bip bi boka yaramaz
Bip uygulamasını indirdim ve kullanmaya başlayacağım. En kısa zamanda bütün WhatsApp arkadaşlarımı Bip’e davet edeceğim.
Bir kez daha görüyoruz ki yazılım donanımdan çok çok daha önemli.
“Yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı”
Her zaman ve zeminde yerli milli diyoruz. Fakat bizim bizden başka dostu yoktur. Öyle bir uygulamaya sahip olmalıyız ki diğerleri bakıp kalmalı denize düşüp yılana sarılırsak yazık olur diyorum. Şuan için BİP diyorum. Arkadaşlar bip’in “durum özelliği yok” diyorlar doğrudur. Turkcell acilen bu özelliği yüklemeli insanları kendine çekmeli diyorum. Hayırlı olsun.