Dijital yayıncılık konusunda rakipsiz olan SDN Teknosa Magzin okurlarından son zamanlarda çok sık eleştiriler alıyoruz.
15 günde bir yayınlanan dijital dergi, başka hiçbir yerde bulamayacağınız videolar, köşe yazıları, fotoğraflar, inceleme ve testler multimedya destekli olarak okurların beğenisine sunuluyor.
Her sayısı on binlere kişi tarafından indirilen dergimiz hakkında en çok gelen soru şu oldu;
“1 sayı, neden 200 MB?”
Doğrudan yanıt vermeden önce bazı konularda bilgileri paylaşmakta fayda var.
En çok ilgi gören sayfalar arasında ürün incelemelerinin olduğu donanım bölümü ile beraber, müthiş video ve fotoğraf galerileri barındıran oyun bölümü var.
2 seçenekten biri
Bu sayfaları mobil cihazlarda (iPhone, iPad, Android) izlemek istediğiniz zaman biz yayıncıların karar vermesi gereken 2 seçenek bulunuyor.
Birincisi
Bbu sayfalarda, videoları internet üzerinden izlettirmek. Bu seçenek hayata geçirildiğinde dergi boyutu 50 MB’a kadar inebiliyor. Ancak, videoları izlemek için gereken internet, sorun teşkil edebiliyor.
Herkesin, bu videoları izleyecek kadar data paketi olamayabiliyor. Olsa bile 3G gibi yüksek hızlarda erişim bulmak gerekiyor. Türkiye’de satılan iPad’lerin çoğunda 3G yok, sadece Wi-Fi var. Her yerde Wi-Fi bulmak da pek mümkün değil.
Tüm bu olumsuzluklar, yeni nesil teknolojilerle hazırlanan modern bir dergiyi keyifle okumak isteyen okurlarımızın canını sıkabiliyor.
İkincisi
Dergide izlenecek olan tüm multimedya dosyalarını, sayıyla birlikte vermek. Bu durumda tek olumsuzluk, sayının boyutunun 200 MB civarında olması.
Faydaları ise, internetin olmadığı uçak ve metro gibi ortamlarda sorunsuz bir şekilde videolarımızı izleyebileceksiniz, galeriler arasında dolaşacaksınız.
Kişisel olarak okurların yerine kendimi koyduğumda ikinci seçenek bana daha cazip geliyor. SDN Teknosa Magazin için oluşturduğumuz özel yazı işleri ekibinde yaptığımız oylamada da benim gibi düşünenler çoğunlukta oldu.
200 MB’ta neler var?
50 sayfaya yaklaşan her sayısıyla SDN Teknosa Magazin‘de yaklaşık 10 yeni ürün inceleme videosu bulunuyor. Dosya konusunda ise sizi karşılayan bir interaktif sayfa bulunuyor. Bu sayfada dokunarak öğrenme imkanı buluyorsunuz.
Oyun sayfasında ise bu sefer HD fragmanlar mevcut. Oyun içinden özel videolarla ilginizi çeken oyunlar hakkında en net bilgileri edinebiliyorsunuz.
Tanıttığımız 10 web sitesine ait yüksek çözünürlüklü ekran görüntüsü ile siteye gitmek veya gitmemek için en kısa zamanda karar verebiliyorsunuz.
Yurt dışında benzer teknoloji dergilerinin 300 MB’tan fazla olduğunu belirtelim.
Editörün tavsiyesi
Bizim önerimiz, sayıyı indirirken videoların ve diğer içeriklerin de da birlikte yüklenmesi. Sayıyı 3G üzerinden değil, indirme hızı yüksek bir kablosuz ağ (Wi-Fi) üzerinden bağlanarak ücretsiz olarak edinmeniz.
Sizler de fikirlerinizi belirleyin
Şimdi bu konuyu sizlere de açmak istiyoruz. Fikirlerinizi almak ve çoğunluğun kararını hayata geçirmek niyetindeyiz.
Tartışma başlığını, günde 100 binden fazla kişinin ziyaret ettiği SDN Forum‘da açarak işe başladık. Lütfen siz de katılın ve görüşlerinizi bildirin.
