Topluluk finansmanı ve Kickstarter ile ilgili merak edilen soruları önceki yazımızda yanıtlamıştık. Tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak, sunulan projelerin bizzat internet kullanıcıları tarafından desteklenen fonlarla finanse edildiği Kickstarter’da Pebble’dan OUYA’ya, Project Eternity’den The Micro 3D yazıcıya kadar teknoloji gündemini de uzun süre meşgul eden pek çok başarılı proje geldi ve geçti.

Kullanıcıların kendi inisiyatifleri doğrultusunda en fazla destek çıktığı projeler ise şu şekilde sıralanıyor:

Pebble

http://static.shiftdelete.net/img/article_new/xl_pebblewatch_6241394301517.jpg

Android ve iPhone ile uyumlu çalışan ve ilk akıllı saatlerden biri olan Pebble, 2012 yılında Kickstarter’da 100 bin dolar gibi o dönem için cesur sayılabilecek bir fon hedefiyle yerini almıştı.

Ancak sosyal medyada büyük ilgi görmesi ve gerçekten başarılı bir ürün olması nedeniyle 70 bine yakın kullanıcının fon sağladığı proje 19 Mayıs 2012’de 10 milyon doları aşkın bir fona ulaştı. Pebble bugün sanal mağazalarda en fazla görebileceğiniz akıllı saatlerin başında geliyor.

{pagebreak::Ouya}

OUYA

http://static.shiftdelete.net/img/article_new/ouya1394714842.jpg

Jambox’un geliştiricileri tarafından doğrudan TV’ye bağlanan, Android tabanlı bir konsol olarak tasarlanan OUYA, üretim için talep ettiği 950 bin dolarlık fon hedefini kat be kat aşmayı başardı. Takvimler 9 Ağustos 2012’yi gösterirken, OUYA’nın 63 bin mali destekçisi ve 8 buçuk milyon dolarlık devasa bir fonu vardı.

Bugün 99 dolar gibi makul bir fiyattan satılan OUYA konsolu başta Android oyunları olmak üzere 794 oyunu destekliyor.

{pagebreak::Pono Music}

Pono Music


Müziği doğrudan kaydedildiği stüdyodan, mümkün olan en kaliteli haliyle dinlemeyi istemez miydiniz? Kickstarter verilerine göre 18 binin üzerinde kullanıcı istiyor.

En ilginç projelerden biri olan Pono Music, 15 Nisan 2014’te fonlama süresinin sonuna geldiğinde 800 bin dolarlık hedefini bir hayli aşarak, 6,2 milyon dolarlık fona sahip oldu. Ekim ayında piyasaya sürülmesi planlanan Pono cihazının 399 dolardan satılması bekleniyor.

 {pagebreak::Veronica Mars}

Veronica Mars

Bir film projesi için internet kullanıcılarından ne kadar yardım toplayabilirsiniz? Söz konusu proje neredeyse kült haline gelen 2004 dizisi Veronica Mars ise bu miktar 5,7 milyon doları bulabiliyor.

91 bin kişinin fonladığı proje bizzat serinin yaratıcısı Rob Thomas tarafından Kickstarter’da yayınlandı ve çok özel ödüller içeren 10 bin dolarlık destek fonu bile dolduruldu. Veronica Mars, 14 Mart’ta vizyona girdiğinde Box Office’te 6 milyon dolarlık gişeye ulaştı.

 {pagebreak::Torment}

Torment: Tides of Numenera


Kickstarter’da yayınlanmasından sadece 7 saat kadar sonra, proje hedefi olan 900 bin doları aştı ve 1 milyon doları gördü. Bu hem Kickstarter için, hem inXile Entertainment için, hem de sanıyoruz Brian Fargo için bir rekor olsa gerek.

1990’lı yıllarda CRPG türünün en ünlü geliştiricilerinden olan Brian Fargo’nun şimdi 4,2 milyon dolarlık büyük bir fonu ve kendisinden sıkı bir oyun bekleyen 74 bin destekçisi var. Bakalım Aralık 2014’te yayınlandığında Torment nasıl bir yapım olacak?

 {pagebreak::Project Eternity}

Project Eternity

Adı Pillars of Eternity olarak son halini alan bu oyun da Obsidian Entertainment’ın Kickstarter trendine ayak uydurduğunu gösteren projelerden biri.

Hedeflenen fonun 3 buçuk kat üstüne çıkarak, 4 milyon dolara yakın destek alan Project Eternity Icewind Dale gibi efsane parti bazlı RPG oyunlarının ruhunu taşıyor ve bu yıl içerisinde yayınlanması bekleniyor.

 {pagebreak::Mighty No. 9}

Mighty No. 9

Kickstarter’ın video oyun geliştiricileri için nasıl büyük potansiyel taşıdığını gösteren bir diğer proje de Mighty No. 9 adlı oyun oldu.

Keiji Inafune’nin başı çektiği Mega Man geliştiricileri tarafından hazırlanan Japon usulü “ilerlemeli” bir oyun olarak sunulan Mighty No. 9, topladığı 3,8 milyon dolarlık yatırım desteğiyle önümüzdeki aylarda el konsollarının yanı sıra Xbox One ve PS4 için piyasaya sürülecek.

:: Kickstarter’a hiç yatırım yaptınız mı?