BMW’den yeni içten yanmalı motor sürprizi!

13

Tüm dünya fosil yakıtlara veda ederken otomotiv endüstirisi de yüzünü elektrikli güç ünitelerine çevirmiş durumda. Son dönemde birçok üretici yeni modellerinde tamamen elektrikli ya da hibrit motorlar tercih ediyor. Hâl böyleyken artık otomobil üreticileri içten yanmalı motorları geliştirmeyi bırakmış durumda. Ancak görünen o ki BMW diğer üreticilerle aynı fikirde değil.

BMW’den benzinli ve dizel motorlar için şaşırtan hamle

Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt’a göre BMW, uzun bir süre daha içten yanmalı motor üretimine devam etmeyi planlıyor. Haberde özellike BMW’nin SUV modellerinin önümüzdeki en az 10 yıl daha benzinli ve dizel güç üniteleri ile satışa sunulacağının altı çiziliyor. Hatta Bavyeralı üreticinin bu amaç doğrultusunda yeni bir platform geliştirdiği iddia edildi.

Gelen bilgilere göre BMW, 2027’den sonraki modeller yeni bir araç platformu üzerinde çalışıyor. Dört, altı ve sekiz silindirli motorlarını güncellemesi beklenen BMW, bu politikasını sadece benzinli değil, özellikle bazı pazarlarda yüksek talep gören dizel motorlar için de sürdürecek.

BMW, hidrojen yakıtlı otomobilini duyurdu!

BMW, daha önce açıklanan raporlarında 2030 yılına gelindiğinde satışlarının yarısını elektrikli araçların oluşturmasını planladıklarını ifade ediyordu. Yılda yüzbinlerce otomobil satan markanın, 2030 yılına kadar içten yanmalı motorlara sırtını tamamen dönmemesi oldukça anlaşılabilir görünüyor. Sonuçta şirket önümüzdeki en az 10 yıl daha önemli oranda benzinli ve dizel otomobil satmayı sürdürecek.

BMW, benzinli ve dizel motorlar konusunda esnek bir politika izlerken, en büyük rakibi Mercedes-Benz ise benzinli ve dizel modllrini ilerleyen dönemde sadece Çin başta olmak üzere sadece bazı pazarlarda sunmayı planlıyor. Alman üreticinin içten yanmalı motorların geliştirilmesine harcanan parayı kısarak tamamen elektrikli araçlara yöneleceği bilinen bir gerçek.

BMW, içten yanmalı motorlar konusunda diğer markalardan ayrı bir politika izleyecek gibi görünüyor. Bakalım otomotiv endüstrisi önümüzdeki dönemde güç üniteleri konusunda nasıl bir yola girecek. Peki siz benzinli ve dizel motorlara veda edilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz. İlgili videoyu ise aşağıdan izleyebilirsiniz.

BMW iX ile mutlu muyum?

13 YORUMLAR

  1. Bence Bmw doğru karar vermiştir.bu elektrikli çılgınlığı ilk etapta petrol ithalatçısı avrupa ülkelerinin petrol bağımlılığını azaltıp zamanla petrol ithalatını sıfıra düşürüp ekonomik olarak petrol üreten ülkelere caro açık vermemek için kurgulanmış bir oyundur çevrecilik sözü 0 emisyon lafları bunun süsüdür. Fakat bu piyasa komple elektrikli araçlara dönerse dünyada elektrikli otomobil pazarını çin domine edecek önümüzdeki 10-20 yıl içinde avrupalı japon koreli ve amerikalı üreticiler çinlilere karşı rekabet edemeyecek batacak veya çinlilere satılacaktır bu konuda böyle bilinsinbu kehanet değil öngörüdür

  2. Uzun vadeli bakınca elektrikli araçların doğaya verdikleri zarar çok daha fazla.En basitinden araç bataryası ömrünü tamamladığında nasıl bir dönüşüm ya da hurdasından nasıl bir fayda sağlanabileceği konusu hâlâ muamma.Şimdilik koy 1 kenara dursun modundalar.Ama elektrikli araç sayıları artıp,artık batarya sayısı da arttıkça çözümsüzlük büyük dert olacak.Nitekim lityum temelli piller doğaya çok zarar veriyor.Aracı işletme maliyeti açısından da elektirik fiyatlarının akaryakıta kıyasla daha kârlı olması,ilk başta tüketiciye işte bu dedirtebilir.Fakat batarya ömrü bitip yeni batarya ihtiyacı olduğunda araç fiyatının neredeyse yarısı isteniyor yeni batarya için.O zamana kadar araç modelinin eskimesi de cabası.Yani aracın 2.el değeri kadar bataryaya para ödemek gerekecek ki çoğu kullanıcı bu kadar para vereceğime gider yeni 0 araba alırım der.Yani cepten hep ekstra para çıkması sözkonusu.Uzun vadeli düşününce akaryakıtlı araçlar daha kârlı olabilir.

  3. önünü doğru görüyor bence; hidrojen yakıtlı motorlar şu an kullandığımız 4 zamanlı içten yanmalı motorlardır sistem olarak. gelecek elektrikli araçlarda değil o bir ütopya. Sıvı hidrojen yakıtlı araçlarda ve sıvı H kullanabilmek için katalizör olarak ”bor” gerekiyor tıpkı dinamit yapımında patlama önleyici talaş gibi( benzetme olarak)

  4. Bu doğa dostu denen elektrikli araçlar için üretilen bataryalar üretilirken, içten yanmalı motorların (150.000 km’ydi galiba) belirli bir yol almalarından daha fazla CO2 ürettiklerini biliyoruz. Elektrikli araçların şarj süresinin çok uzun sürede dolması da cabası. Şimdi bu elektrikli araçları almanın ne mantığı olabilir?

  5. Motorin olmazsa sanayi,endüstri ve buna bağlı sektörler sekteye uğrar sistem çöker. Pilli arabalar bir.modadan ibaret, aynı lpg gibi .

  6. BMW bu inatla giderse geleceğide nokia telefonlara dönebilir. Herkes elektrikliye dönerken benzinliyi heleki dizel gibi iklim düşmanı araçları kim satın alacak! Şöyle dik kafalı şeyinin dikine giden ğretici firmalardan nefret ediyorum!!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version