Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hazırlanan Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu yayınlandı. Ülkemizdeki elektronik haberleşme sektöründe yaşanan gelişmeler, gelirler ve abone sayıları gibi önemli bilgiler içeren ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hazırlanan, “Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu” kamuoyu ile paylaşıldı. COVID-19 salgını nedeniyle artan internet kullanımı, rakamlara da yansıdı.
Telefon ve otomobil bataryalarına gümrük düzenlemesi
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre telefon ve motorlu taşıtların imal edilmesine özgü bazı batarya ve akü çeşitlerinde uygulanan gümrük vergisi düzenlendi.Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu açıklandı
Rapora göre elektronik haberleşme sektöründeki operatör gelirleri 2020 yılı üçüncü çeyreğinde 20 milyar TL’yi aştı. Türk Telekom ve mobil operatörler özelinde üçüncü çeyrekteki gelirler toplamı ise 15 milyar TL oldu. Sektörde operatörlerin toplam yatırımları bu çeyrekte 4,4 milyar TL’ye yaklaşırken Türk Telekom ve mobil operatörlerin yatırımları toplamı yaklaşık 3,5 milyar TL oldu. Geçen son 3 aylık süreçte, BTK tarafından yetkilendirilen 452 şirket, sahip oldukları 816 yetki belgesi ile hizmet verdi.
Elektronik haberleşme sektöründeki rakamlara bakıldığında 2020 yılının üçüncü çeyreği sonunda mobil abone sayısı, Türkiye’nin toplam nüfusuna yaklaşarak 82.8 milyon oldu. Mobil abone yaygınlığı ise yüzde 99,6 oranında gerçekleşti. 82.8 milyon mobil abonenin 76,5 milyonu 4.5G abonelerinden oluşurken, 3G abone sayısı 4,4 milyona düştü.
Mobil sektörde rekabeti artıran unsurlardan olan numara taşınabilirliği hizmetinden üçüncü çeyrekte yararlanan abone sayısı 3,3 milyon olurken toplamda ise bugüne kadar yaklaşık 147 milyon numara taşındı.
COVID-19’dan etkilenmeyen elektronik haberleşme sektöründe, yılın üçüncü çeyreğinde sabit ve mobil genişbant internet hizmeti ile fiber altyapı yatırımlarına ilişkin istatistikler de paylaşıldı. Buna göre ülkemizde toplamda 80,9 milyona yakın genişbant internet abonesi bulunuyor. Bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında yıllık bazda genişbant abone sayısı yüzde 5 arttı.
Alt kategorilere bakıldığında en yüksek yıllık artış yüzde 33 ile “Eve kadar fiber” abone sayısında gerçekleşti. Bunu yüzde 18,9 ile kablo internet abone sayısındaki artış izledi. Toplam fiber abone sayısı 3,7 milyonu geçerken, kablo internet hizmeti alanların sayısı 1,2 milyonun üzerine çıktı. Abonelerin veri kullanımı artarak, sabit genişbant abonelerinin yılın üçüncü çeyreğinde ortalama aylık veri kullanımı 153 GB, mobil abonelerin ortalama aylık veri kullanımı ise 9,3 GB olarak hesaplandı.
Bu veriler geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında sabitte yüzde 35, mobilde ise yüzde 45 civarında kullanım artışı olduğunu gösteriyor. Ülkemizdeki toplam fiber şebeke uzunluğu yılın üçüncü çeyreğinde 413 bin km’yi aşarak yıllık bazda yüzde 11 arttı.