Bob Dorf sokakta görseniz ‘yaşlı ton ton amca (hatta dede)’ diyebileceğiniz insanlardan. Ancak dış görünüş sizi aldatmasın. Kendisi onlarca başarılı ve başarısız girişime imza atmış, milyar dolarlık firmalar kurup satmış ve şu anda girişimciliğin temel başvuru kaynakları arasında yer alan “Girişimciliğin El Kitabı” yazarlarından birisi.
:: Turkcell Teknoloji Zirvesi’ndeki tüm gelişmeleri ve haberleri buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz…
:: Turkcell Kurumsal ile ilgili gelişmeleri takip etmek için LinkedIn sayfasını takip edebilirsiniz…
Kendisi ile zirve öncesinde bir yemekte bir araya geldim. Zira Girişimcinin El Kitabı’nı Türkçeye çeviren kişi benim. Bana kitabı iki ayda Türkçeye çevirdiğim için teşekkür etti ve ekledi; “Bizim yazmamız 20 sene sürdü.”
Kitap ile alakalı püf noktalarını Turkcell Teknoloji Zirvesinde, tıklım tıklım dolu bir salonda anlatan Bob Dorf çok önemli bir kaç noktaya dikkat çekti.
Sokağa Çıkın!
Bir girişimcinin masa başında ve kapalı duvarlar arkasında asla başarılı olamayacağını anlatan Dorf girişimcilerin mutlaka sokağa çıkması gerektiğini ve satış amacı taşımayacak şekilde fikirlerini her hafta 50 kişiye anlatarak ne düşündüklerini öğrenmelerini tavsiye ediyor. “Müşterilerin ne istediğini veya fikriniz hakkında ne düşündüğünü bilmiyorsanız boşa kürek çekersiniz” diyor.
Dorf’a göre girişimcilerin en büyük düşmanı banka kasasında hızla tükenen sermayeleri. Bu yüzden fikirleri ile müşterilerin ihtiyaçları arasındaki ilişkiyi mümkün olan en hızlı şekilde keşfetmeleri gerektiğini belirtiyor.
Girişimciliğin sadece yeni kurulan şirketler için değil var olan şirketler için de gerekli olduğuna dikkat çeken Dorf ancak büyük şirketlerde önemli bir noktaya dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor; “Eğer büyük bir şirketin CEO’su kuralları yıkmanıza izin verecek yetkiyi vermiyorsa devrimsel bir yenilik yapmanız mümkün olmaz.”
Dorf’un sözleri arasında esprili tespitler de var; “Eğer size anlattığım kurallara uymazsanız yatırımınızı tuvalete yapmış olursunuz (DTT – Direct To Toilet investment)” diyor.
Çevirisini ben yaptığım için rahatlıkla söyleyebilirim ki bu kitap size ilham vermek için yazılmamış. Tam bir okul dersine benziyor. Bu kitabı sadece okuyarak başarılı bir girişim kuramazsanız ama anlattıklarını yaparsanız başarısız bile olacaksanız bunu en hızlı şekilde anlayacak metodu size veriyor.
Hocam en kısa zamanda bu kitabı edinicem teşekkürler.