Dergiye İlgili Notlar
Bazı aylar hepsini alıyorum, bazı aylarda ise aldığım dergi sayısı 2 veya 3 oluyor. Madem işim "Süreli" olmasa bile yayıncılık, maden dergileri okuyorum ve yayıncılık üzerine konuşmayı seviyorum sizin için dergiler hakkında notlar alacağım.
Bayilerdeki İlk Dergi
Bu ay Adana‘ya ilk gelen dergi PC Magazine. Dergi, yaklaşık 15 yıl önce Türkçe olarak ilk yayınlandığında 2. büyük dergiydi. Sonra kapandı, tekrar yayınlanmaya başladı derken son yıllarda benim aldığım 4. dergi oluyordu. Eğer o ay 3 dergi alacaksam ve PC Magazine dergisinin kapak konusu benim için orijinal değilse PC Magazine‘i pas geçtiğim oluyordu. Bu ay Adana‘ya Ekim sayısı ilk gelen dergi PC Magazine olduğu için hemen edindim.
Kapak Konusu
Derginin kapağında yaklaşık 20 yıllık IBM PC‘nin resmi var. Bu resmin kapağa konulmasının nedeni kapak konusunun "Eski PC’ni Değerlendirmenin 10 Yolu" olmasından dolayı. Kapak konusu değilse bile bu "10 yol" bende soru işaretlerine neden oldu (bu cümleyi yazdığım sırada henüz derginin sayfalarına bakmamıştım).
Eski PC‘yi değerlendirme denilince aklıma hemen Upgrade işlemi geldi. Kapağı dikkatlice inceleyince bu 10 yolun veya yöntemin direk Upgrade ile ilgisi olmadığını fark ettim. Her ne kadar PC Magazine‘nin kapağı uzaktan bakınca güzel görünse bile kapağa yakından bakıp derginin içeriği hakkında bilgi edinmek isteyenleri yoracak gibi duruyor.
Reklamlar
Derginin bu sayısı 212 sayfa. Reklam sayfalarının sayısı ise tam tamına 50. Bu sayıya firma içi reklamlar dahil. Başka bir deyişle; PC Magazine dergisinin reklam grubu bu ay fena çalışmamış. Aslında 50 reklam sayfasını CHIP veya PC Net dergileri ile karşılaştırırsak yüksek sayılmaz.
Kişisel görüşüme göre PC Magazine için 50, iyi bir rakam. Buna göre PC Magazine dergisinin %23‘ü reklama ayrılmışken editoryal sayfalar %77 oranındadır ki bu iyi bir değer.
Köşe Yazıları
PC Magazine dergisinde ilk sözünü edeceğim sayfa Bu Ay sayfası, kim akıl ettiyse iyi etmiş. Tabii yazıların rengi kırmızı olmasa daha iyi olacak. Bu sayfaya bakıp derginin içeriği hakkında ön bilgiye sahip oluyorsunuz.
Sonra gelelim köşe yazılarına: Köşe yazılarının içeriği hakkında konuşmak, yorum yapmak sakıncalı olabilir. Olur ya o ay köşeye yazan yazar arkadaş sizin ilgi alanınıza giren bir konudan söz etmiş ve sizinle paralel düşünüyor olabilir.
Ecevit Bıktım Bey’in "Windows 64 Bit’e Hazır mı?" yazısı, ilk iki cümlesini okudun mu "bu yazıyı sonra okurum" dedirtmeyen bir yazı olmuş. Cem Sünbül Bey’in köşe yazısı, direk bilgisayar ile ilgili olmadığı için ayrıca değerlendireceğim. Neden derseniz cevabım şudur: PC Magazine‘de bilgisayar dışı yazılar az değil.
Aytun Çelebi Bey’in "İnternet Sosyal Bir Ormandır" yazısında yazdıklarını birebir yaşadığım için fazla ilgimi çekmedi. Sanki bilgisayar dergisi yerine günlük gazetede yayınlanmak üzere kaleme alınmış. Naci Yavuz‘un Apple‘ın Türkiye dağıtıcısı Bilkom‘un garajda bilgisayar satışını konu ettiği "Garaj Satışı" yazısını, Apple kullanmayanlar bile sıkılmadan okuyabilir.
Bilgisayar Dışı Yazılar
Gelelim PC Magazine‘nin bilgisayar dışı yazılarına: Bu yazılara temelde karşı olduğumu söylemeliyim. Bir yazı düşünün ki hem de kendisine otomobil hem de bilgisayar dergisinde yer bulabilecek içeriğe sahip. Elbette otomobil dünyasına bilgisayar dergisinin potansiyel okurlarının penceresinden bakılıp bir şeyler yazılabilir.
