Uzay tarih boyunca insanlığın hep merak ettiği ve bir yandan da çekindiği alanlardan biri olmuştur. İnsanlık sürekli derin ve sonsuz olan evreni araştırmış, merak duygusunu bastırmaya çalışmıştır. Bununla beraber havacılık ve uzay şirketleri ortaya çıkmıştır. Bu şirketlerden biri olan Boeing son günlerde uzay gemisi konusunda talihsiz günler geçiriyor. İşte detaylar…
Boeing CST-100 Starliner uzay gemisi Uluslararası Uzay İstasyonu’nda mahsur kaldı!
Boeing’in uzay aracı CST-100 Starliner, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) mahsur kaldı. 6 Mayıs’ta ilk mürettebatlı görevine başlaması planlanan araç, bir dizi gecikmeden sonra Haziran başında ISS’ye ulaşabildi. Ancak dönüş tarihi defalarca ertelendi ve şimdi NASA, Starliner’ın en erken 2 Temmuz’da geri dönebileceğini açıkladı.
Gecikmenin nedeni ise geminin tahrik sisteminde tespit edilen helyum sızıntıları. Helyum, aracın iticilerini çalıştırmak için kullanılıyor. Fırlatma öncesinde de bu sorun vardı, ancak görevi durduracak kadar ciddi olmadığı düşünüldü. Fakat şimdi “ummadık taş baş yarar” deyimine uygun bir şekilde NASA ve Boeing mühendisleri başta önemsiz gördükleri bu sorun ile uğraşıyor.
Steam’de 19 milyar dolar çöpe atılmış olabilir! İşte sebebi
Illinois Üniversitesi’nden havacılık ve uzay mühendisliği profesörü Michael Lembeck ise helyum sızıntılarının birçok nedeni olabileceğini söylüyor. Parçalar yanlış monte edilmiş olabilir veya helyum tanklarını etkileyen başka faktörler de olabilir. Ancak kesin olarak bilinen tek bir şey var. Bu sorunun çözülmek zorunda olduğu.
Starliner’da bulunan astronotlar Butch Wilmore ve Sunita Williams’ın güvenliği konusunda da bazı endişeler var. Ancak NASA, Starliner’ın geri dönmesi için yeterli helyumun olduğunu belirtti. 18 Haziran’daki basın toplantısında, geminin dönüşü için yedi saatlik helyuma ihtiyacı olduğu ve gemide 70 saatlik helyum bulunduğu söylendi.
Tabi kağıt üzerinde her şey uygun olarak gözüküyor olabilir. Ancak yaşanacak farklı bir sızıntı sorunu çok ciddi sorunlara sebep olabilir. Tabi bununla birlikte büyük bedeller de ödenebilir. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar bölümünde bizimle paylaşmayı unutmayın…