Blue Origin roketi için yapılan test çalışması başarılı bir şekilde tamamlandı. Blue Origin roketi ile uzay turizminin önü açılarak, insanların uzaya seyahat etmesi hedefleniyor.
Blue Origin roketi, canlı yayında fırlatıldı
Son dönemde uzay şirketleri arasında kıyasıya bir rekabet söz konusu. Bunun ana nedenlerinde biri; uzay turizmi sektörü ile insanları uzaya gönderme yarışının hız kazanması. Dünyanın en zengin insanı olarak bilinen Jeff Bezos da uzay şirketi Blue Origin ile bu alanda yarış edenler arasında yer alıyor.
Uzay kargosuna zam geldi!
ISS kargo maliyetleri, yapılan fiyat ve kargo kapasitesi güncellemeleri ile artış gösterdi. Uzay şirketleri, önümüzdeki yıllarda ISS kargo maliyetleri için yeni bir çözüm arayışına gidebilir.Şirket, yeniden kullanılabilir özellikteki New Shepard isimli roketini uzaya gönderdi. Canlı olarak yayınlanan bu testlerde New Shepard, ön kısmında bulunan Crew Cpsule ile yaklaşık 106 km yukarıya çıktı. İlk 20 saniyenin sonunda Crew Capsule’u serbest bırakan roket, dünyaya dikey bir şekilde iniş yapmayı başardı. Bu test sırasında roketin hızı 3540 km’ye kadar ulaştı.
Blue Origin, uzay roketini dünyaya dik indirmeyi başaran ilk uzay şirketlerinden biri olmasından dolayı dikkat çekiyor. SpaceX’in Falcon 9 roketi ile kıyaslandığında çok küçük kalan bu roket, uzay turizmi çalışmaları için büyük bir öneme sahip.
Blue Origin, birkaç ay içinde insan yolcuları uzaya göndermeyi planlıyor. Bunun için 6 yeni Shepard roketi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca bu roketlerle insanları uzaya göndermekte bir nevi ev görevi görecek olan Crew Capsule üzerinde de çalışmalar sürüyor. Altı kişilik kapasiteye sahip olan Crew Capsule, en üst noktada turistlere yer çekimsiz deneyim sunuyor ve üzerindeki 3 paraşütü ile yumuşak bir iniş yapabiliyor.
Aşağıdaki video ile roketin test yayınını izleyebilirsiniz.
Uzay turizmi hakkında ne düşünüyorsunuz?
https://www.youtube.com/watch?v=HuKGJRmIjGU
Bu çalışmalar güzel ilerliyor fakat insanlığın geleceği açısından roketler iyi bir seçenek değil. Gelecekte itki teknolojisi yakıt deposu yerine kinetik enerjiyi kullanacak.