Tartışmaya katılmak için buraya tıklayın.
SDN Teknosa Magazin‘in geleceğine birlikte karar verelim.
2. seçenek bence daha mantıklı
2. seçenek bence daha mantıklı
— Mesaj Güncellendi —
@Troy
abi istersen konuya anket ekle sonuçlar daha belirgin olur
Bencde 2.secenek sonuçta normal telefonlar kendi hafızası zaten 100 200 civarı kı hafıza kartı kullanıyolardır büyük ihtimalle bencede 2.secenek
Bu cümle her şeyi açıklıyor bence.Tabi ki 2. seçenek.
Android uygulamasını markette olmadığı için indiremedim. Samsung hesabı bulmak zorunda mıyım?
:d :d
Bir ekleme daha yapayım o zaman
200 MB’ta neler var?
50 sayfaya yaklaşan her sayısıyla SDN Teknosa Magazin‘de yaklaşık 10 yeni ürün inceleme videosu bulunuyor. Dosya konusunda ise sizi karşılayan bir interaktif sayfa bulunuyor. Bu sayfada dokunarak öğrenme imkanı buluyorsunuz.
Oyun sayfasında ise bu sefer HD fragmanlar mevcut. Oyun içinden özel videolarla ilginizi çeken oyunlar hakkında en net bilgileri edinebiliyorsunuz.
Tanıttığımız 10 web sitesine ait yüksek çözünürlüklü ekran görüntüsü ile siteye gitmek veya gitmemek için en kısa zamanda karar verebiliyorsunuz.
Yurt dışında benzer teknoloji dergilerinin 300 MB’tan fazla olduğunu belirtelim.
ayda bir çıksın ve internet kafeden indirip cihaza atınca dergiyi okuyabilelim
Foruma anket eklenmiştir.
Yorumlarınızla beraber, mühürü doğru yere basarsanız seviniriz.
Aynı dağın yeliyiz biz…
(Pardon, birden kendimi seçim havasına soktum oy falan diyince)
İçerikten ödün vermek veya daha iyisi olabilecek iken boyutu küçük tutup dergiyi hafifletmek pek iyi fikir değil.
2. Secenek
@acer, eserin adı zorunda mıyım? parçanın adı hahahah
"Tanıttığımız 10 web sitesine ait yüksek çözünürlüklü ekran görüntüsü ile siteye gitmek veya gitmemek için en kısa zamanda karar verebiliyorsunuz."ekran görüntüsü ile site incelemesi tam anlamı ile olacağını sanmıyorum haftanın web sitelerinde bile ufakta olsa ekran görüntüsü veriliyor buna rağmen siteye girip didik didik kurcalıyoruz
Megabyte dan kaçmayın Troy sonra Troy ağa cimri yok megabaytı azalmış demesinler
Benim çözümümün arkasındayım.
Dergi inerken video da olacak agalar lakin ki öyle değildir? şöyle ki; kotası olmayan hızlı bir Wi-Fi bulunca (çoğumuzun iş yerinde, evinde mevcut) asılacaksınız sunucularımıza. İndireceksiniz dergiyi.
Hadi hayrını görün
200 MB olunca da insanların 3G üzerinden indireceklerini sanmıyorum, yine wi-fi kullanacaklar, wi-fi kullanıyorlarsa da videoları internet üzerinden izlettirmek sorun teşkil etmez gibi, ben 1mbit sınırsız uydunet kullanıcısıyım, 200 MB neredeyse 50 dakika da iner, o kadar da bekleyemem ya benim gibi düşünenler olursa da okuyucu kitlesi bir miktar düşebilir.
@Mai Nai, bu arada sana şöyle bir şey söyleyeyim;
siz ücretsiz okuyorsunuz ama dergiyi indirdiğinizde bant genişliğinden dolayı bi tarafımıza girmektedir afedersiniz buna rağmen indirin okuyoruz diyoruz.
Mazoşistlik midir nedir bilemiyoruz ama en iyisi ikincisi gibi. Hem bakın Türk Telekom da döşüyor herkese. Şey döşüyor, fiber kablo yani O zaman bu konuyu tartıştığımıza güleriz bile.
Sen ne diyorsun?
