İnternet dünyasında son yıllarda popüler bir hale gelen ve yeni para birimi olarak görülen Bitcoin, birçok tartışmayı ve hukuki olayı beraberinde getiriyor olsa da, son zamanlarda oldukça büyük firmalar tarafından destekleniyor. Peki, Bitcoin nedir? Bitcoin değeri nasıl ölçülüyor? ve en önemlisi Bitcoin güvenli mi?
Son dönemde değeri inanılmaz bir şekilde artan ve yatırımcıların dikkatini çeken bu para birimi hakkında, merak edilenleri sizler için bir araya getirdik.
Bitcoin Nedir?
Bitcoin nedir sorusunun cevabı Japonya’da yatıyor. Satoshi Nakamoto tarafından 2008 yılında deneysel olarak başlatılan ve günümüzde oldukça popüler hale gelen bir sanal para birimi olan Bitcoin‘in bağlı olduğu bir ödeme sistemi veya herhangi bir merkezi bulunmamaktadır.
Satoshi Nakamoto, aslında Bitcoin’in kurucusu olan ve kısa bir zaman önce ortaya çıkan Avustralyalı Craig Wright‘ın yıllardır kendisini gizlemek için kullandığı isimdir. Transfer işlemleri herhangi bir aracı olmadan doğrudan iki taraf arasında gerçekleşmektedir.
Yani Bitcoin’in hiç bir sahibi olmadığı için, değerini istediği gibi belirleyebilen veya oynama yapabilen tek bir güç bulunmamaktadır.
1 Bitcoin kaç Türk Lirası ediyor? Bitcoin değeri ne kadar?
Bitcoin değeri hakkında yorum yapmak için öncelikle metrikleri iyi okumak gerekiyor. Bu sanal para biriminin bağlı olduğu bir güç veya merkez bulunmadığı için fiyatını tamamen arz ve talep koşulları belirliyor. Normal ekonomi şartlarında olduğu gibi talep artınca fiyat yükselirken, talep azalınca fiyat düşüyor.
Ancak, bu sanal para birimi son dönemde oldukça hareketli bir dönemden geçiyor. Aşağıdaki görselde görebileceğiniz gibi son 1 yıl içerisinde değeri oldukça yükselirken, aynı zamanda ciddi bir düşüş sürecine girdi.
27 Kasım 2019 itibariyle Bitcoin’in değeri 7100 dolar seviyesinde.
TechInside – Sanal para birimleri
Yukarıda yer alan linke tıklayarak piyasada yer alan tüm sanal para birimlerinin değerini canlı olarak görüntüleyebilirsiniz.
Yine günümüz ekonomisinden bir örnek vermek gerekirse, dolar veya euro düşünce yüksek oranlarda alım yaparak, yükseldiğinde satan kişiler, sanal para için de aynı yatırımı gerçekleştiriyorlar.
Gün içerisinde değerinde ciddi değişimler olabildiği için, düşük kurdan alım yapmış olan kişiler 1 günde ciddi kar elde edebiliyorlar.
Bitcoin Nasıl Kullanılıyor? – Bitcoin nedir?
Bitcoin değeri arttıkça onu satın almak veya göndermek için sanal cüzdanlar oluşturmak gerekiyor. BTCTurk tarzı siteler üzerinden oluşturabileceğiniz bu sanal cüzdanlar için, herhangi bir sınır bulunmuyor.
Yani bir kişi istediği kadar sanal cüzdan oluşturabiliyor. Transfer işlemleri doğrudan sanal cüzdanınızın numarasına yapılıyor, bunu banka para transferlerinde kullanılan IBAN numarasına benzetebiliriz.
Satın aldığınız veya madencilik ile elde ettiğiniz sanal paraları, internet üzerinden harcayabilir veya başkalarına gönderebilirsiniz. Ülkemizde yaygın olmasa da, Steam gibi popüler internet mağazaları BTC’ye geçiş için çalışmalarına devam ediyor.
Bitcoin Nasıl Üretilir?
Bu para birimi ile birlikte birçok insanın aklına, mining yani madencilik gelmektedir. Geçtiğimiz yıllarda bu sanal para birimini üretmek isteyen kullanıcılar, bilgisayar donanımlarına yüksek yatırımlar yaparak özellikle ekran kartları sayesinde madencilik yapıyordu.
