Bir teknoloji devi daha Türkiye’den çekildi!

42

Japonya merkezli teknoloji üreticisi Fujitsu, Türkiye’den resmen çekildi. Avrupa ve Orta Doğu operasyonlarını 2019 yılında yeniden inşa etmeye karar veren Fujitsu, bu kapsamda Türkiye’den ayrılmayı planladığını söylemişti. Japon şirket, yaklaşık üç yıllık sürecin ardından Türkiye’den resmi olarak çekildi.

Fujitsu, Türkiye operasyonlarını sonlandırdı

1 Nisan 2019 yılında yeni bir stratejiye geçen ve Türkiye’yi destek bölgesinden çıkaran Fujitsu, yeni stratejini uygulamaya başladı. 2020 yılında Fujitsu Technology Solutions Bilişim Limited Şirketi haklarını elden çıkaran firma, Eylül ayı itibarıyla ülkemizden tamamen çekildi.

https://twitter.com/melihbayramdede/status/1568325584031186944

Fujitsu’nun 2019 yılındaki son resmi rakamlarına göre, Türkiye’de 2 ofise ve 100’den fazla çalışana sahipti. Ayrıca 2,5 milyondan fazla ürün ve yazılıma destek sunuyordu. Bilgisayar parçaları, depolama, güvenlik ve sunucu çözümleri üreten firma, hem özel şirket hem de devlet kurumlarında aktif olarak kullanılan ürünlere sahip.

https://shiftdelete.net/intel-cip-krizine-kokten-cozecek-100-milyar-dolar-yatirim

Fujitsu’nun Türkiye’deki operasyonları Hitay Holding tarafından satın alınmıştı. Japon şirketin ülkemizden çekilmesiyle birlikte operasyonların nasıl etkileneceği şimdilik bilinmiyor. Fakat Hitay Holding’in servislere ve ürünlere resmi distribütör olarak destek sağlaması bekleniyor.

Fujitsu’nun yeni strateji kapsamında büyüyen pazarlara ve Ar-Ge projelerine yönelmesi bekleniyor. Japon firma, yıllık 2,5 milyar dolar bütçe ile depolamadan güvenliğe kadar tüm dünyada çeşitli araştırmalar yürütüyor.

Peki siz Fujitsu Türkiye hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Türkiye’den ayrılması doğru bir karar mıydı? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

42 YORUMLAR

  1. Çok üzücü. Bende Fujitsu 2009 üretimi 64-bit Windows 10 yüklü masaüstü bilgisayarı var, yeni bilgisayarlarımdan daha hızlı çalışıyor. SSD diski var ama diğerleri de SSD disk kullanıyor. Ben böyle sağlam bilgisayar görmedim.

      • Sony sadece Türkiye’den değil birçok ülkeden çekildi ve giriş seviyesi ürün yapmayı da bırakıp tek tük orta seviye ürünler ve çoğunlukla üst seviye ürünler üretmeye başladı. Batı Avrupa, Kuzey Amerika ve bazı Uzak Doğu ülkeleri haricinde artık satış yapmıyorlar. Emin değilim fakat birkaç Arap ülkesinde de hâlâ satış yapıyor olabilir.

  2. Fujitsu yanılmıyorsam 25 yıldır Türkiye’de bu süre içinde genel anlamda kendimize ait bir markamız olmadı. Ülke olarak bu alanda pek fazla ileri gittiğimiz söylenemez gittiğine üzülmek yerine japon firması gidecek, onun yerini bir başka yabancı firma dolduracak, daha kötüsü ekonomik olarak iyi değiliz, inşaat sektörüyle ülkeler gelişmez biz büyüyoruz fakat gelişmiyoruz pazar ülke olmaktan kurtulamadı. Sanayi ve teknoloji de geriyiz. Mesele fujitsu’nun gitmesi değil, neden gitti bu da çok açık olarak ortada değilmi? Bir de biz ne yapıyoruz ona bakmak lazım.

      • Olaya bu gözle bakarsan asla bir yere varamayız. Her zaman birisi sana bir ürün satar onu dert etme ancak pazarımız giderek küçüldüğü için ürün ve markaların sayısı azalıyor bir tekelciliğe dönüşüyor. İşte tam da bu yüzden artık uyanıp kendimizi geliştirmemiz gerekiyor

      • Arçelik Beko Grundig altus bunlar yerli değil ki knk parayi bastinmi adını bile basarlar oraya motorları elektronik devreleri motor sürücüleri gider pompası felan hep piyasada olan mallar ülkede üretilen değil çünkü üretilmiyor dışının bi sacı bide enjeksiyondan kazan basıyorlar yapabildiğimiz maalesef bu

  3. Ben ürünümü sattım, arıza olursa teknik destek vermem, çekiliyorum demek ne kadar etik? Yok öyle bir dünya… En son sattığı üründen sonra en az 10 yıl hizmet vermeye devam etmeli. Gökten para yağmıyor ki elektroniklerimizi sürekli yenileyelim…

  4. Fujitsu ülkeden çekilmesinin en büyük sebebi tahminimce ürünlerinin Türkiye’de satmıyor olmasıdır döviz kurları almış başını gitmiş

  5. Küresel güçlerin yönlendirmesinden başka bir şey değil. Türkiye gibi bir pazarı kaybetmek mantık dışı, tamamen siyasi bir karar…

  6. 2008 de ve 2009 da aldığımız fujitsu Siemens sunucular hala çalışıyor,
    Tabi diskleri değiştirdim ama tarihe bakarmisiniz 20 senelik sistemler tık demeden çalışıyor ise tebrik etmek gerekiyor. Üzüldüm gitmelerine

  7. Kürsel firmalar iki sebep için Türkiye’den çıkar. Ya satış kapasitesi düşük ülkelerden çekilmek ki bunun sebebi genelde o ülke piyasasında rekabet etme gücünün zayıf kalmasıdır ve bu tamemen firmanın kabahatidir, satış yapmayı becermemiştir, dengesiz fiyat politikaları vardır… Ya da siyasi bir karar olup ülke ekonomisine zarar vermek için çorbada benimde tuzum olsun mantığıdır. Her iki durumda da eşek gibi pişman olacaklar. Ekonomi biz vatandaşlar için kötü, büyük şirketler çuvalla para kaldırıyor. Büyük düşünen firmalar asla kaybetmez. 1 sene içinde dünyada oluşacak büyük krizden en az etkilenecek ülke Türkiye’dir. Azıcık siyaseti okuyabilen herkes bunu görebilir.

  8. Tüketim toplumundan üretim toplumuna döndükçe biz alıcı olmaktan çıkarak üreten satan bir ülkeye dönüştüğümüzden gitmekteler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version