Bence iki şıklı olsun . Birinde videoların linki. İkincide de videolar dahil ( tabi mümkünse)
Ne şiş yansın ne kebap.
RSS varken dergi ne kadar mantıklı, tartışılır…
2. seçenek
işin aslı birinci seçenek daha cezbedici ama kimsenin sınırsız mobil interneti yok (1gb paket kullan dahi çok az) Şimdilik 2. seçenek olsada ilerleyen dönemde kesinlike birinci seçenek olmalı insanlar sanal alemi anlık yaşıyorlar.
Androidde 3g kullanamıyorum sebebi bir aylık konuşma paketi parası kadar 3gye veremem. ..mb limitli paketleride tercih edemiyorum patlatırım o kotayı ben
Forumun ve ana sayfanın mobil arayüzünü kullanamıyorum fenalık geliyor
Ama gel gör ki dışarıda 3g çok lazım oluyor. O yüzden ne dersek diyelim 3g paketi akıllı telefonlar için gerekli. Demem o ki kablosuz bağlantıyı dışarıda belirli mekanlar (avmler, kafeler vs) haricinde bulamıyoruz.
Ama vakitten tasarruf için ve videonunda dolmasını beklememek için videolarda dergiye dahil olsa güzel olur.
Bu arada bu https://market.android.com/details?id=com.sdnmagazine resmi yayıncımız mı?
bence iphone için içerik biraz daha kaliteden ödün verilirse daha iyi olur. ipad için normal olabilir ama iphone a kalın geliyor )
Bu dergi sadece telefonlar için mi?
Benim o tarz bir telefonum yoksa okuma olanağım yok mu?
Anket ise biraz gereksiz.
Bir derginin sayısının kapasitesi kadar değişken olabilir.
Bir sayı atıyorum 150 Mb olabilir, diğeri 250 hatta üçyüz.
İçeriğin yapısına göre değişkenlik göstermesi gerekmez mi?
Ben biraz geri kalmışım herkeste iphone mu var arkadaşlar android sürümü sadece tabletlerde varmış bu online derginin gerçekten öyle mi?
10 mb olmalı hem indirmesi hızlı olur hemde telden internet kotasını patlatmaz resimleri biraz düşük kalite koyarsınız olur biter ya da derginin mobil sürümünü yaparsınız bu da makul olur…
bence 200 mb iyidir, ben iş yerindeyken indirip sonra yoldayken falan bakarım evde sınırlı internet olduğu için evde de öyle bakarım
Videoları dergiye gömmek saçmalıktan başak bişiy değil. Wireless i olan vdieoları izle eğer yoksa izlemez bunu bizlere bırak sadece oraya bir uyarı koyarsn video 3G veya wireless den çalışacaktır diye ona göre kişi ne yapacağını bilir . En akıllıcası budur okumam gerekeni okurum videoları sonra izlerim gerekirse. başka seçeneğe felan gerek bile yok …
Benim aldığım internet paketim sadece 200 mb O sebepten 2. seçenek daha mantıklı.. internet olmadanda dergiyi okuyabilmek
bu arada marketteki bu uygulama kim tarafından ? : https://market.android.com/details?i…xldGUyMjU4MiJd
3. secenek ikiside olsun durumuna göre kullanılır tabi sizi zorlamazsa
Bence uygulamada iki seçenek olsa birinde sadece incelediğimiz sayfayı indirse, videoya tıkladığımızda açsa 50 MB bile çok , diğer taraftan sayıya tıklayıp çevrim dışı kullan diyince tüm içeriği indirse? Yada bölüm bölüm de indirilebilse uygulama içinden?
Bence bu tarz şeyler yapmak çok zor olmasa gerek
En iyisi 2. seçenek 🙂
2.ci seçenek harika. çok beğendim gerçekten. hem videoları izlemek çok hızlı hemde sayfada dolaşmak. lütfen 2.ci seçeneği değiştirmeyin sayın shidtdelete editörleri…
dergiyi web den nasıl indiriyoruz windows yüklü cihazlara ? direkt web sayfası çıktı karşıma :S
cevap için ..
newempat@gmail.com
ikinci secenek daha elverişli gibi sanki,ama kişiye göre de degişebilir aslında..
