Afgan mülteci, Bitcoin madenciliği yapmak üzere Taliban’ın ele geçirdiği ülkesinden kaçtı. Ali, yeni yönetimin akıllı telefonlara ve İnternet’e erişimi kısıtlayacağına inanıyor. Bu nedenle kripto madenciliğini imkansız hale getireceğini düşünerek yola koyuldu.
Son yıllarda yükselişe geçen kripto paralar, geleceğin ödeme araçları olarak görülüyor. Sanal paralar üzerinde çalışan insanların sayısı ise gittikçe artıyor. Bazı ülkeler bu para birimlerini ve madenciliği yasaklarken, özellikle Güney ve Orta Amerika ülkeleri yasal olarak kabul etmeye başladı.
Airbnb, 20 bin Afgan mülteciye ev arıyor
Afgan mülteci, Bitcoin madenciliği için Avrupa’ya gitmek istiyor
Muhammed Ali, Afganistan’da yönetim değişmesine kadar kripto para birimi işi kurmayı hayal ediyordu. Ancak yeni sistem onu önce İran ve ardından Türkiye‘ye doğru göz korkutucu bir yolculuğa çıkmaya zorladı. Türkiye’ye gelen Muhammed Ali, hikayesini Reuters‘a anlattı.
Bitlis Tatvan’daki bir drenaj tünelinde sığınan Afganistan’ın Khost ilinden 20’li yaşlarındaki Ali, batıya ulaşmayı bekliyor. Ali, Avrupa’ya gitmek istediğini ve hayalini orada gerçekleştirmek istediğini söyledi. Yaklaşık 50 kişi onunla birlikte sığınıyordu. Ancak Reuters‘ın haberine göre, Ali en son Türkiye’de tutuklandı.
Afgan mülteci, Afganistan’da bilgisayar bilimi okuduğunu, web ve grafik tasarımı öğrettiğini belirtti. Ayrıca YouTube kanalında İnternet’ten nasıl para kazanılacağı gibi çeşitli konular hakkında içerikler yayınlıyor. Muhammed Ali, “Bir Bitcoin veya Ethereum madenciliği işi planlıyordum… Aniden her şey değişti ve Taliban tüm Afganistan’ı ele geçirdi. İnternet yok. İnternet olmayınca işimi yapamam. Taliban, kameralı akıllı telefonlara da izin vermiyor.” dedi.
Bitcoin madenciliği, yeni Bitcoinlerin dolaşıma girdiği süreç. Ancak aynı zamanda blok zinciri defterinin onarımı ve geliştirilmesinin kritik bir bileşeni. Son derece karmaşık hesaplamalı matematik problemlerini çözen çok karmaşık bilgisayarlar kullanılarak gerçekleştirilir.