BMW, elektrikli otomobillerin en büyük sorununu çözüyor!

6

Katı hâl batarya, lityum iyon veya lityum polimer pillerde bulunan sıvı veya polimer jel elektrolitler yerine katı elektrotlar ve katı elektrolit kullanan bir pil teknolojisidir. Katı hal pillerin; yanıcılık, sınırlı voltaj, kararsız katı-elektrolit ara faz oluşumu, zayıf döngü performansı gibi lityum-iyon türevlerinin birçok sorunu için potansiyel çözümler sağlayabileceği düşünülüyor.

BMW katı hâl pil yatırımlarını artırıyor

Özellikle otomobil şirketleri son dönemde katı hal bataryalar konusundaki çalışmalarını hızlandırmış durumda. Bu konuda çalışmalar yürüten BMW, son olarak Solid Power şirketi ile ortaklık kurduğunu açıklamıştı. Şimdi ise bu ortaklık daha da genişliyor.

BMW katı hâl batarya

Yeni anlaşma kapsamında otomobil üreticisi, Münih yakınlarındaki bulunan Hücre Üretimi Yeterlilik Merkezi’nde (CMCC) tamamen katı hal pillerinin (ASSB) montajı için bir prototip hattı oluşturma lisansı aldı. Prototip hattını kurmadan önce BMW, Solid Power’dan gerekli eğitimi vermesini isteyerek hücre üretim süreçlerini optimize etmeyi amaçlıyor.

Elektrikli otomobil üreticileri zor durumda!

Bavyeralı otomobil üreticisi, yayınlanan basın bülteninde ASSB teknolojisine sahip bir prototip aracı 2025’ten önce hazır hale getirmeyi planladığını duyurdu. Bu süreçte Solid Power ise yıl içerisinde test amaçlı hücreler tedarik edecek.

BMW, önümüzdeki yıllarda otomobillerinin temelini oluşturacak olan Neue Klasse platformunu da katı hâl batarylarına uygun şekilde tasarlıyor. Alman üreticinin katı hâl bataryaya sahip ilk modelini ne zaman piyasaya süreceğini ise tahmin etmek oldukça güç. BMW bunun için bir süre daha bekleyecek gibi görünüyor.

Devrim niteliğindeki pil teknolojisinden önce ise BMW’den ilk olarak yuvarlak hücrelere sahip Gen6 bataryalarını göreceğiz. Mevcut Gen5 prizmatik hücrelerle karşılaştırıldığında, yeni Gen6 yüzde 30 daha hızlı şarj, yüzde 30 daha fazla menzil ve yüzde 20 daha fazla enerji yoğunluğu vadediyor.

Katı hâl batarya teknolojisi üzerinde çalışan bir diğer marka olan Toyota ise ilk modelini 2025 yılında tanıtmayı planlıyor. Peki siz katı hâl pil teknolojisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

6 YORUMLAR

  1. Tesla ne yapıyorsa aynısını yapardım..HIBAR LIMITED CANADA,firmasında Tesla’nın gelecek pillerini üretecek makinalar yapılıyor şu anda..Onlarla işbirliğine giderdim.

  2. İlk hareketten sonra,dönen tekerlerin elektrik üretmesi sağlanamıyormu.Bunu becerebilseler bataryaların şarz ömrü neredeyse sonsuz olur.

    • Adnan bu saçmalığı 2023 te yazıyorsun nolursun, bisiklette dinamoyla yanmıyor o ışık,sen onun için ekstra güç harcıyorsun sürtünme oluyor

  3. Dağ başında yakit bitince bir yerlerden bir bidon benzin-mazot bulunur ama pil bulamazsınız…bu yüzden içine bir acil durum jeneratoru konmayan hiçbir e.v.tutmayacak…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version