Reklam

Borsadaki Teknoloji Balonu Sönüyor mu?

2
Reklam

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, 18 Mayıs’ta New York borsasının açılış gongunu çaldığında yüzünde mutlu bir gülümseme vardı. Dilek olay: Aylar süren yatırımcı turları, finansal planlamalar ve potansiyel ‘yağlı’ müşterilerle yapılan bire bir ziyaretler bu tarihte sonlanmıştı. Uzun süren ve sancılı bir süreç olan borsaya açılma maratonundan sağ salim çıkan Facebook’un önünde uzun bir yol vardı.

421 milyon hisse tanesi 38 dolardan satışa sunuldu

Reklam

İlk gongla birlikte Facebook hisseleri 38 dolardan satışa sunuldu. Bu yazıyı hazırladığım tarih olan 13 Ekim’de ise şirketin hisse 19.80 Dolar’dan satılıyordu. Yani yarı yarıya bir düşüş söz konusu.

Zynga da aynı durumda

Facebook ile popüler olan ve birçoğumuza Farmville ile online çiftçiliği öğreten Zynga da benzer bir süreçten geçerek borsaya açılan firmalardan. ABD’nin ünlü teknoloji borsası Nasdaq‘a kote olan Zynga’nın yazı hazırlandığı tarihteki hisse fiyatı 2.50 dolar. Firmanın hisseleri 15.91 Dolar’a kadar çıkmıştı. Gelinen noktada durum her iki firma için de pek iç açıcı değil.

Dot com balonu

Bundan tam 12 yıl önce 2000 yılının Mart ayında ABD‘de teknoloji firmalarının hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq borsasında büyük bir çöküş yaşanmış ve birçok firma kapanmak zorunda kalmıştı.

Elbette bugünkü durum o zamankinden çok farklı. Facebook ve benzeri sosyal ağların ciddi gelirleri, bol sıfırlı rakamlarla ifade edilen takipçileri ve üyeleri var. 2000’li yıllarla bugünü karşılaştırmak çok doğru değil.

Merak etmeyin ekonomi uzmanı olmadığından konuya finansal açıdan bir yorum getirecek değilim. Ancak özellikle Facebook‘un borsaya açıldığı günlerde ekonomi kulislerinde ‘fiyatın yüksekliği’ konusunda bazı aykırı seslerin de çıktığını belirtmek isterim. Yani bile bile lades denildi.

{pagebreak::2}

Sebep popülarite

Benim bu olaydan çıkardığım sonuç çok farklı: İnternet ve teknoloji dünyasında trendler sürekli ve hızlı değişir (örneğin kaçınız bir zamanların popüler online oyunu Second Life‘ı hatırlıyor). Bilişim dünyasında bugün popüler olan bir kavramı 2 yıl sonra kimsenin hatırlamadığı birçok örnek var. Sürekli yenilik ve inovasyon peşinde olan firmalar ise bu tip değişimlerden minimal ölçüde etkilenirler.

Örneğin Apple, Google, Microsoft gibi firmalar baktığımızda öyle ya da böyle uzun yıllardır sektörlerinde yer almayı sürdürdüklerini görebiliyoruz. Bu da yukarı bahsettiğim inovasyon ve yeniliklere dayanıyor.

eBay CEO’su haklı

Konuyla ilgili olabilecek bir demeç ise eBay’in CEO’su John Donahoe‘dan geldi. Geçtiğimiz günlerde ZDNet internet sitesine röportaj veren Donahoe, ‘teknoloji şirketleri her zaman popüler olmak istiyorlar ancak bu mümkün değil’ diyerek konuyu çok güzel özetlemişti. Konuyu iyi anlatan bir cümle. 


eBay CEO’su John Donahoe

Facebook’un işi zor

Dünyanın en büyük sosyal platformu Facebook, popülaritesini kaybetmeye başladı. Her ne kadar geçtiğimiz günlerde abone sayısının 1 milyar olduğunu duyursa da Facebook‘un ciddi bir darboğazdan geçtiği bir gerçek. Ancak bunu bir felaket haberi olarak algılamamak lazım. Atılacak mantıklı adımlar sosyal ağın yükselişini devam ettirmesi anlamında fayda sağlayacaktır.

Bakalım Facebook ve yancısı Zynga, borsa değerleri konusunda ne gibi adımlar atacaklar. Merakla bekliyorum.

:: Teknoloji firmalarının borsadaki durumları konusunda ne düşünüyorsunuz?

 

2 Yorum

  1. anliyorum yazi yazmaniz lazim ama madem ekonomik bilginiz yok neden ekonomik bilgi gerektiren bir makale konusunu boyle yuzeysel bilgilerle gecistiriyorsunuz? sizi severek ve merakla takip ediyoruz ama bu sekilde bilgilendirmeler cok gereksiz.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version