Bir dönemin gençlerinin en güzidesi, en sevileni ve kuşkusuz en başarılılarından olan, klavyeli telefonlarıyla ikonik bir hale gelen ancak devrin yeniliklerine ayak uyduramayıp tüm ihtişamını kaybeden Blackberry, bu süreçte neler yaşadı hiç merak ettiniz mi? İşte tıpkı Nokia, Motorola ve HTC gibi bir döneme damga vurup piyasadan silinen BlackBerry’nin sönüş hikayesi….
Bundan yıllar yıllar önce, 1984’ün Mart ayında kurulan, kurucusu İstanbul’lu olan Kanada merkezli BlackBerry, bir zamanlar herkesin hayallerini süsleyen inovatif modelleri ile ön plana çıkmıştı. Telefonlarda yer alan geniş klavyeler ve kızaklı tasarımlar, şirketi büyük başarılara kavuşturmuştu. Ancak ilerleyen teknoloji ve değişen şartlar, BlackBerry’yi bir şeyler yapmaya zorluyordu. BlackBerry ise, sadece yaptıklarımızdan değil, yapmadıklarımızdan da sorumluyuz kuralını unutuyordu. Bu içerik BlackBerry’nin yaptığı yanlışları ve yapmadığı doğruları anlatıyor…
Bir devir bitti: BlackBerry, o modellerden desteği çekti
Telefon sektörüne bir dönem damga vuran BlackBerry, kendi işletim sistemini çalıştıran modellerden desteği çektiğini açıkladı.Hollywood telefonları, WhatsApp’ın atası BBM ve efsane klavye: BlackBerry çok ihtişamlıydı
Henüz dokunmatik telefonlar yok veya çok çok azken, insanlar hafta sonları kovboy temalı diziler izleyip Amerika-Irak gerginliğini takip ederken reçavta olan BlackBerry’ler, Hollywood telefonları olarak ün yaptı. Amerikan dizilerindeki iş insanlarının elinden düşmeyen telefonlar, klavyeli yapısı ve kendine özgü işletim sistemi ile büyük dikkat çekiyordu.
İlk olarak Research In Moton (RIM) olarak anılan ve BlackBerry ismini sonrada alan dev, teknoloji dünyasına unutulmayacak şaheserler bıraktı. Nitekim bugün tüm dünyanın kullandığı anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ın ilkel hali sayılabilecek BlackBerry Messages, yıllar yıllar önce (2005) bu telefonlardaydı. Ayrıca şirket, birçok devletle ters düşmesine rağmen bu uygulamadaki ve telefonun diğer alanlarındaki verileri kimseyle paylaşmamasıydı.
Öyle ki bu telefondaki verileriniz ne olursa olsun hiçbir devlet veya üçüncü şahıs kişiyle paylaşılmamış, Türkiye dahil birçok devlet BlackBerry ile ters düşmüştü. Bu ters düşüşler ve davalara ulaşan olaylar sonrasına birçok şirket ve uygulama strateji değiştirdi. Kullanıcıların verilerini başkaları ile paylaşan şirketler, resmi olarak ceza almamak için cihazları kurarken veya uygulamaları açarken herkese sözleşme sundu. Sözleşme kabul edilmediği takdirde uygulamaya veya cihaza erişilemeyeceğini de dipnot olarak ekledi.
Kullanıcılar da uygulamaları kullanabilmek için sözleşmeleri dikkat etmeden kabul etti. Böylece güvensiz şirketlerin resmi bir dayanağı da oldu. BlackBerry ise hem kullanıcılara sözleşme dayatmadığından, hem de verileri paylaşmadığından ötürü zamanla kan kaybetmeye devam etti.
Sadece bunlar değil. Bir zamanların efsanesi BlackBerry, Darwin’in evrim teorisini de onaylamadı. Şirket, çevresinde yaşanan değişiklikleri ve gelişmeleri takip etti veya etmedi bilinmez; ancak uygulamadığı konusunda eminiz ki herkes hem fikirdir. BlackBerry her ne kadar güvenli olsa da insanlar yenilikçi, işlevsel ve göze hoş görüneni tercih ettiler. Şirketin BlackBerry OS işletim sistemi de bu yenilikçi rakiplere, tıpkı şirketin kendisi gibi direnemedi. Pahalı, benzer tasarımlı ve yenilikten yoksun olan telefonları kimse güvenliğini önemseyip tercih etmedi.
