Her ne kadar bu süre sınırsız değildiyse ve Leopard’a kadar süreceği çıktığı günden beri belirtildiyse de bugün yarın yazılımınız çalışmaz hâle gelirse şaşırmayın dedik. Bilindiği üzere Boot Camp yazılımı, Mac bilgisayarları diğer işletim sistemlerini çalıştırabilir şekilde düzenleyen bir arabirimi sağlıyordu. Zamanında PowerPC işlemcileriyle çalışan Mac’ler, Intel işlemcilerine döndükten sonra x86 uyumluluğu sorunu ortadan kalkmış, tek mesele EFI ile BIOS farkı olarak kalmıştı. Boot Camp temelde bu meseleyi aşan bir yazılım; bunun yanında ise Mac OS kurulu sabit diskte yer açma gibi yardımcı işlevlere de sahip.
Boot Camp yazılımı yeni gelen Mac OS X Leopard kullanıcılarına işletim sistemiyle beraber sunulacak.
Nedir bu EFI?
Extensible Firmware Interface, şu anda IBM PC uyumlu olarak anılan bilgisayarlardaki BIOS’un yaptığı işi yapan bir sistem bileşenidir. Görev olarak BIOS’tan farklı olmasa da daha üstün bir teknolojidir ve birkaç işi daha yerine getirir.
BIOS gibi EFI de donanımsal katmanla işletim sistemi arasında bir köprüdür. BIOS’tan farklı olarak sistemin başlatılması için gereken (boot loader) sistemin diskte değil burada bulunması ve işlemciden bağımsız aygıt sürücülerinin buraya gömülmesi (sistem başlayana ve sürücüler yüklenen kadar çalışacak sürücüler) gibi imkânlar da mevcut. Dolayısıyla BIOS sistemiyle çalışan işletim sistemleri EFI ile, herhangi bir müdahalede bulunmazsanız, çalışmayacaktır.
Bilgi İçin: Apple
SDN – http://shiftdelete.net
Ne Düşünüyorsunuz?
Leopard çıksa da kursak
— Xasiork —
Birisi bu leopard’I nerden indirip pc’ye nası kuracağımızdan kısaca bahsedebilir mi?
osx86 diye arat bulursun google da.