Avrupa kıtasında yer alan ülkelerin her konuda olduğu gibi, internet konusunda da tam bağımsızlık parolası ile hareket ettiği biliniyordu.

Fakat, Birleşik Krallık politikacıları bu kanıyı haksız çıkaracak bir karara vardılar. “Yeşil Işık Planı” olarak sunulan proje,  Büyük Britanya ülke vatandaşlarının internet geçmişlerini kaydetme yoluna gidecek.

Birleşik Krallık ülkeleri, 86 konuda değişiklik içeren bir yasa tasarısını Kasım ayında parlamentoya sunmuşlardı.

Taslak Soruşturma Yetkilileri Komitesi, söz konusu değişiklikleri incelerken internet konusundaki bir ayrıntı ortaya çıktı.

Apple, Facebook gibi hizmetlerin, terör başta olmak üzere yasa dışı faaliyetlerde şifreli mesajlar ile kullanıldığı belirtildi. Gerçekleştirmesi planlanan saldırıların, yapılması hedeflenen faaliyetlerin şifreli mesaj yolu ile iletilmesi üzerine bu konuda harekete geçildi.

Galler, İngiltere, İskoçya, İrlanda’yı kapsayan bir hareketle, artık ülkedeki internet kullanıcıların geçmişleri, devlet tarafından yasal olarak kontrol altına alınabilecek.

Alınan karar ayrıca devlete, belirlenen bireylerin bilgisayarlarına müdahale etme, gerektiği durumlarda “hack” çözümünü kullanma fırsatını tanıyacak.

Alınan karar, Büyük Britanya tarihinde dijital alanda alınan ilk karar olacak.

16-02/11/image-20150611-11398-b75nyu.jpg

Alınan kararın internet özgürlüğünü kısıtlayıp, özel hayata müdahaleyi gerektirse de, yetkililerin ifade ettiği şekilde, gerçekleşmesi planlanan saldırılara bir engel teşkil edecek gibi gözüküyor.

Kaynak: The Verge

:: İnternet özgürlüğünü kısıtlıyor gibi gözüken karar hakkında ne düşünüyorsunuz?