Reklam

BP’den Yüzyılın PR Çalışması

0
Reklam

Meksika körfezinde yaşanan trajik olay yüzyılın en büyük doğa felaketlerinden biri. Bu da BP’nin PR şirketi için tam bir meydan okuma. Çünkü BP bu felaketten en az zarar ile çıkmak istiyor.

Haberlerde hepimiz takip ediyoruz. BP neredeyse her gün bir çözüm sunuyor. Deniz dibindeki sızıntıyı durdurmak için yapacaklarını basınla paylaşıyor. Hatta bazı görevlilere rüşvet verdiği de söyleniyor. Petrol çamurunda hayatta kalmak için savaşan hayvanların resimlerini yayınlamamak için her şeyi yapıyor.

 

Reklam

BP bu tür resimlerin İnternet’te dolaşmasını engellemek için herşeyi yapıyor. 

 

Hatta İngiliz politikacılar daha kötüsü olacağından korkuyor. Bu felaket Amerika ve İngiltere’nin ilişkilerini zedeleyebilir. Bu yüzden de inanılmaz bir PR kampanyası başlatıldı.

{pagebreak::BP Arama Motorlarının Etiketlerini Satın Aldı}

BP Arama Motorlarının Etiketlerini Satın Aldı

Günümüzün dünyasında İnternet epeyce etkili. BP bunun farkına varmış olmalı ki, PR şirketi, Google, Yahoo ve Bing adlı arama motorlarında bazı etiketleri satın aldı. Buradaki mantık, bazı sözcükler arandığında, ilk sayfada BP’nin sponsor olduğu safalarının çıkması.  Örnek olarak “oil spill” sözcüğünü ele alalım. Arama motorlarına petrol felaketini yazdığınızda BP tarafından sponsorlanan web siteleri karşınıza çıkıyor.

 

Arama motorlarında BP’nin finanse ettiği sayfalar ön plana çıkıyor.

 

Bu esasında bilinen bir pazarlama stratejisi. Arama motorlarına bir kelime girdiğinizde ilk olarak o ürünü satın alabileceğiniz web siteleri karşınıza çıkıyor. Örneğin LCD TV yazdığınızda, ilk olarak televizyonları satın alabileceğiniz alışveriş siteleri görünür. Google bu strateji ile epey yüksek bir gelir elde ediyor.

{pagebreak:: BP Böyle Bir Satın Alımı Kabul Etti}

BP Böyle Bir Satın Alımı Kabul Etti

Bu olay elbette kısa bir süre sonra yayıldı. BP de bunun üzerine bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Firmanın açıklamasına göre, Google’dan etiket satın alarak kullanıcıya kolaylık sağlamak istiyor. Yani kullanıcıya, petrol felaketini arattığında doğru bilgiye ulaştırmak istiyor.

 

Sanki birşey olmamış. BP bu resmi geri çekmek zorunda kaldı.

 

Bunun çok akıllıca bir hamle olduğunu belirtmek gerek çünkü BP bu kampanya sayesinde imajını koruyor. Yapılan bir araştırmaya göre bu çalışma yapılmasaydı, İnternet ortamında bululan BP haberlerinin %95’i negatif olurdu. Arama motorlarına “BP Oil Spill” yazdığınızda birçok negatif yazı ve bu felaketi gösteren videoları karşınıza çıkıyor. Bu tabii BP’nin istemediği bir durum çünkü bu haberlerle imajını ciddi bir şekilde zedeleniyor.

{pagebreak::Örnek Alınacak Bir PR Çalışması}

Örnek Alınacak Bir PR Çalışması

BP, yaptığı bu çalışmayı gayet normal karşılıyor. Arama motorlarından etiketleri satın almak, kullanıcının doğru bilgiye ulaşması için önemli olduğunu vurguluyor. Hatta çıkan arama sonuçlarında kimseyi zorla bu siteye girmesi için baskı yapmadığını savunuyor. Bu yüzden de BP gayet mutlu çünkü arama motorlarında istediği içerikler gösteriliyor.

Bu oldukça tartışılan bir çalışma çünkü BP bu felaketten hemen sonra imajını korumak için kesenin ağzını açtı. Birçok mecrada BP’nin imaj reklamları görülmeye başlandı.  Televizyonlarda BP’nin reklamlarında ciddi bir artış yaşandı.

 

BP, parayı petrol felaketine yatırmak yerine imajını korumak için kullanmayı daha uygun gördü.

 

BP bu çalışmayı yoğunlaştırırken, tepkiler de büyümeye başladı. Yapılan hesaplamalara göre sadece televizyonlara verilen reklam bütçesi 50 milyon doları aştı. Arama motorları için harcanan bütçe gün başına yaklaşık 10 000 dolar. BP’nin bu parayı petrol felaketine yatırmak yerine imajını korumak için kullanması büyük tepkilere yol açtı.

{pagebreak:: Twitter’den 150 000 Takipçiye Ulaştı }

Twitter’den 150 000 Takipçiye Ulaştı  

BP her ne kadar çok para harcasa da bazı kullanıcılar BP’nin imajını etkilemeye başladı.  Buna en iyi örnek sosyal ağlar. Twitter’da oluşturulan ve “BPGlobalPR” olarak adlandırılan bir kullanıcı, BP hakkında verdiği bilgilerle dalga geçiyor.

BP bundan çok rahatsız ve bu kullanıcının gerçek kimliğinin açığa çıkması ve burada yazılanların sadece bir parodi olduğunu belirtmesini istiyor.

 

Yüzyılın felaketi halen devam ediyor.

 

Bu, esasında önemsenmeyecek gibi görünse de, BP bu olayın üstüne fazlasıyla gidiyor. Hatta şimdilerde BPGlobalPR’ın profilinde, “Meksika körfezini 52 günde yok eden BP ile alakamız yoktur” yazan bir not görülüyor. Twitter’da bulunan bu kullanıcı adına sahip kişi, BP için daha fazla bir şey yapamayacağını söylüyor ve Twitter kullanıcıyı kapatana kadar bu eylemlere devam edeceğini belirtiyor.

Tabii bu, BP’nin kesinlikle hoşuna gitmeyecek bir gelişme. Çünkü BP ile dalga geçen bu kullanıcı 150.000 takipçiye sahip.

:: Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşın

 

YORUM YOK

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version