Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Bodhi Linux yeni sürümü duyurdu

Ana sayfa / Linux

Bodhi Linux Topluluğu, Aydınlık Masaüstünün E17 sürümünün ardından E19 sürümünü içeren Bodhi 5.0 sürümünü geçen ay yayınladı. 

Bodhi Linux Desktop 

Aydınlık Masaüstü, mevcut Linux dağıtımlarından sıkılanlar için hafif ara yüze ve daha hızlı bir işletim sistemi deneyimine hazır olanlar için ideal bir seçim olabilir. X11 pencere yöneticisine dayanan Aydınlık Masaüstü (Enlightenment), Moksha distroya dayalı farklı bir kullanıcı deneyimi sunuyor. 

Kompozit bir pencere yönetici ve kabuk barındıran Aydınlık (Enlightenment), Xfce ve LXDE gibi diğer hafif ara birim kabuklarından oldukça farklıdır. 

Reklam
Reklam

Oldukça yüksek kişiselleştirme seçeneği sunan bodhi, postmodern görünümünü Ubuntu core (18.04) Bionic Beaver’dan alıyor. Tema seçeneklerindeki zenginlik, kullanıcıların içini ferahlatacak. Postmodern görünüme fütüristik ögeler ve özellikler katan Moksha; GNOME, KDE gibi geleneksel lightweight masaüstü ortamlarına avantaj sağlar. 

Bodhi topluluğu, masaüstünde nispeten eski donanımlar için E17, Yeni donanımlar için E19 sürümlerini yayınladı. 

Bodhi Linux

Bodhi Linux Deneyimleri 

Topluluk Geliştiricileri, Moksha’yı daha işlevsel bir masaüstü ortamına dönüştürerek daha etkileyici bir sürüm elde etmiş. Topluluk, son sürüm ile Ubuntu core (18.04) Bionic Beaver’dan alınan yükseltmelerle estetiği öne çıkaran tasarım unsurlarına yer verdi. 

Eksiksiz sürüm olan AppPack sürümü ise; Moksha’nın tüm zenginliğini kullanıcıya veriyor. Geleneksel ikonlar yanında modüler tasarımı ile öne çıkan sürüm; CPU hızı, ekran parlaklığı gibi ayarları yönetebileceğiniz uygulamacıkları içeriyor. 

Birden fazla sanal masaüstünde her masaüstü için birden fazla uygulayacak rafı bulunmakta. 

Uygulamacık raflarının yapılandırılması ve konumlandırılması için kullanışlı özelleştirme seçenekleri mevcuttur. 

Uygulama kısayollarını özelleştirme imkânı sunan bu sürüm, kişisel bir uygulama başlatıcı oluşturmanıza imkân verir. 

Masaüstünde sol tıklama ile menüye erişme olanağı oldukça pratik bir işletim deneyimi veriyor. Panel çubuğunda geleneksel başlat ikonu ise; bu sürümde de bulunmakta. 

Klavye kısayollarının sekiz köşeli özelleştirmesi, kenar konumlara göre davranışları özelleştirmenize olanak tanır. 

AppCenter, web tabanlı bir kurulum aracı olarak bloklar halinde yazılım paketlerinin kurulumunda gayet işlevsel.  AppCenter’ın tasarımında; hafifliği ile bilinen Midori web tarayıcısı kullanılmış. 

Ancak yeni sayılabilecek bir dağıtım için oldukça iddialı bir uygulama olduğu söylenebilir. Bodhi’nin AppCenter uygulaması için yeterli bir paket desteğine sahip olduğu söylenemez. 

Bu haliyle başlangıç ve orta seviye Linux kullanıcılarına hitap eden son dağıtımın minimum sistem gereksinimleri oldukça optimistik. 

Minimum sistem gereksinimleri; 256 MB RAM ve 5 GB disk alanı ile 500 mhz işlemci. Bununla birlikte; 512 MB RAM ve 10 GB sürücü alanı ile çalışan 1.0 ghz işlemcili bilgisayar ile daha iyi performans elde etmek mümkündür. 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam