Sahip olduğunuz mobil telefon, sizi aklınıza bile gelmeyecek birçok tehlikeden korur. Üstelik bunun için bir akıllı telefon olmasına bile gerek yok; aksine ne kadar basit bir telefon kullanıyorsanız sizin için o denli güvenli olacaktır. Cep telefonları, neredeyse parmak iziniz kadar size özel ve pek çok açıdan bağlayıcı nitelikte cihazlardır. İki aşamalı doğrulamaların ikinci aşaması olarak, sizi internet çağında patlama yapan dijital hırsızlıklara karşı koruyan bir kilit özelliğindedir.

Online bankacılık işlemleri yapanlar bilir. İlk adımda müşteri numaranız ya da sizi kaydettikleri diğer verileri ve şifrenizi girdikten sonra, ikinci adımda sizden tek kullanımlık bir parola girmeniz istenir (bu parolaya kısaca OTP – Onetime Password denir). Bahsi geçen bu parola ise cep telefonuna SMS olarak gönderilir.

Sosyal Ağlarda İki Aşamalı Güvenlik

Üstelik bu sistem sadece bankacılık işlemlerine özgü değildir. Kıymetli ve kişisel verilerin saklandığı Facebook, Twitter, Gmail ve PayPal gibi pek çok web servisinde iki aşamalı giriş sistemini kullanabilirsiniz. Dahası, kimlik avcılığının tavan yaptığı günümüzde kullanmanız da gereklidir. ShiftDelete.Net‘te yazdığım pek çok yazıdan sonra bana ulaşan okurların en çok sorduğu soruların başında “Facebook hesabımı çaldırdım, ne yapmam gerekiyor?” oluyor.

Toplu bir cevap niteliğinde belirteyim: Hesabınızı “çaldırmamanız” gerekiyor. İnternet kafelerde ya da verilerin dış kaynaklarca kolayca görüntülenebileceği diğer toplu kullanım alanlarında -uğraşmak zor geldiği için- kullanmadığınız çift katmanlı doğrulama işlemi, yüklediğiniz birkaç yıllık fotoğraflara, onlarca anıya -en azından favori sosyal sayfanızda- elveda demenize neden olabilir.

{pagebreak::Almanız Gereken Önlemler}

Saldırılara Karşı Alınacak Önlemler

Telefonunuz sizi korurken, siz de kendinizi korumaya azami özen gösterin. Birçok kişisel giriş bilgisinin hesap üzerinden kayıtlı olduğu akıllı telefonunuzla herhangi bir linke tıklarken iki kere düşünün. Özellikle kaynağından emin olmadığınız e-postalarda yer alan linkler, bilgisayar ekranına göre daha ufak olan telefon ekranından kazara tıklanabilir. Siber suçluların verilerinizi ele geçirmek için sınırsız vakti olduğunu unutmayın, sizin sadece tek bir hata yapmanız onlar için kafi olacak.

Bu nedenle saldırılara karşı bir adım önde olmak ancak sizin elinizde. Bunu da birkaç basit önlem alarak gerçekleştirebilirsiniz:

– Kullandığınız her hesap, her uygulama, her web hizmeti ve her sosyal ağ için ayrı bir şifre oluşturmayı alışkanlık haline getirin. Herhangi bir hesabınızı ele geçiren saldırganların ilk işi, o ağ ile bağlantılı diğer hesaplarınızda aynı şifreyi denemek olacaktır.

– Kablosuz internet erişiminizi şifreleyen bir WiFi VPN hizmeti kullanmayan toplu kullanım alanlarında (otel, havalimanı, kafeler vb.) asla kişisel hesaplarınıza giriş yapmayın. Bu gibi durumlarda interneti sadece haber sitelerini gözden geçirmek ve benzeri anonim aktiviteler için kullanın.

– Güvenlik uyarıları neredeyse hiçbir zaman e-posta olarak size iletilmez. O nedenle bu yönde gelen şifre yenileme bağlantılarını görmezden gelin.

– İşletim sisteminizin ve tüm uygulamalarınızın her zaman en güncel sürümde olmasına dikkat edin. Yazılım geliştiriciler, her yeni güncellemeyle birlikte performansın yanı sıra uygulamalarda bulunan güvenlik zaafiyetlerini de önleyecek nitelikte tedbirler alır.

:: Telefonunuza ne kadar güveniyorsunuz?