Reklam

Bu Otomobiller Aklınızı Başınızdan Alacak!

0
Reklam

Kompakt sınıf: Diğer bir deyişle C Sınıfı veya küçük aile otomobilleri. Onlara ne derseniz deyin, dünyanın en çok satan model ailesi konumundalar. Neden mi? Çünkü isimleri gibiler ve geniş iç hacimle, üst sınıflara oranla uygun fiyatı bir potada eritmeyi başarıyorlar.

 

Reklam

 

Daima zirveye oynayan VW Golf, Yıllarca Avrupa’nın en çok satan otomobili olan Opel Astra, Dünyanın en çok satan araçlarından biri olan Toyota Corolla veya Japon fenomeni Honda Civic. İşte şimdi sınıfın ötesine geçeceğiz ve spor otomobil keyfi ve kompaktın bileşimiyle ortaya neyin çıktığını inceleyeceğiz.

{pagebreak::VW Golf}

2.0 litre, hem sıkıştırılmış hem de turbo eklenmiş motoruyla 208 beygir gücü üretebiliyor. Ürettiği beygir gücü, ona 100 kilometre saat/sürate 6.9 saniyede ulaşıp, saatte 240 km. son hız yapabilmesine olanak tanıyor.

 

 

 

Golf’un işçiliği ise sınıfının zirvesinde. Alman otomobillerinin tüm iyi yönlerini yanına almış olan Golf, GTi modeliyle sınırlarının dışına taşıyor. Yine de donuk ve gerekli derecede sportif olmayan iç mekanı, fazla iddialı olmayan dış çizgileri ile zaman zaman eleştirilmekten kurtulamıyor.

{pagebreak::Ford Focus RS}

Ford’un İngiltere’deki Mühendis takımı Tickford tarafından hayata geçirilen proje, önce Racing Puma adıyla yaratıldı. Amerika temelli bir firma olmasına rağmen, safkan bir Alman otomobili olan (Ford’un Avrupa Kanadı tarafından Köln’de üretiliyor) Ford RS, meydanı Golf’e bırakmamaya niyetli.

 

 

Ultimate Green(Nihai Yeşil) rengiyle önce göz banyosu yaptıran RS, 0-100 kilometre hızlanması için 5.9 saniyeye ihtiyaç duyup, saatte 263 kilometre/saat son sürat yaparak, Volkswagen GTi’a az da olsa( VW, elini güçlendirmek için R ailesini yarattı) üstünlük sağlıyor.

{pagebreak::Audi S3}

Alman otomobillerinden başladık, onlardan devam edelim: 2006 yılında yenilenip piyasaya sürülen S3, Volkswagen Golf’ün platform kardeşi konumunda. 2.0 litrelik Turbo şarj ünitesine sahip motor ünitesi, 261 beygir gücü kolayca üretebiliyor.

 

 

Audi S3; 0-100 kilometre ivmelenmesini 5.5 saniyede gerçekleştirebilirken, son sürati elektronik olarak 250 kilometre/saat ile sınırlandırılmış. Kardeşi TT ile motorundan, iç aksama kadar ortak yüzlerce parçası bulunan S3, sınıfının en pahalı otomobillerinden biri.

{pagebreak::Sıra İspanyol Ateşinde}

Audi S3 veya VW Golf gerçekten iyi otomobiller olabilirler ancak tasarım açısından Seat’i bambaşka bir kategoriye sokmak gerekir. 2.0 litre TSi motor ünitesi içeren Seat Leon Cupra, 6000 devirde 241 beygir güç üretmekte zorluk çekmiyor.

 

 

0-100 kilometre hızlanmasını 6.4 saniyede tamamlayan ve tasarımıyla köpekbalıklarını andıran otomobil, 250 kilometre/son sürate ulaşabiliyor. Cupra’nın eleştirilen yönü ise; dış tasarım ile karşılaştırıldığında çok sönük kalan, gri ağırlıklı iç mekanı.

{pagebreak::Civic Type R}

Ateşli kompaktlar denilince, akla ilk gelen isimlerden biri olan Type R; Japon üretici Honda’nın medari-iftiharı. Yakıcı kırmızı rengi ve şaşırtıcı iç mekanı ile otomobilden çok uzay gemisini andıran Type R, Avrupalı rakipleriyle boy ölçüşebilecek becerilere sahip.

 

 

2.0 litrelik motor ünitesi 222 beygir güç üretebilen Type R, 0-100 kilometre ivmelenmesini 6.6 saniyede tamamlayıp 238 kilometre/son sürat hıza ulaşabiliyor.

{pagebreak::Evrim başlasın: Lancer Evo}

2007 yılında Japonya, 2008 başında ise Avrupa ve Amerika pazarlarında satışa sunulan Mitsubishi Lancer Evolution, incelememizin tek sedan otomobili.  Evo’nun 10.nesli de, öncüleri gibi tüm dünyada geniş bir hayran kitlesine sahip. Sahip olduğu yetenekler ile bunu hak ediyor gibi.

 

 

280 beygir gücü üretebilen 4 silindirli 2.0 litre motor ünitesi, aracın 0-100 kilometre hızlanmasını 4.8 saniyede gerçekleştirmesine olanak tanıyor.  Evolution X, elektronik olarak sınırlandırılmış 250 kilometre son sürate sahip.

{pagebreak::Efsaneler ölmez, yalnızca şekil değiştirir: Impreza WRX STi}

Lancer Evolution’ın ezeli rakibi olarak görülen Impreza’nın son neslinde, Subaru radikat bir değişikliğe imza attı. 4 kapılı sedan tasarım yerini, 5 kapılı Hatchback’e bıraktı. Elbette bu serinin hayranlarının epey tepkisini çektiyse de, bazı şeyler değişmedi.

 

 

Impreza WRX, 2.5 litelik motoruyla 265 beygir güç barındırıyor. Bu da ona 5.0 saniyelik 0-100 kilometre ivmelenmesi ve elektronik olarak sınırlandırılmış 250 kilometre/saat son hız kazandırıyor. Hatchback kasaları ne kadar eleştirilse de ( bu nedenle pek çok pazarda sedan versiyonlar satışa sunuldu), keyif faktörü açısından kayıp olmadığı kesin.

:: Siz hangi otomobili tercih ederdiniz ve neden? Bizimle paylaşın.

 

 

 

 

 

 

YORUM YOK

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version