Bir görselin telif hakkı olup olmadığını nasıl anlarız?

3

Anlatmak istenilen konuyu özetlemek ya da yazdığınız bir yazıyı daha ilgi çekici hale getirmek için görsel kullanımı önemlidir. Ancak pek çok güzel resimlerle dolu çevrimiçi dünyada bir resmi izinsiz kullanmak ciddi yasal ve mali sonuçlara neden oluyor.

Resimleri kullanırken çoğu zaman telif haklarını ihlal etme durumuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunun öncelikli nedeni ise kişilerin resim seçerken görsel telif hakkı olup olmadığına bakmamak oluyor. Bu noktada da kişilerin aklına “Bir resmin telif hakkı olup olmadığını nasıl anlarız?” sorusu gelir.

Google’a 500 milyon euroluk telif cezası şoku

Resimlerde telif hakkı nasıl anlaşılır?

  • Bir iletişim bilgisi arayın

İnternette bir resim bulursanız, resmi oluşturanın ya da telif hakkı sahibinin adını içeren bir resim yazısı olup olmadığına bakın. Ayrıca görselin bir e-posta adresi ya da görsel sahibinin internet sitesiyle de bağlantı olma ihtimali vardır.

https://shiftdelete.net/wp-content/uploads/2021/11/Bir-resmin-telif-hakki-olup-olmadigini-nasil-anlariz-5.jpg
  • Bir filigran arayın

Bir resimdeki filigran, görüntünün telif hakkıyla korunduğunun açık bir işaretidir. Genellikle filigran, resmin ait olduğu adı veya şirketi belirten bir metin içerir.

  • Görüntü üzerinde ters bir arama yapın

Bu işlemi gerçekleştirmek için Google Görseller’i açın. ardından kamera simgesine dokunun ve resmin URL’sine göre arama yapın. Bunun yerine resmin nerede olduğunu görmek için resmi yapıştırın. Sonuç olarak Google’ın görsel bulgularından sahiplik bilgilerini görebilmeniz mümkündür.

  • İnternet siteleri kullanın

Eğer bir görselin telif hakkı olup olmadığını anlayamıyorsanız bunu kolay bir hale getirebilirsiniz. Çünkü resimlerin telif hakkını sizlere sunan pek çok çevrimiçi internet siteleri vardır. Bu siteler sayesinde işleminiz birkaç dakika içerisinde halloluyor.

Tüm bunların yanı sıra Google Görseller‘de baktığınız pek çok resmin altında “Görseller telif hakkına tabi olabilir” yazısı olduğunu görürsünüz. Bu da sizlere resmin telif hakkı olup olmadığı konusunda fikir verir.

Bir resmi kullanmak için izin gerekli midir?

Bazen telif hakkının süresi dolmuş olabiliyor. Bu durumda bir resmi kopyalamak ya da kullanmak için sahibinden izin alınması gerekmez. Resim, yasaların izin verdiği belirli eylemler için kullanılıyorsa da izin gerekli değildir.

Bir resmi kullanmak için izin gerekiyorsa ister çok sayıda sahibi olan bir resim ister lisanslı bir görsel olsun, tüm telif hakkı sahiplerinden izin almak gerekiyor. Bazı durumlarda resimdeki tüm haklar için izin verecek yetkide olan biri ya da kurum olur. Ancak diğer durumlarda birkaç bireysel hak sahibinden ayrın izin alınması gerekli olabiliyor.

3 YORUMLAR

  1. Ünlü bir youtube kanalının benim çektiğim ürün fotoğrafını videosunda 2 saniye kullandığını fark ettim, youtube’a şikayet ettim, o videoyu kaldırıp kanalı uyardı. O ünlü kanalın medya ajansı bana ulaştı, bende telifi çekmem makul bir fiyat istedim. Kanalın sahibi kişi instagram’ dan benim hesabıma ulaşıp sözde resmi başka bir instagram hesabından aldığını idda etti ve “……..Telif hakkını derhal çekmezseniz firmanıza dava açacağım bildirmek isterim. İyi çalışmalar” diye yazdı.

    O hesapta böyle bir resim yok. O resim tamamen bana ait ve resim kendi internet sitemin web adresi var zaten. Kendileri resmin bir kısmını kesip kullanmış kısacası. Kendisine orjinal resmi de gönderdim.
    Görüşme şu şekilde sonuçlandı:
    “telif için ücret ödeyebilir yada durum sonuçlandığı bu şekilde kalabilir. İyi günler dileriz.”
    Kanal: 🙂 “Allah razı olsun çok iyi niyetlisiniz”

    Sizce ne yapmalıyım?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version