PC Magazine dergisinin bu sayısının ilk yazısı 2 sayfalık(Editör ve E. Bıktım Bey’in yazılarını "sunuş" yazısı olarak değerlendirmek gerek) Teknooto – Fren Teknolojileri. Zaman zaman otomobil dergilerini okuyan birisi olarak bu 2 sayfalık yazının içeriğini beğendiğimi, buna rağmen bu yazının bilgisayar dergisinin ilk yazısı olmaması gerektiğini düşünüyorum.
PC Magazine dergisinin bilgisayar dışı yazıları frenlerle ilgili bu yazı ile sınırlı değil. Dubai hakkındaki 2 sayfalık gezi yazısı da bunlardan birisi. Gülden Güre tarafından kaleme alınan bu yazı, iyidir kötüdür gibi yorumlar yapmıyorum ancak bu yazının bilgisayar veya bilişim teknolojileri ile bir ilgisi yok.
Cem Sünbül‘ün bir sayfalık F1 konulu yazısının da bilgisayarla ilgisi olmadığını zaten yazının üst başlığında görmek mümkün: Konu Dışı.
Bu arada PC Magazine‘deki Alp Kırşan ile yapılmış 2 sayfalık röportajı unutmamak gerekir. Gülden Güre tarafından yapılan bu röportajda Alp Kırşan‘a klasik birkaç teknoloji sorusu yöneltilmiş. Bu arada derginin sonlarında Lifestyle üst başlığı ile 4 sayfada edebiyat, sinema, müzik vs. gibi alanlarda haberler verildiğini söylemek gerek. PC Magazine dergisinin Ekim sayısında bilgisayar dışı sayfaların sayısı toplam 12. Bence bu sayfalar kaldırılmalı veya en azından azaltılmalıdır.
Donanım Haberleri
Yukarıda söylediğim gibi sürekli izlediğim birkaç donanım sitesi var. Bu nedenle aylık periyoda sahip dergilerde yayınlanan bazı haberleri daha önceden okumuş oluyorum. Tabii ki PC Magazine veya başka bir dergideki donanım haberleri için "Bu haberi bilmen şu site sizden önce yayınladı" diyemeyiz.
Benim değerlendirmem herhangi bir donanım sitesini izlemeyen birisinin bakış açısından olacak. Belki şöyle bir değerlendirme yapmak gerekir: Yalnızca PC Magazine dergisini okuyan ve herhangi bir donamım sitesini izlemeyen birisi, donanım gelişmeleri konusunda bihaber olur mu? Cevabım net: Olmaz. Çünkü PC Magazine dergisinde yeterince donamım haberi var. Derginin toplam 29 sayfası donanım haberlerine ayrılmış. Bu 29 sayfanın bir kısmı haberden öte inceleme olarak değerlendirilebilir.
Eskiyen Bilgisayarlar
Yazının girişinde belirtildiği gibi derginin kapak konusu görece eskiyen bilgisayarları değerlendirme yöntemleri ile ilgili. Belki önerilen 10 yöntemin bazılarını daha önce bir yerlerde okumuş veya uygulamış olabilirsiniz.
Tabii bu konuda çalışma yapılıp 10 değişik önerinin yapılması kapak konusunu ilginç kılıyor. PC Magazine dergisini edinen her okurun ilgileneceği birkaç önerinin olacağı kesin gibi.
1. öneride eskiyen bilgisayarınızı bir köşeye atmak yerine donanım talepleri konusunda mütevazı bir işletim sistemini yükleyin deniliyor. Örneğin şimdiye kadar uzak durduğunuz Linux‘u eskiyen bilgisayarınıza yükleyerek kendinizi bu konuda eğitebilirsiniz denilmiş.
Keşke dergide önerilen ve donanım istekleri konusunda mütevazı işletim sistemlerinin verimli çalışabileceği bilgisayarlar 2 cümle ile tarif edilseydi.
Ekran Görüntüleri
Diğer dergilerde olduğu gibi PC Magazine‘de tanıtılan programlarla ilgili olarak verilen ekran görüntülerinin boyutları iyi ayarlanmadığı için ekran görüntüleri genellikle "süs" görevi görmekten öte bir işleve sahip olmuyor.
Geçen yıl CHIP dergisinin çıkarmış bir ek hakkında kişisel siteme ekran görüntülerinin net olmadıkları için işlevlerini yerine getiremediğini yazmıştım ama bu yazı dergi editörlerinin dikkatini sanırım çekmedi.
İzninizle tahminlerimi yazayım: Bir yazar tanıtımını yapmak istediği programla ilgili ekran görüntülerini alıp yazdığı metinle birlikte yazı işlerine teslim ediyor. Sayfaları yapan görevli mevcut alana göre ekran görüntüsünün boyutlarını ayarlayıp sayfaya yerleştiriyor. "Örnek çıktı hiç alınmıyor mu?" diye soranlara elbette alınıyor ama bu sırada kimse ekran görüntüsünde ne yazıldığı ile ilgilenmiyor.