Nedir sorusu kadar, onun nasıl üretildiği de önemli. Ancak günümüzde bu iş için özel üretilen cihazların satışa sunulması ve bazı ülkelerde çiftlik diye tabir edilen devasa üretim alanlarının kurulması, kişisel olarak madencilik yapmanın artık daha zor bir hale gelmesine neden oldu ve bilgisayarların harcayacağı elektrik ile oluşacak olan ek maliyet göz önüne alındığında madencilik avantajlı bir yatırım olmaktan çıktı.
Bir diğer alternatif olan Cloud Mining ise, belirli firmalarla yapacağınız dönemsel anlaşmalar sonucunda üretim için kullanılan özel donanımlara bir nevi ortak olarak, hiçbir işleme gerek kalmadan kazanç sağlamanızdır.
Cloud Mining firmalarına ödeyeceğiniz tutarlar, genellikle 3 veya 6 ay arasında kar etmenizi sağlıyor. Ancak, son yıllarda çok güvenilir olduğu belirtilen bazı firmaların kapanması insanların bu yatırımları yaparken tereddütlü bir hale gelmesine neden oldu.
Bitcoin güvenli mi?
Tamamen sanal bir para birimi olması, herhangi bir banka tarafından basılmaması, hesaplarınıza el konulamaması ve özellikle bir güç tarafından kontrol edilememesi ekonomi uzmanları tarafından övgüye değer olarak görülmesini sağlıyor.
Ancak dijital ve internet kavramları ile bağdaş olan en büyük tehlike siber saldırılar, dijital para birimleri için de büyük bir risk oluşturuyor.
6.5 milyar doları geçen pazar değeriyle finansal çevrelerin geleceğinden umutlu olduğu para birimi, maalesef dijital yapıda olması nedeniyle büyük hırsızlıklara konu olabiliyor.
Örneğin, geçtiğimiz yıl Ocak ayında Slovenya merkezli Bitstamp saldırıya uğramış ve yaklaşık olan 5 milyon dolar değerinde BTC çalınmıştı. Yine Şubat ayında yapılan bir diğer saldırıda, Çin merkezli Bter hacklendi ve 1,75 milyon dolar değerinde BTC çalındı.
Bu sayede Bitcoin güvenli mi? sorusun cevabının büyük oranda Evet olduğunu söylemeliyiz. Burada önemli olan yüksek miktardaki sanal paralarınızı donanımsal cüzdanlarda saklamak ve çok güçlü şifreler kullanmak.
Bitcoin alım satım işlemleri güvenli mi?
Aslında bu sorunun cevabı, hem çok basit hem çok zor. İnternet ortamında her zaman yapılan uyarı sanal para birimi için de geçerli, virüslere karşı ve bilinmeyen e-postalara karşı dikkatli olmanız gerekiyor.
Zira, bilgisayarınıza bulaşan bir virüs ile cüzdanınıza ulaşan bir kötü niyetli kişi, tüm paranızı boşaltarak ortadan kaybolabilir.
Bu konuda sizlere önerimiz, kullandığınız cüzdanı mutlaka şifrelemeniz, bilgisayarınızı sürekli güvenli tutmanız ve yapacağınız transfer işlemlerinin geri alınamaz olduğunu hiçbir zaman unutmayarak dikkatli bir şekilde bilinen ve güvenilir platformları tercih etmeniz olacaktır.
Bitcoin vergisi gelecek mi?
Sanal paralardan elde edilen kazancın vergilendirilmesi için harekete geçildi. Vergi kanunlarına göre bir kazançtan vergi alınması için o kazancın resmi bir adının adının olması gerekiyor. Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk’ün tarafından verilen bilgiye göre Maliye Bakanlığı, kripto paraya isim konulması için Sermaye Piyasası Kurulu ve Merkez Bankası’na danıştı ve isimlendirme konusunda yardım istedi.
Sanal paraya isim verilmesinin vergilendirme için birinci koşul olduğunu belirten Adnan Ertürk, üç isim üzerinde konuşulduğunu belirtti. Bunlardan ilki Bitcoin’in bir ‘emtia’ olarak kabul edilmesi. İkincisi ‘menkul kıymet’ ve üçüncüsü de ‘para’ olarak adlandırmak.
