Son dönemin en çok konuşulan konularından biri olan Bitcoin için flaş bir gelişme yaşanıyor. Durmak bilmeyen yükselişi ile yatırımcıları zengin eden sanal para birimine devlet eli değecek. Ortaya çıkan iddialara göre bu para birimi için vergi konusu gündeme geldi!
Bitcoin için vergi konusu gündeme geliyor!
Ciddi yükselişi ile yatırım ve madencilik yapanları zengin etmeye devam eden Bitcoin için devletin bir adlandırma yapacağı ortaya çıktı. Haberturk’ten Rahim Ak’ın yaptığı habere göre devlet, sanal para birimi için ciddi bir çalışma başlatacak.
Sanal paralardan elde edilen kazancın vergilendirilmesi için harekete geçildi. Vergi kanunlarına göre bir kazançtan vergi alınması için o kazancın resmi bir adının adının olması gerekiyor. Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk’ün tarafından verilen bilgiye göre Maliye Bakanlığı, kripto paraya isim konulması için Sermaye Piyasası Kurulu ve Merkez Bankası’na danıştı ve isimlendirme konusunda yardım istedi.
Sanal paraya isim verilmesinin vergilendirme için birinci koşul olduğunu belirten Adnan Ertürk, üç isim üzerinde konuşulduğunu belirtti. Bunlardan ilki Bitcoin’in bir ‘emtia’ olarak kabul edilmesi. İkincisi ‘menkul kıymet’ ve üçüncüsü de ‘para’ olarak adlandırmak.
Adnan Ertürk, SPK’nın menkul kıymet tanımına karşı çıktığını belirterek, SPK’nın tavrını özetle şöyle açıkladı: “SPK, Bitcoin’in kendi menkul kıymet tanımına uymadığını belirtiyor. Öncelikle menkul kıymetin dayalı olduğu bir gerçek ürünün olması gerektiğini belirttiler.”
Merkez Bankası uzmanlarının ise paranın bir devlet daha doğrusu bir devletin merkez bankası tarafından bir değer kaşılığında basılmış olması gerektiğinden yola çıkarak Bitcoin’e “para” denilemeyeceğini ifade ettiklerini söylüyor.
Türkiye’nin kripto parayı bir emtia olarak kabul edeceği işaretlerini güçlendiriyor. Ertürk de Kanada örneğini vererek bu ülkenin Bitcoin’i bir emtia olarak gördüğünü hatırlatıyor. Emtia olarak kabul görmesi halinde ise gelir vergisi ve KDV alınabilecek.
Emtia onaylanırsa gelir vergisi ve KDV eklenecek
2017’de 24 bin liradan fazla arizi kazanç elde ediyorsanız bunu beyan edip vergisini ödemek zorundasınız. Eğer sürekli Bitcoin alıp satıyorsanız ve buradan gelir elde etmişseniz bu durumda gelir vergisi beyannamesi verip kazancınızdan Gelir Vergisi ödemek zorundasınız. Bu verginin oranı % 15’ten başlayıp % 35’e kadar gidiyor. Buna ek olarak %18 KDV’nin de ekleneceği belirtiliyor.
Bitcoin, bir para olarak tanımlanırsa ise herhangi bir şekilde vergiye tabi olmayacak. Menkul Kıymetler kategorisine alınırsa 2016 yılında 11 bin TL limitinin üstüne çıkmadığı takdirde vergilendirilmeyecek. 11 bin TL limiti aştığı durumda ise vergi ödemesi gerekecek.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}