Bazen bunun kabahatlisi metni kaleme alıp ekran görüntüsünü alan yazar oluyor. Neden derseniz, yazar aldığı ekran görüntüsünün dergide hangi boyutta çıkacağını düşünüp ekran görüntüsünü ona göre almıyor.
Gördüğünüz gibi PC Magazine dergisinin "PC Magazine özel" sayfaları hakkında "henüz" bir şeyler yazmamış iken bile yazı uzadı. Bu nedenle PC Magazine dergisinin Ekim 2007 sayısı hakkında yazdıklarımı "şimdilik" burada kesiyorum.
Yazan: Memik Yanık
SDN – http://shiftdelete.net
PC Magazin esasen bildiğimiz tarzda bir bilgisayar dergisi değil. Bunu anlamak için diğer dergilere sadece bir göz atmak yeterli. Zaten kendileri de PC’nin yanına Magazin kelimesini getirerek muratlarını ifa sadedinde isabet buyurmuşlar. Şahsen, yazıda da geçtiği üzre ben de iki defa kapak gösterisine aldanıp almış bulunduğum dergiden -üzülerek söylemeliyim ki- pek istifade edemedim. O yüzden benim şahsi kanaatim; dergiyi kapağına bakarak veya başka birilerinin yorumlarından hareket ederek değil de, standlarda açık bulunan bir nüshadan inceleyerek almanın daha sıhhatli olacağı yönünde.. Saygılar…
Teşekküler Memik Yanık…
Artık Pc Dergilerinde Bıktık Bir Yenilik Vaad Etmiyorlar. 15 senedir alıyorum hep aynı konular…
Windowsu hızlandırın
windows a makyaj
Upgrade Rehberi
En değerli Freeware Programlar vs…
ha bu arada donanım testleri var chip dergisinde yahu söylesenize oradaki ürünler piyasada satılıyormu? hiç güncellenmiyor. fiyat konusunda yanıltıyor 3 veya 5 ürünü test etmiş fakat hiçbirisi bulunmuyor çoktan eskimiş oluyor…
Tüm dergilerin anlamsızca windows pompalamasına sinir oluyorum sanki dünyada başka işletim sistemi yok gibi. Pardus diye 2 tane cd verip sonra bir yıl söz etmiyorlar yok makyajla yok bilmemne bir dergi de çıkıp pardus’a ubuntuya compiz-fusion kurun söyle yapın makyajlayın demiyor, windowstan daha iyi daha hızlı ve daha güvenilir demiyor bt haberciliği böyle birşey mi? insanlara bilgi vermek bilgilendirmekten çok reklam panosuna döndü dergiler artık. çeyrek altın verseler promosyon yinede almam hiçbirini ikiyüzlüler çünkü
bir insan “eski pc’ni değerlendirmek” sözüğünden nasıl ilk olarak onu güncellemek(upgrade değil) anlar! başlık gayet açık bence. bir de umarım diğer dergiler de böyle açıklanır.(memik yanık veya başka bir yazar fark etmez.) yoksa reklam kokan bir hareket olacak gibi. her şeye karşın sdn’yi seviyorum. iyi günler herkese.
Ben yazınızı çok beğendim fakat bir noktaya değinmek lazım.
Herne kadar “Tabii ki PC Magazine veya başka bir dergideki donanım haberleri için “Bu haberi bilmen şu site sizden önce yayınladı” diyemeyiz.”desenizde,
olayın birde kullanıcı yüzü var öyleki ben bir haberi alıp,onu forumda arkadaşlarla konuştuktan,hangi donanımı alıcağıma ediceğime karar verdikten sonra bile dergi çıkmamış olabiliyor.
Anlatmak istediğim internet güncel olmasının yanı sıra müthiş bir etkileşimde sağliyor sadece yazarların okurlara değil okurlarında yazarlara ve birbirlerine ulaşmasını sağlıyor aynen benim size bu yazıyı yazmam ve diğer okurlarında bunu görücek olması gibi 🙂
saygılar
Adana’ya Ekim sayısı ilk gelen dergi PC Magazine olmasaydı bu yazı büyük ihtimalle PC Magazine üzerine olmazdı. Hakkı Beyin PC Magazine dergisinin yazı işleri müdürü olması bir tesadüften ibarettir. Ayrıca bu tip yazıların SDN’de ilgi görüp görmeyeceğini bilmediğim için PC Magazine dergisinin Ekim sayısı ile ilgili değerlendirmemi kısa kestim – Memik Yanık
e diğer dergiler yokmu alışmıştık ne güzel her ay dergi almadan önce sdnye bakmaya 🙁
eskiden dergilerde fuar davetiyeleri dağıtılırdı. ne oldu onlar? RTÃœK başkanı mı aradı?
SDN diğer dergiler den bahsetmeyecek mi..:S
Editör: Fuardan hemen sonra.