Satışlar da Android-iOS savaşı sırasında büyük düşüş yaşadı. Kısa süreliğine Windows Phone’un da dahil olduğu sektörde BlackBerry, tıpkı Nokia gibi inat edip vazgeçmediği kültüründen dolayı kaybetti. Üretici, her ne kadar dönem dönem “Battılar!” haberlerine karşılık “Ölmedik :)” açıklaması yapsa da somut bir şeyler ortaya koyamadı. Birkaç kez klasik tasarımlı ancak Android işletim sistemli telefon da tanıtan BlackBerry’den geriye o harika Bold modeli, unutulmuş bir işletim sistemi ve anılar kaldı.
Anlayacağınız o ki BlackBerry’nin kaderi de Nokia ve Motorola ile aynı oldu. Şirket kendi tasarımını, kendi işletim sistemini ve doğal olarak ekosistemini ve güvenliği ön planda tutarken, çevredeki gelişmeleri takip edemedi. Bu da Hollywood’un iş insanlarının Apple’a geçiş yapması ile sonlandı…
Bu yorumun BlackBerry ile alakası ne. Batmaması için illa darwin ci mi olması lazım. Evet maymun dan gelmediğimizi iddia ettiği için BlackBerry battı sayın seyirciler.
“Bir zamanların efsanesi BlackBerry, Darwin’in evrim teorisini de onaylamadı. Şirket, çevresinde yaşanan değişiklikleri ve gelişmeleri takip etti veya etmedi bilinmez; ancak uygulamadığı konusunda eminiz ki herkes hem fikirdir.”
Tüm dünya biliyor Darwinin evrim teorisi kanıtlandı. Ademden geldik tamam ama ademden öncesi belki bir kısım kendi çabasıyla evrim geçirdi bir kısım direk oldu bilemeyiz ama adam yaptığı deney ile somut kanıt sunuyor mu sunuyor aynı somut kanıtı dinde sunsun ama din inançtır bilmeden görmeden duymadan inanman gerekir ve bilime ters düşen bu mantık yıllardır hayır göremediğimiz için bilime gittik hastalanınca cinciye hocaya değil psikiyatriste gittik o yüzden ben güvenimi kazanını desteklerim kimsede sen Darwinin Evrim teorisine inanıyorsun münafık kafir diyemez
Konu bir telefon markasının sürekli gelişen teknolojiyi iyi takip edememesi veya etmek istememesi o şirketin sorunu darwinizimle ne alakası var bu konunun maymundan mutasyana uğrayıp evrim geçirenler dahamı zeki olup aykü sevyeleri yüksek oluyor 2022 bakıp 2.200, lerimi görüyorlar evrime inanmayanlar dan farkları ne acaba?
Eğer Evrim Teorisi safsatası kanıtlanmış olsaydı, uyduramadıkları yalanları uzaylılara bağlamaya kalkmazlardı, o çok bilmiş bilim insanları. Ve bilim ilerledikçe, yeni arkeolojik kalıntılar bulundukça, yerini fosiller ortaya çıktıkça her defasında daha bir çöküyor, Darwinizm. Darwinizm, inançsızlığı kanıtlama çabasıdır ve artık sonlarındadır ki dediğim gibi, yerine bizi uzaylılar yarattı denilmeye çoktan başlandı, kimileri ise Deizim safsatası ile dinleri yok etme çabasına girdi. Tabi zavallı Darvincilere değil 40 delil, 1000 delil bile yetmez anlatmaya…
Evrim teorisi kanıtlandıysa neden hala adı evrim teorisi? Neden hala bir teori? Nasıl kanıtlanmış? Hani nerde deliller? Bir şeyin yoktan var edilemeyeceğini düşünüyorsan o zaman evrime de inanma. Onun da gerisine gittikçe bir tetikleyici olması gerekiyor. Şimdi de bu çıktı, müslümanım ama evrime de inanıyorum… Allah hidayet versin.
Evrim teorisi çöktü hayla inan insanlar var
Mal maymun 🤣
Ne güzel torch vardı bende sorunsuz kullanıyordum BlackBerry battı battı diye diye batırdılar şirketi
Bu markalar batmadı batmaya zorlandı.Yoksa apple , samsung ve çin malı telefonları pek takan olmazdı. Arka planda kim bilir ne dümenler döndü tehditler vb.
Güzel olan ne varsa böyle elden kayıp gitti tek bildiğim bu iyi olmak yaramıyor bazen dünya dengesi bozuk bu saatten sonra ne yapılsa faydasız bizim insanlara baksana yarısı dine bile inancı kalmamış ilk önce kendinilerini toparlasınlar
İlaveten birde fiziksel klavye manyaklığı ndan vazgeçmedi