Brezilya, Cuma günü COVID-19’dan 2 bin 595 kişinin daha öldüğünü açıkladı. Böylece, Güney Amerika ülkesinde Nisan ayında toplamda 82 bin 266 kişi koronavirüsten öldü. Bu sayı, art arda gelen ikinci aylık rekor olarak kayda geçti.
Brezilya devlet başkanı Jair Bolsonaro, pandeminin başından beri aldığı bilim dışı kararlarla sık sık gündeme geliyor. COVID-19’u “basit bir grip” olarak tanımlaması, tam kapanmaya karşı çıkması, Pfizer aşısına “insanları timsaha dönüştürecek” demesi Bolsonaro’nun tavrına örnek. Birçok insan Brezilya hükümetinin kararlarına karşı çıksa da ülkede Bolsonaro gibi düşünerek hareket eden kişiler de azımsanmayacak kadar çok. Sonuç olarak Brezilya, dünyada en çok COVID-19 ölümü kaydeden ikinci ülke; birinci sırada ABD var.
Toplam ölüm sayısı 400 bini aştı
Brezilya Sağlık Bakanlığı’ndan alınan verilere göre, Mart ayında 66 bin 573 kişi koronavirüsten öldü. Bu, son haftalarda ölümlerdeki keskin artışın altını çiziyor. 212 milyon nüfuslu ülkenin pandemideki ölü sayısı Perşembe günü 400 bini aştı. Bununla birlikte, 100 bin kişi başına 189 ölüm oranıyla ülke, en yüksek ölüm oranlarından birine sahip.
Ülke daha fazla aşı elde etmek için çabalıyor. Senato ise, Başkan Jair Bolsonaro hükümetinin krizi şiddetlendirip şiddetlendirmediğini araştırıyor. Uzmanlar yeni dalganın zirvesinin geçmiş gibi göründüğünü söylese de, hastaneler birçok alanda çöküşün eşiğine geldi.
Brezilya varyantı dalgalanmayı artırdı
Brezilya’da ortaya çıkan mutant virüs de son dalgalanmayı artırdı. COVID-19 Brezilya varyantı (P1), Aralık ayında Amazon yağmur ormanı şehri Manaus‘ta veya çevresinde ortaya çıktı. Ardından yaklaşık olarak 40 ülkeye bulaştı. Bilim insanları, P1 varyantın iki kat daha fazla bulaşıcı olduğuna dair kanıtları ileri sürüyor. Araştırmacılar, P1 varyantının antikorlardan da kaçtığını söyledi. Bu yüzden, COVID-19’un diğer suşlarını atlatanlara ya da aşı olanlara kolaylıkla bulaşabileceğini düşünüyorlar.
Brezilya’da yaklaşık 29 milyon kişi COVID-19 aşı dozunun ilkini aldı. Yaklaşık 13 milyon kişi ise her iki dozu da oldu. Ancak ülkedeki birçok şehir, TV Globo’ya göre kıtlık nedeniyle ikinci dozları askıya aldı. Bolsonaro, virüsü tartışmalı bir şekilde küçümsemiş ve kontrol altına almak için tam kapanma yöntemlerine karşı çıkmıştı. Üstelik bazı aşı tekliflerini de reddetmişti. Hükümetin aldığı yanlış kararlar ülkeyi bir çıkmaz sokağa sürükledi.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}