:: Bu dijital para biriminin hızla gelişmeye devam etmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Kullanmıyorum ama cok daha gelişmeye devam edecek
Bizim gibi adamların uğraşacağı iş değil.
Bende şunları ekleyeyim bu yazıya
Bitcoin veya Webmoney Liberty Reserve hackerların veya sanal korsanların veya illegal materyal satan kullanıcıların alıcı ile satıcı arasında hiç bir güvenlik olmadan para aktarımıdır işlemler geri alınamaz ve asla itiraz hakkınız oluşamaz karşıdaki kişinin iyi niyetine kalmışsınızdır. ikincisi kur farkları nedeni ile hep zarardasınızdır. üçüncüsü paranızı geri çevirmek için exchanger denilen siteler ile çevrim yaparsınız gene kaybedersiniz ve sonuçta bu para aslında bu markaları yapan kişilerde dönmektedir. kuruluşlar ise sanal bir para döngüsü içindedir. Ne zaman tüm paranızı kaybedersiniz bu para birimi kapatıldıgında hesaplarınız içindeki yatırımlarınız hepsi buhar olur. itiraz mercisi yoktur. eski tecrübelerden google ile liberty reserve hakkındaki konuyu okuyabilirsiniz. Tavsiye ticaretinizi su buharı olan para birimlerinde heder etmeyin. Mecbur kalmadıkça kullanımı tavsiye edilmemektedir.
bitcoin candır.
yasa dışı işleri kolaylaştırdığı için bizi tehdit etmiyor mu ?
Güzel bir yazı eğer söylemdiği gibi manipülasyonlar yapılmıyorsa on numara sistem ama kapitalist düzende kendine bir yer bulmayı başarırsa namuslu bir şekilde kalmayacağı kesin gözüyle bakıyorum
Bir yıl önce şu kadardı şimdi bu kadar oldu demiş makalede.. kâr ettik diyelim o para elimize nasıl geçecek. Sistemde alış veriş yaparak bitirecek insanlar o parayı umut tüccarları yeni oyunu..
Sürekli yükseliş yokturdur
Adamlar makina satmak için sanal para çıkarıyor. Sonra şu kadar kasarsan bu kadar para diyor. Birisi geliyor paralarını çalıyor. Ortada ne imalat var ne somut bir üretim var ne işe yarar bir yazılım tarzı bir şey var. Titan zinciri la bu bildiğin 😀
Balon
bitcoin uyuşturucu, fuhuş gibi toplumu yok eden unusurları desteklemek için bulunan bir para birimidir. medya bu para birimini destekleyerek toplum yapısını bozuyor
evet
2015 te 0.86 btc satın almıştım ve şuan hala duruyo düşünün artık
birilerine iyi patlayacak bu bitcoin işi
Yeni uluslararası titan zinciri: bitcoin
artacak artacak birilerinin elinde patlayacak
türk sitelerini geçin, yurtdışından nasıl alınır onun makalesini yazın. bu yazılanları benim yiğenimde internetten kopya yapıştır yazar.
Lan sizin yüzünüzden ekran kartı kalmadı
BitUpCard alışverişi yaptım bursagb diye bir siteden elime hızlıca ulaştı bazı sitelerde sadece 500 tl lik var bu siteden 50 tl lik olandan aldım tavsiye ederim.
güvenirliligi varmı bu btc nin sen canlı paranı veriyorsun sonra sanal alemde sanal para
Güzel bir yazı, Bitcoin cüzdanları için de bu linke bakmanızı öneririm;
https://kriptokoin.in/bitcoin-nedir/
İnsanlar saçma sapan işlerle uğraşaklarına iki rekat namaz kılsalar daha çok kazanırlar emin olun. Bitcoin saçmalığına bulaşan da aptaldır. Yatır bitcoine parayı, başkası kullansın yesin. Yedirin paranızı aptallar
Yorum yapılmayı bile haketmiyorsunuz, insan namazı kendisi için kılar. kalkıp burda ilime bilime teknolojiye karşı sizde namaz kılın diyorsunuz. bu düşüncelerle ve kafa yapınızla yurtdaşlarınıza zarar veriyorsunuz, size tavsiyem Atatürk gibi olmaya çalışın, çünkü tek bir şeye ihityacımız var oda çok çalışmak.