Bir üye tarafından yapılmış o. Sadece anasayfaya giren basit uygulama. Bunu herhangi bir tarayıcı ile yapmak mümkün. Yani gereksiz.
Günümüzde veri oranları o kadar arttı ki 200 MB’a çok demek pek mantıklı gelmiyor bana.
Mesela 1 Gb usb belleğe ıyy diyoruz öyle değil mi?
Ya da yine telefondan örnek vereyim. Bir oyunun apk’sini indirdikten sonra 500 MB’lık sd dosyasını indirmeyi de çok iyi biliyoruz.
Çoğunuz internetten film indiriyorsunuz. Bunun da ortalama boyutu 700 Mb.
Yani çoğu şeye gelince dert etmediğimiz şeyi kaliteli bir dergiye gelince dert etmek mantıksız. Alt tarafı 200 MB.. Wi-Fi ile indirin tamamdır.
Bu saatten sonra hala dergi yapmak bence saçmalık. Haber alınabilecek yüzlerce yerli ve yabancı kaynak var. Telefonumdaki RSS istemcisine bir çok yer bağlı ve haberlere anında ulaşabiliyorken 1 haftalık haberi ben ne yapayım. Artık verilerin tüketim hızı öyle aylarca sürmüyor. Maksimum 1-2 gün. Bence bunları düşünerek dergi yerine güzelce hazırlanmış multi-platform uygulamalar ile takipçi sayınızı arttırabilirsiniz…
senin dediklerin bilgisayar için, bilgisayarda 10 gb yapın gene indirelim zaten artık çoğu kişi sınırsız internete geçti. fakat iş telefona gelince öyle olmuyor.
kendi kullandığım operatörden örnek veriyim. 1gb internet 14.5 TL bunu her ay alma ihtimalimiz tabiki yok. aldığım internet paketi 250 mb ki oda günlük kullanımıma 1 ayda tam yetiyor denebilir telefon için.
dersinki illa 3g mi bağlanacaksın wi-fi yokmu sizin oralarda? var tabi olmaz olurmu. Misal en yakın üniversitede var benim fakültede aynı anda binlerce öğrenci zaten olan wi-fi ye bağlı gerek bilgisayarla olsun gerek telefonla. bu yüzdende bırakın bir dosya indirmeyi internette gezmek bile bazen eziyete dönüşebiliyor.
eve gelince telefondan kendi internetine bağlan evdeki internetine bağlan diyebilirsin. iyide ben eve geldim artık küçük bir ekranla niye uğraşıyım açarım pc yi rahatça okurum incelemeri, makaleleri ve izlerim videoları.
bende boyutun düşük olması taraftarıyım.
@cobra11,
ayda 250 MB’lık mobil internet kotası ile bu dergideki videoları nasıl izlemeyi düşünüyorsun?
"videolarla birlikte sayı indirmek" seçeneğini, senin gibi kullanıcıların daha da hararetle istemesi lazım aslında.
Wi-Fi olan yerden bir kere indir, ne kotana bir şey olsun ne de hız problemi yaşa.
Sahip olduğun mobil kota ile kaç video izleyebilirsin ki? Bir de, bir kere izledin diyelim. Bir daha izleyeceğin zaman ne olacak? Bir kez daha kotadan yiyeceksin.
Bir daha düşün derim 😉
sayın @Troy,
bende diyorumki wi-fi olan bi yer ya evdeki internetim yada sadece internette gezmemize yarayacak internet var. (Tabi benim yaşadığım yerdeki durum bu. Başka arkadaşlar belki daha iyi imkanlara sahipler onu bilemiyorum.) evdeki intertimden dergiyi telefonuma indirmek yerine dergiyi bilgisayardan incelemek, daha büyük ekranda incelemek daha mantıklı olacağı düşüncesindeyim. küçük bir ekran yerine büyük bir ekranda incelenen aletleri daha net görmek ve ayrıntılarını daha iyi görmek varken neden küçük bir ekranı tercih ediyim? kendimi yoruyum? (tablet bilgisayarım olmadığından telefonumun ekranı bence küçük geliyor. tableti olanlar bu konuda daha avantajlı sayılabilir. sadece 3.5" lik ekrana sahip olan bir telefonum var.)
