Boston Dynamics bildiğiniz gibi ürettiği robotlardan ziyade onların sağlamlığını test etme yöntemiyle konuşuluyor. Üretilen robotların çoğunun oldukça dayanıklı olduğunu kanıtlayan şirkete arama motorlarının lideri olan tanıdık bir yüz rakip oluyor: Google. Robotların yürümesi için geliştirilen Google algoritması robot gelişimi için işe yarıyor gibi duruyor.
Robot köpek Spot çekçek sürücüsü oldu
Robotların yürümesi için geliştirilen Google algoritması
Robotların geliştirilmesi hayatımıza daha fazla dahil olmalarına neden oluyor. Robot endişesi de birçok kişinin yaşadığı durumlardan. İnsanların işlerini ellerinden alacağı düşüncesinin yanında bir de robotların insanlığı yok edeceği gibi felaket senaryoları da bulunuyor.
Şu an için bu iki durumun ve diğer her senaryonun gerçekleşmesi mümkün değil ancak Google algoritması robotların yürümeyi daha kolay öğrenmesini sağlayabilir.
Robotları daha kullanışlı hale getirmek için bir kilometre taşı diyebileceğimiz Google algoritması, Boston Dynamics robotlarının çektiği işkenceden(sağlamlık testinden) kurtarabilir.
İnsanların müdahalesi olmadan birçok robot düştüğü yerden kalkamıyor ve bu da yüzlerce kiloya ulaşabilen bu metal yığınlarının sadece yerden kaldırılması için birkaç insana ihtiyaç duyulmasına neden oluyor.
Mevcut algoritmaları başarıyla değiştiren Google Robotik’teki bilim insanları bu algoritma sayesinde kendiliğinden birkaç adım atabilen, düşmeden dönüş yapabilen dört ayaklı bir robot geliştirdiler.
Geliştirilen bu robot gerçeğe yakın yüzeylerde test edildi ve başarıya ulaşıldı. Basamaklar ve engebeli arazilerde eğitilen bu yeni robot kendi başının çaresine bakabildi.
Robotu eğitme aşamasında onun bölgesini kısıtlayarak aynı anda birden fazla manevra yapması sağlandı. Bu şekilde robot yürürken bir engebe ile karşılaşırsa bu yolu tanıyıp kendisine uygun bir yol bulacak.
Google algoritması robotların bulundukları alandaki araziyi tanıyıp yapması gereken hamleleri ayarlamasını sağlıyor. Böylelikle robot insan desteğine gerek kalmadan hareket edebiliyor.
Bu algoritmayı keşfeden bilim insanları, diğer robot türlerinde de bu algoritmayı kullanarak başarıya ulaşıp ulaşılamayacağını öğrenmeye çalışacak.
boston dynamics , zaten google’dı eskiden , softbank’a sattılar
hadi ya… teşekkürler bilgi için… habersiz kalmışım…2 yıl olmuş bir de:)
boston dynamics zaten google’ın şirketi