Sana namaz kılma diyen mi var. Sizin gibi zihniyetler yüzünden ülke bu kadar teknolojinin gerisinde kaldı. Adamlar bilimin teknolojinin zirvesine vurdular biz hala yerimizde sayalım. İslam dini ilerlemeyi, çalışmayı gerektirir. İki rekat namaz kılıp geriye çekilmeyi değil.
hakikaten buram buram cehalet kokuyor yorumunuz.. değişen dünya düzeninde para kavramının tamamen elektronik ortama taşınması an meselesi iken yaptığınız yorum akıl alır gibi değil ..sizin gibiler keşke hiç yorum yapmasa da en azından memlekette bilimle , ilimle uğraşan insanların keyfini kaçırmasanız..
kimse aptal değil parası olan aptal olmaz,size’de bedava para vermez.kazanmak istiyorsanız çok çalışın.
Biri beni aydınlatabilirmi.Bitcoin üretiminde ne yakıldı ne tüketildi de bu değer meydana çıktı.Maliyetler ne.Kod mod demeyin önüne çıkan kod yazabilir.Mesela fizikte yoktan enerji var edilemez elektrik üretmek için kömür veya petrol veya suyun gücünü tüketmeniz lazım.Bisiklet sürmek için kalori yakmanız lazım.Kalori için besin tüketmeniz lazım vs. vs. zincir uzar.
Kara para aklamada en gözde araç olduğu kadar emtia özelliğide bulunmaktadır
http://link.tl/1mHYF Bitcoin ile ilgili Bill Gates, Buffett, Elon Musk & Julian Assange Neler Söyledi? $BTC
Arkadaşlar kripto para birimi güzel bir buluş evet ama bir maddeye bağlı olmaması biraz saçma gelmiyor mu sizce şirket i kapattım dese beş parasız kalırsın bir düşünün yarın bütün dünya bu para geçersiz dese yine beş parasız kalırsın bu para birimi illegal işler için geliştirilmiş besbelli. Çünkü bir banka aracılığıyla transfer edilen birşey değil. Kanıtın yok hayali bir para transferi. Akıllı olun Altın alın altına yatırım yapın her yerde her ülkede her şartta geçerli. Sonuçta
Elle tutulur gözle görülür. Her zaman ihtiyaç duyulan şeylere yatırım yapın.
Blockchain ile ilgili bir yazı da faydalı olabilir.
Yazı faydalı olmuş, son dönemlerde Koineks adlı bitcoin borsası teknoloji anlamında baya bir gelişme kat etmiş globalleşmeye kadar gitmişler, reklamlarla, sosyal medyadaki paylaşımlarla duyurdular kendilerini shift delete ekibinden de Koineks hakkında faydalı olacak bir yazı bekliyoruz.
Bende duydum Koineks’i, bende üye oldum bikaç gün önce ama fazla reklam yok mu sizce de 🙄 rakip olarak gördükleri borsalar ataklara geçicek, bitcoin düşüşü olmasın sonra 😁
Bitcoin kara para saklamak için kullanılan bir platform dur.
Fırsat peşinde olanlar’da
yasa dışı para kazanıp bitcoine yatıranlara bedavadan bitcoinlerini güvenle saklamalarına yardım eden kişilerdir.
küçük miktarda para yatırıp kolayca çok para hayali ile yaşayanlar veya büyük para yatırıp elindeki parayı 10na katlamayı hesap edenlerin hepisi balık misali ilk önce yemi yer sonra hayaller 10 katına çıkar ve sonu şudur küçük büyük balıklara büyük balıklarda balinalara yem olur. Balinalar yep uzun yaşarlar….
Bitcoin başlı başına bir iş, iyi araştırmalı ve detaylandırılmalıdır. Ben de bu işe girmeden en önce çok okudum çok araştırdım 🙂 Mesela coinkolik.com diye bir sitedeki tüm sözlük ve nedir yazılarını okudum ki hala bakarım. Tavsiye ederim.