Bluetooth, türkçe adıyla mavi diş.
Yıllardır telefonları, bilgisayarları ve diğer elektronik cihazları birbirine bağlamak için kullandığımız düşük maliyetli ve düşük güç tüketen radyo komünikasyon teknolojisi. Peki adı neden bluetooth hiç düşündünüz mü?
Bluetooth ismi nereden geliyor? (VİDEO)
#video_14312#
Bluetooth ismi ortaçağda yaşamış bir danimarkalı kralının takma adı. Kralın takma adının mavi diş olmasının sebebi ise, maviye çalan renge sahip ölü bir dişe sahip olması. Peki biz neden bluetooth teknolojisine de bu kralın takma adını verdik?
1996’da Intel, Ericsson ve Nokia gibi firmalar, kısa mesafali radyo teknolojileri üzerine çalışıyordu. Intel’in bu projesininin adı Business-RF, Ericsson’nınki MC-Link, Nokia’nınki ise Low Power RF idi.
Ancak tahmin edersinizki 3 farklı standartın tüm dünya genelinde kullanılması pek mantıklı değildi. Tek bir standartın olması ve herkesin onu kullanması gerekiyordu. O nedenle bu üç firma güçlerini birleştirdi Special Interest Group (SIG) kuruldu.
1997 yazında Intel’den Jim Kardach ile Ericsson’dan Sven Mattisson, bir barda sohbet etmek için buluşuyorlar. Mattison, Kardach ile sohbet ederken yeni bitirdiği the Longships isimli kitabı anlatıyor. Kitap, Bluetooth takma isimli kral Harald Gormsson ile ilgiliydi. İşin komik tarafı, Mattison eve gittiğinde The Vikings isimli bir kitap okumuş ve bu kitapta da bluetooth takma isimli kraldan söz ediliyormuş.
Bluetooth teknolojisinin ismi kadar logosu da eşsiz. Çünkü bu logo, 9. Yüzyılın İskandinav alfabesini kullanarak, kralın baş harfleri alınarak tasarlandı.
:: Bluetooth isminin ve logosunun ortaya çıkmasının ilginç hikayesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Güzel haber. işte bunlarla gel bize hacı 🙂
Kral osteopetrosis hastasıymış. Fildişi kemik hastalığıda denir.
Bilgilendirici bir yazı teşekkürler
muazzam tşk kerem reiz
Buluğ=genç=gençlik=ergenlik)(bulooth=bulutut.yani buluğtut.buluğ ise gençlik yani gençligi tut demek.bulutut okadar bilimde derinki ilerdeki oluşumu görsen bu nasılbirşey ve bu ogünden yani bugünde bugünlerde nasıl bu noktalarda tasarlanmış olabilirki diye hayretligin hayranlıga dönüşür
Kalıcı bir teknolojinin bir hikayesi olmalı
güzel hikaye… Kralın baş harfleri alınarak tasarlanmışmış, kralın adı soyadında "B" harfi yok ki!
uzaktan haberleşmeyi dumanla yapan ilk kızılderili abimimizden alındığını zannediyordum