boyutun küçük olmasını istememde şu yüzden aslında. okulda otobüste yolculukta vs. 250 mb kotalı paketimle 50 mb olan dergiyi indirip içinde çok merak ettiğim bir makale var. hiç yoktan bu yazıları okuyarak merakımı gidermiş olacağım.
ayrıca dergi sadece videolardan oluşmuyor onca yazı var. bunları okumamda benim birçok bilgi sahibi olmama yetebilir.
videoları biz boşamı koyduk seyredin diye koyduk onları niye dışladın dersenizde, 15 günde illaki internete giriyoruz bilgisayarımızdan. o zaman izlerim bende, acelesi yok ya kaçmıyolar nasıl olsa.
bide şu var tabi "ya videolardan çok merak ettiğin bir konu varsa ne olacak o zaman?" diyede sorabilirsiniz. o zaman bilgisayara girdiğimiz vakiti bekleyeceğiz. oda bizim şansımıza kalmış.
eldeki imkanlar bunu gerektiriyor malesef
ben hala düşük olması taraftarıyım. tabi 2 seçenekte olsa olabilir. belki ilerde imkanlarımız daha iyileşecek orasını tahmin edemiyoruz. belki dahadamı kötü olur işte burası belirsiz
ben sana katılmıyorum @cobra11 aynı tarafta değiliz maalesef. ilk yorumunda, telefondan dergi okumak zaten sana uygun bir şey değil gibi bir yorum çıkıyor benim nazarımda. video için eve gitmeyi bekleme ise bu devirde olacak iş değil. yeni imkanlardan sonuna kadar faydalanmak lazım. ama ne olursa olsun bu senin kendi seçimin 😉 saygı duyuyoruz, o ayrı.
2.seçenek daha mantıklı
niçin birinde kılmak zorunda kalınmalı? Bazı kişiler 1. yöntemi bazıları 2. yöntemi tercih etmek isteyebilirler. Bu durumda iki seçeneği de hayata geçirmek makuldür. Video içeren ve içermeyen versiyonlar aynı anda sunulmalı. Tabi bunun dergi yöneticileri için pratik bakımdan ne gibi zorluklar (varsa eğer) yaratabileceğini üzerinde durmuyorum.
Ayrıca derginin önerdiği bu iki seçeneğin dışında şahsen önerebileceğim bir başka alternatif daha mevcut: dergiyi kompakt olarak sunmak yerine içerik türüne göre indirmeyi olanaklı kılacak modüler bir yapıda sunmak. Böylece bir yandan bilgi daha verimli alınmış olurken öte yandan server için sağlanan band genişliği daha etkin kullanılmış olur.
Tüm bunlarla daha fazla kişinin isteği aynı anda karşılanmış ve daha fazla kişi mutlu edilmiş olur…
1. Secenek
Turkcellin bi dergilik programi var lant olsn ona daha yavasini gormedim
olayı birde kapasite tarafından bakmak lazım.. örnegin ben ipad 2 16 gb kullaniyorum.. uygulamalar muzikler felan derken bos alanim yaklasik 1 gb buda aylik derginin saklanabilmesi bakimindan 3-4 dergi eder.. tabi download hiziminda 100kb/s oldugunu dusunursek (8mb/s kadar cikanindan baglattim guya) dergi indirmek epey bir zaman aliyor
saygilar
ipad kapasitesi beni de düşündürüyor. ben bile dergilerden eskilerini silmek zorunda kalıyorum. hele bir de retina ekran için çözünürlüğü yükseltirsek ne olacak? ipad için 16 gb gerçekten çok az kalmaya başladı.
ben bilgisayardan takıldığım için benlik sıkıntı yok
web üzerinden okuyan çok ciddi bir kitle var.
interneti olmayanlar için 2.seçenek çok kötü olur şahsen benim 2 yıl önce netim yoktu ve bunun ne kadar kötü bir şey olduğunu iyi bilirim
Her iki şekilde de yayın yapılsın ne sis yansın nede kebap
15 mb yazacaktım ki 200ü gördüm vazgeçtim
en fazla 100
100-150