Tom Wujec TED, Pop!Tech ve Fortune Inovasyon gibi dünayca ünlü konferanslara katılan önemli bir isim. Üç boyutlu tasarım ve eğlence sektörüne yönelik ürünleri ile tanınan Autodesk firmasında fikir önderi olarak çalışıyor. Yaptığı iş bütün dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek Autodesk’in uzun dönemli kurumsal stratejilerini belirlemek.

Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyareti esnasında bir araya geldiğimiz Wujec ile sohbet etme şansını elde ettik ve kendisine dünyanın geleceğine dair nelerin bizleri beklediğini sorduk.

Şu anda popüler gündem başlıkları neler? 

Sosyal, mobil ve bulut gelişen ve büyüyen kavramlar. Bu durum çok açık ve net. Öte yandan bu günlerde üzerindekonuştuğumuz bir diğer konu 3D yazıcılar. Ancak gelecekte 4D yazdırma teknolojileri hayatımıza girecek.

4D Yazdırma teknolojisi nedir?

Şu anda 3D yazıcılar ile katman katman bir nesneyi yazdırabiliyoruz. 4D ise aynı anda farklı malzemeleri yazdırıp karmaşık ürünler ortaya çıkartabildiğimiz bir teknoloji olacak.

Tom Wujec

Profesyonel çözümlerin yanında son kullanıcılar için de ürünleriniz var. Bu geleceğin şekillenmesinde nasıl bir rol oynayacak?

Son tüketicilere yönelik ürünlerimiz geniş bir uygulama alanına hitap ediyor. Küçük çocuklar oyun oynayarak tasarım yapmayı öğreniyorlar, sanatçılar tasarımlarını dijital ortama taşıyor, belki de tabletinizi kullanarak evinizin içini kendiniz düzenliyorsunuz.

Tüm bunlar dünyadaki iş yapış şeklini değişiyor. Merkezi şekilde yönetilen şirketlerden daha bağımsız ve dağınık yapılara doğru bir geçiş mümkün hale geliyor. Bunu şu anda oyun, medya gibi endüstrilerde görüyoruz. Dijital bütünlüğü sağlayan ürünler sayesinde bunu başarabiliyoruz. Yetişen yeni nesil bu yapının içinde büyüyor.

Peki tasarım dünyasının geleceği nasıl şekillenecek?

Tasarımın geleceği üç şekilde değişiyor. Bunlardan ilki teknolojik açıdan gerçekleşiyor. Teknoloji her sene iki kat daha fazla gelişiyor. Kat ettiğimi yol akıl almaz ölçüde çarpıcı imkanları biz sunuyor. 2005’de kaç kişi cep telefonuyla fotoğraf çekiyordu? Sadece sekiz yılda tüm dünya bunu yapabilir hale geldi.

İkinci değişim ise kaybolan ve yeni ortaya çıkan sektörler. Bunu sağlayan ise özellikle robotlar olacak. Gelecek 10 yıl içinde robotlar hayatımıza çok daha aktif şekilde girecek. Amazon, Google gibi büyük firmaların buna yatırım yaptığını görüyoruz.

Son olarak tüm gelişmeler beyin gücümüzü arttırıp daha büyük problemleri çözmemizi mümkün kılıyor. Artık imkansız olanı düşünmekle kalmıyoruz bunları gerçeğe dönüştürmenin yollarını bulmanın mümkün olduğunu da biliyoruz.

:: Siz geleceği nasıl görüyorsunuz?